Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Tot en met Sinterklaas blijft het rustig en meestal droog weer. ’s Nachts vriest het vooral in het binnenland licht. Overdag zijn er opklaringen maar vandaag vooral in het noorden ook wolken met misschien wat regen. De temperatuurverschillen tussen het noordwesten en zuidoosten zijn soms groot. Dit komt omdat de as van een hogedrukgebied boven de Benelux ligt. Aan de noordkant staat een zuid tot zuidwestenwind die wat zachtere lucht vanaf zee brengt. Aan de zuidkant staat een zuidoostenwind die drogere maar ook koudere lucht vanaf het continent brengt.

Vanaf vrijdag schakelen we over op zachter, wisselvalliger en onstuimiger weer.

Schitterende zonsopkomst. Foto Ton Wesselius
Spekglad gisterenochtend. Foto Ton Wesselius

Gisteren startte de dag met gladheid. Vooral in het noorden en zuiden van het land waren de lokale wegen glad door een combinatie van regenbuien, opvriezing, in het zuidoosten mist en lichte vorst. In het midden van land werd het -2,8°, in het oosten -3,5° en in hoog België -2,3°. Aan de kust was het veel zachter, rond 6°. Overdag waren er vooral in het noorden en westen nog enkele buitjes. In de middag wisselden wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De temperatuur liep op tot ongeveer 3° in hoog België, 4° in Limburg en 9° in het noordwesten. De wind was zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. en aan zee vrij krachtig, 5 Bft. uit het zuidwesten, later op de dag uit west tot noordwest.

Vannacht viel er vooral in de noordelijke helft van het land af en toe (mot)regen. De wind was zwak tot matig uit het zuidwesten. De temperatuur lag rond het vriespunt in hoog België en tussen 1° in het zuidoosten en 7° in het noordwesten. In het binnenland kwam lokaal mist voor.

Deze foto maakte Lieneke Draaijers gisteren in de buurt van Hilversum
Opklaringen in het noorden. Foto Jannes Wiersema
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Een hogedrukgebied ligt ten zuidoosten van de Benelux. Aan de noordkant hiervan staat een westelijke stroming.  

De Benelux ligt vandaag onder een hogedrukgebied dat langzaam naar het zuidoosten koerst. Aan de noordkant hiervan trekt van west naar oost een zwak warmtefront over de Noordzee. Daardoor is er vooral vanochtend in het noorden meer bewolking en kan daar  regen of motregen vallen. Naar het zuiden toe komt plaatselijk dichte mist voor. Omdat daar de temperatuur vanochtend dicht bij het vriespunt ligt, kan het plaatselijk glad zijn. In de loop van de dag komen er vanuit het zuidwesten opklaringen maar in het zuidoosten en oosten kan het lang mistig blijven. De temperatuur komt vanmiddag uit op rond 5° in het binnenland en ongeveer 8° vlak aan zee. Alleen in hoog België en daar waar de mist blijft hangen is het enkele graden kouder. De zuidwestenwind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. en later op de Wadden vrij krachtig, 5 Bft.

Vannacht klaart het verder op en blijft het droog. De wind krimpt naar zuid tot zuidoost en is zwak tot matig, 2 of 3 Bft. en op de Wadden nog even 4 Bft. Het koelt af naar enkele graden onder nul in hoog België en het zuidoosten. Elders is het tussen 2 en 6 graden. Vooral in het binnenland kan er mist ontstaan en – in combinatie met lichte vorst – gladheid.

KAART
De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Een hogedrukgebied ligt boven de Balkan en heeft een uitloper over de Benelux. Dit zorgt voor rustig, droog maar fris weer.

Morgen ligt de as van een uitloper van hogedruk boven Nederland. Aan de noordkant hiervan is de wind zwak of matig uit zuid tot zuidwest. Aan de zuidkant van de as waait de wind zwak uit het zuidoosten tot oosten. Daardoor wordt iets koudere lucht vanaf het Europese continent aangevoerd. De lucht is wel droog en er zijn morgen flinke perioden met zon. De wind is over het algemeen zwak of matig, 2 tot 4 Bft. Alleen op de Wadden in de ochtend nog even 5 Bft. uit het zuidwesten. De middagtemperatuur loopt op naar iets boven nul in hoog België en ligt tussen 2 en 5 graden in de rest van de Benelux.

In de nacht naar donderdag koelt het onder een heldere hemel snel af. In het grootste deel van de Benelux vriest het met een temperatuur tussen 0° en -3° licht. Alleen vlak aan zee blijft het enkele graden boven nul. De wind draait in de loop van de nacht overal naar het zuidwesten en neemt in het noordwesten toe tot matig, 4 Bft. Aan het eind van de nacht neemt in het noordwesten de bewolking toe.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

Een zwak front van een lagedrukgebied boven het noorden van de Noordzee nadert de Benelux.

Overmorgen draait de wind overal naar het zuidwesten en neemt aan de kust in de loop van de dag toe naar vrij krachtig, 5 Bft. Met deze stroming wordt minder frisse lucht naar de Benelux getransporteerd. Vooral aan de kust loopt de temperatuur in de middag op naar ongeveer 9°. Het blijft waarschijnlijk wel droog. Tijdens pakjesavond kan er in het uiterste noordwesten een drup regen vallen.

Verwachte drukverdeling voor zondag 8 december 2019. Bron: ECMWF

Hogedrukgebieden bevinden zich op de oceaan – het zogenaamde ‘Azoren hogedrukgebied’ en ver naar het oosten. De Benelux komt onder invloed van lagedrukgebieden tussen IJsland en Scandinavië.

Vanaf donderdagnacht komt de Benelux onder invloed van fronten die bij een lagedrukgebied boven de Noordzee horen. Daardoor neemt de kans op regen toe en gaat de temperatuur overal omhoog. Omdat de isobaren later op vrijdag en zaterdag dicht bij elkaar liggen, neemt de zuidwesten wind toe en kan het vooral aan de kust stevig waaien. De temperatuur stijgt vrijdag naar 6 tot 11 graden en ligt in het weekend tussen 5 en 10 graden.

Na het weekend lijkt de stroming wat meer noordwest te worden. Dat zou betekenen dat de temperatuur dan geleidelijk weer daalt naar normale waarden voor deze tijd van het jaar (ongeveer 6°).

Tot en met Sinterklaas is de kans op neerslag klein. Vanaf 6 december schakelen we over op wisselvallig weer met een grote kans op neerslag.

Tot 6 december is de kans op lage temperaturen groot. Daarna enkele dagen zachter weer maar na het weekend neemt de kans op normale temperaturen voor deze tijd van het jaar toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat ook zien dat het vanaf Sinterklaas een aantal dagen zacht wordt. Daarna gaat de temperatuur geleidelijk iets omlaag. Bron: Meteologix

Morgen kijken we of de afkoeling na komend weekend doorzet op alpenweerman.nl.

Voor nu vanaf Texel een fijne dag!

Prachtig aambeeld. Foto Ton Wesselius
Regenboog na een buitje. Foto Jolanda Bakker
Buitjes in het noorden. Foto Jannes Wiersema

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 961 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier