klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag en morgen is het onder een uitloper van een hogedrukgebied boven de Balkan rustig maar grijs weer. Doordat er weinig wind is, kan mist en nevel lang blijven hangen. In de nacht naar vrijdag veranderd het weer geleidelijk. Er komt dan meer wind en bewolking en er volgt regen. Daarna wordt het enkele dagen zacht, nat en winderig. In de loop van volgende week gaat de temperatuur weer iets omlaag.

Prachtige start van de dag in het zuidwesten gisteren. Foto Jolanda Bakker
Windstil. Foto Erica van Leeuwen-De Bruijn

Maandag begon op veel plaatsen mistig en grijs. In de loop van de dag klaarde het in het westen van België en het westen en midden van Nederland op. In het noorden dreven wolkenvelden vanaf de Noordzee binnen. Het bleef overal droog. In het zuidoosten en in oost België was het lang mistig. Daar kwam de temperatuur niet veel hoger dan 5°. Elders lag de temperatuur tussen 6 en 9 graden. Er stond een zwakke tot matige zuidwestenwind, 2 tot 4 Bft.

Vannacht breidde lage wolken en mist zich uit. De temperatuur lag rond -1° in het binnenland en rond 4° vlak aan zee. Op de Wadden was het zachter. De wind was zuidwest en zwak tot matig, in het noorden nu en dan vrij krachtig, 2 tot 5 Bft.

Prachtig weer in het noordoosten. Foto Jannes Wiersema
Zonnige periode. Foto Ton Wesselius
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Het hogedrukgebied boven de Balkan heeft een uitloper tot boven de Benelux. Daardoor is het rustig weer met vrij grote temperatuurverschillen.

Vandaag ligt de as van het hogedrukgebied boven midden Nederland. Daardoor waait de wind in het noorden uit het zuidwesten, in het midden is de wind veranderlijk en in het zuiden en België staat een zuidoosten tot oostenwind. De windkracht is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Alleen op de Wadden vanochtend mogelijk nog even vrij krachtig, 5 Bft. De dag begint met wolkenvelden in het noorden en vooral in het zuidoosten mist of lage bewolking. Aanwezige mist lost maar moeilijk op – de zon heeft in deze tijd maar weinig kracht en er staat weinig wind – en gaat deels over in nevel en lage bewolking. Daar waar het grijs blijft, komt de temperatuur niet veel hoger dan 2 of 3 graden. In hoog België wordt het ook ongeveer 3°, in opklaringen en vlak aan zee rond 7°.

Komende nacht breiden mist en nevel zich weer uit. De wind is zwak, 2 Bft., en draait overal naar zuid tot zuidwest. De temperatuur zakt in het binnenland tot iets onder nul. Vlak aan zee blijft het boven het vriespunt. Tegen de ochtend kan er in het noordwesten hogere bewolking binnendrijven.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Het hogedrukgebied is naar het oosten weggetrokken. De Benelux profiteert van een uitloper van hogedruk boven de Oceaan maar komt steeds meer onder invloed van fronten van lagedrukgebieden.

Morgen begint de dag fris met op veel plaatsen lichte vorst. Alleen vlak aan zee is het minder fris. Het blijft een groot deel van de dag bewolkt en nevelig. De wind is zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten, 2 tot 4 Bft. In de loop van de dag neemt de wind vooral in het noordwesten toe tot vrij krachtig, 5 Bft. Daar kan het ook wat opklaren. Het blijft droog en de temperatuur ligt tussen 3 en 7 graden.

Tijdens pakjesavond daalt de temperatuur in het oosten tot dicht bij het vriespunt. Vanuit het westen loopt de temperatuur in de loop van de avond en nacht op. De wind is zuidwest en neemt toe. In het binnenland tot matig, 3 of 4 Bft., en in het westen en noorden tot vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft. In de loop van de nacht loopt de temperatuur ook in het oosten op. Vanuit het noordwesten gaat het af en toe regenen.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

Een lagedrukgebied boven de Noordzee zorgt voor zacht en regenachtig weer.

Boven de Noordzee bevind zich een lagedrukgebied. Een bijbehorend front met regen trekt van noordwest naar zuidoost over de Benelux. Het waait stevig uit het zuidwesten. In het binnenland matig, 4 Bft., en aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft. Tegen de avond neemt de wind wat in kracht af. In de middag loopt de temperatuur op tot rond 7° in het oosten en 11° in het noordwesten van de Benelux.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor maandag 9 december 2019. Bron: GFS
Verwachte drukverdeling voor maandag 9 december 2019. Bron: ECMWF

Lagedrukgebieden trekken over de Noordzee en beïnvloeden het weer in de Benelux. 

Met een westelijke hoogtestroming worden vanaf vrijdag lagedrukgebieden vanaf de oceaan meegenomen richting Scandinavië. Deze nemen vooral de eerste dagen erg zachte lucht met zich mee. Het kan vrijdag en zaterdag plaatselijk 12° worden (normaal is ongeveer 6° voor deze tijd van het jaar). Na het weekend neemt de straalstroom een wat zuidelijker koers. De Benelux komt dan weer in minder zachte lucht terecht met meer normale temperaturen. De kans op veel wind is vooral maandag groot. Of het gaat stormen is op dit moment nog niet te zeggen.

Uitzicht op ‘echt winterweer’ is er ook op de lange termijn (nog) niet. Hogedruk bij de Azoren en lagedruk in de buurt van IJsland zorgen voorlopig voor een westelijke stroming met herfstachtige omstandigheden. Wellicht dat aan het eind van volgende week de stroming meer noordelijk wordt, wat een koudere periode zou betekenen.

De kans op neerslag is tot en met pakjesavond klein. Daarna wordt de kans op regen snel groter.

De temperatuur blijft tot en met Sinterklaas vrij laag. Daarna een aantal dagen kans op zacht weer. Na het weekend worden de temperaturen wat lager maar het blijft verre van winters.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat mooi de opwarming na Sinterklaas zien. De modellen zijn het eens dat het na het weekend geleidelijk weer frisser wordt. Bron: Meteologix.

Hoe het verder gaat met het wisselvallige weer en mogelijk veel wind lees je natuurlijk op alpenweerman.nl.

Vanaf een bewolkt Texel wens ik je een fijne dag!

Meer wolken en meer wind gisterenmiddag. Foto Jolanda Bakker
Laag staande zon in deze tijd van het jaar. Foto Jannes Wiersema
Deze mooie foto is gemaakt door Erica van Leeuwen-De Bruijn

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 596 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer