Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Hogedrukgebieden bepalen het weer de laatste dagen van het jaar. In eerste instantie krijgen we ongeveer normale temperaturen voor eind december. Vanaf maandag wordt het opnieuw zacht en vanaf de jaarwisseling ook wisselvalliger. Vooral zaterdag en zondag kan het in de ochtend licht vriezen.

Vlak voor zonsopkomst maakte Ton Wesselius gisteren deze foto
Deze foto van de zonsopkomst maakte Trijntje v.d. Berg

2e Kerstdag was op veel plaatsen een grijze dag. In het uiterste noordoosten was een waterig zonnetje te zien maar daar viel ook en enkel licht buitje. In het uiterste zuidwesten van Nederland heeft het in de vroege ochtend zowaar gevroren (-1,9° in Woensdrecht). De zon had het verder moeilijk. In de middag werd de bewolking van het zuidwesten uit dikker en aan het eind van de middag begon het in het zuidwesten (licht) te regenen. De wind was zwak tot matig uit het zuidoosten, 2 tot 4 Bft. Gisterenmiddag lag de temperatuur tussen 4 en 7 graden.

Gisterenavond en vannacht was er een tweedeling. Het noorden en noordoosten hadden opklaringen. Daar daalde de temperatuur tot plaatselijk iets onder het vriespunt en ontstond nevel en mist. In het zuiden en zuidwesten was veel bewolking en viel af en toe regen. De wind was oost tot noordoost en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., aan de kust af en toe vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur lag tussen -1° in het noordoosten en hoog België en 5° in het zuidwesten.

Op sommige plaatsen geen wind gisteren. Foto Tonny Morsink
Bijzon met schapenwolkjes. Foto Tonny Morsink
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Vandaag trekt een klein lagedrukgebied over het zuiden van de Benelux naar het oosten. Daardoor komt er vooral in het zuiden hoge – en in België eerst ook middelbare – bewolking voor. Het blijft droog.

Het lagedrukgebied dat afgelopen nacht vooral in de zuidelijke helft van de Benelux wat regen bracht, trekt naar het zuidoosten weg. Wel veroorzaakt het vooral in de ochtend nog bewolking boven de zuidelijke helft van de Benelux. Meer naar het noorden zijn er opklaringen maar komt ook nevel en mist voor, vooral in het noordoosten. Later op de dag kan er in het noorden wat bewolking vanuit Duitsland binnendrijven. De wind komt vandaag uit het oosten en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt vandaag tussen 4° in het noordoosten en hoog België tot ongeveer 7° vlak aan zee. In het uiterste zuidwesten van België ook nog iets hoger. Alleen daar waar de mist hardnekkig is, blijft het frisser.

Komende nacht veroorzaakt het warmtefront van een lagedrukgebied boven het noorden van de Noordzee tijdelijk meer bewolking in het westen en noorden van de Benelux. Elders zijn er opklaringen en kan er nevel of mist ontstaan. Het blijft overal droog. De wind is zwak tot matig uit oost tot zuidoost, 2 of 3 Bft., vlak aan zee 4 Bft. De temperatuur ligt tussen -3° in het noordoosten, hoog België en op beschutte plaatsen tot rond 4° vlak aan zee. In Vlaanderen ligt de temperatuur iets hoger.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Een krachtig hogedrukgebied is vanuit Scandinavië naar Noord Duitsland getrokken. Het veroorzaakt bij ons een zwakke zuidoostelijke stroming waarmee droge en frisse lucht wordt aangevoerd.

Doordat een hogedrukgebied – ruim 1040 hPa morgenmiddag – net ten oosten van de Benelux ligt, krijgen we morgen te maken met droog en rustig weer. Wel kan het met de zon plaatselijk tegenvallen doordat eventueel aanwezige nevel of mist maar moeilijk oplost doordat de zon laag staat en er weinig wind is. Daar waar de zon schijnt, wordt het rond 5°. Blijft het bewolkt of nevelig, dan ligt de temperatuur enkele graden lager. De wind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., en draait in de loop van de dag van oost naar zuidoost tot zuid.

In de nacht naar zondag zijn er wolkenvelden en opklaringen. Plaatselijk komt nevel of mist voor. De temperatuur ligt tussen -2° in het binnenland en een paar graden boven het vriespunt aan de kust. Naar het zuidwesten toe is het wat zachter. De wind draait naar zuid tot zuidwest en blijft zwak tot matig, 2 of 3 Bft., maar in het noordwesten is de wind iets sterker, 4 Bft.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Zondag blijft het hogedrukgebied boven Europa het weer in de Benelux bepalen. Doordat de as van hogedruk ten zuiden van de Benelux komt te liggen, draait de wind naar het zuidwesten.

Overmorgen blijft het droog en rustig dankzij een hogedrukgebied boven zuidoost Europa. Wel draait de wind in de loop van de dag naar het zuidwesten en neemt vooral in het noordwesten en noorden iets in kracht toe tot 5 Bft. Elders 2 of 3 Bft. De meeste kans op zon is in het zuidoosten en oosten van de Benelux. Elders meer wolken en wat nevel of mist. De temperatuur ligt zondagmiddag tussen 2° in het uiterste oosten, zuidoosten en hoog België tot 9° in het noordwesten.

De luchtdruk ten zuidoosten van de Benelux is hoog en ten noordwesten van ons laag. Daar tussenin komt een sterke zuidwestelijke stroming op gaan. Daarmee wordt opnieuw zachte lucht naar Europa getransporteerd.

Vanaf maandag loopt de temperatuur dan ook weer op tot 9 of 10 graden. Daarmee verlopen de laatste dagen van 2019 zeer zacht. Het nieuwe jaar begint ook met hoge temperaturen. Het wordt dan ook weer wisselvalliger. Winterweer is in ieder geval tot eind volgende week niet in zicht.

De kans op neerslag is tot en met maandag klein. Daarna neemt de kans op regen toe. Of de jaarwisseling droog verloopt is nu nog niet te zeggen maar de kans op neerslag lijkt (vandaag) klein.

De kans op een ongeveer normale temperatuur voor deze tijd van het jaar (4 of 5 graden) is tot en met maandag groot. Daarna neemt de kans op zachter duidelijk weer toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat de verzachting vanaf maandag zien. Uitzicht op lage temperaturen (winter) is er voorlopig niet. Bron: Meteologix.

Morgen hoop ik je meer over het weer rond de jaarwisseling te kunnen vertellen op alpenweerman.nl.

Voor nu vanaf Texel een fijn weekend gewenst!

Toch wat zon in het zuidwesten. Foto Erica v. Leeuwen-De Bruijn
Deze foto maakte Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 492 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer