Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we ook vandaag een luchtdrukreus van zo’n 1045 hPa genaamd Yörn. Dit hoog zorgt ervoor dat het de rest van het jaar rustig en droog blijft met naast zon ook kans op laaghangende bewolking, nevel en mist. Verder is het vrij koud, maar in het weekend van de Jaarwisseling is het tijdelijk wat zachter. Voor volgende week zijn de modellen het nog niet eens, maar de kans op winterse buien lijkt toe te nemen en voor het gevoel is het dan waterkoud.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: perioden met zon
We begonnen ‘derde Kerstdag’ gisteren met veel bewolking en in het zuidoosten wat licht gespetter, maar al vrij snel klaarde het vanuit het westen op en waren er flinke perioden met zon. In het noorden kwam aanvankelijk nog nevel en mist voor, maar ook daar kwam in de middag de zon tevoorschijn. Uiteindelijk scheen de zon 4-5 uur in het noordoosten en 6 elders en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 9°. Maastricht noteerde maximaal 7,4 en Rotterdam kwam uit op 9,4°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 4° in Hoog-België en tussen de 7 en 10 elders. Op de Mont-Rigi werd het maximaal 1,3 en in Zeebrugge 9,8°.

Marcel Pijpers ging er gisteren weer met de drone opuit met dit als prachtig resultaat.
Marcel Pijpers ging er gisteren weer met de drone opuit met dit als prachtig resultaat.

Vandaag: in het noorden zon, elders (laaghangende) bewolking
Afgelopen nacht is over de zuidelijke helft van de Lage Landen laaghangende bewolking en mist ontstaan en deze grijzigheid trekt vandaag nog wat verder naar het noorden zodat ook het midden van het land ermee te maken krijgt. In het noordwesten en later ook elders in het noorden schijnt vandaag de zon en het blijft overal droog. Waaien doet het niet of nauwelijks uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 2-3° in het zuiden en in grote delen van België. In het midden van het land wordt het een graad of 5-6 en in het noorden, met de zon erbij, kan het 7, lokaal 8° worden.

Vanavond en de komende nacht zijn er wolkenvelden met hier en daar nevel en mist, maar er zijn ook opklaringen. De wind waait zwak, in het noorden matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur daalt in het noorden naar waarden rond het vriespunt. Verder naar het zuiden gaat het enkele graden vriezen met in het zuiden en in België lokaal temperaturen van zo’n -5/-6°.

Morgen: rustig weer met een mix van zon en wolken
Morgen trekt de kern van het krachtige hoog Yörn iets naar het oosten en beginnen we de dag met een mix van zon en wolken. Over de zuidwestelijke helft zit laaghangende bewolking en dit gebied trekt noord tot noordoostwaarts en bedekt tot in de middag de noordwestelijke helft van het land. Vooral in de provincie Noord-Holland kan het tot ver in de middag duren voordat de grijzigheid uiteindelijk verdwijnt. Elders in het land morgenmiddag flink wat zon. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur wordt in de grijze gebieden niet veel hoger dan rond het vriespunt met lokaal kans op een ijsdag. Elders in de Lage Landen liggen de maxima tussen de 1 en 3, lokaal 4°.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het helder en koud. Bij een zwakke en in het noorden matige zuidenwind daalt de temperatuur nagenoeg overal enkele graden onder het vriespunt. Vooral in de zuidoostelijke helft en lokaal in België kan het lokaal matig vriezen met uitersten tot -5/-6°.

de zon ging fraai onder. Deze prachtige foto werd gemaakt door Arjan Pat.
de zon ging fraai onder. Deze prachtige foto werd gemaakt door Arjan Pat.

Vrijdag: zon, vanuit het noordwesten ook wolkenvelden
Vrijdag zakt het krachtige hogedrukgebied Yörn langzaam wat naar het zuiden en de stroming draait bij ons dan geleidelijk naar het westen tot zuidwesten. Op veel plaatsen schijnt de zon, maar vanuit het noordwesten trekken ook wolkenvelden binnen. In de zuidoostelijke helft zal de zon tot ondergang blijven schijnen. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig en in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden vrij krachtig, windkracht 2 tot 5 en de temperatuur stijgt op veel plaatsen in de Lage Landen naar waarden tussen de 2 en 4°. In het noordwesten is het met temperaturen van 6-7° duidelijk zachter.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.

Weekend van de Jaarwisseling: licht wisselvallig
We beginnen het weekend van de Jaarwisseling, ofwel de nacht van vrijdag op zaterdag, in de zuidoostelijke helft met flinke opklaringen en temperaturen enkele graden onder het vriespunt. Elders is het bewolkt met positieve temperaturen en uit die bewolking kan het lokaal licht spetteren, maar veel voorstellen doet het allemaal niet. Zaterdag, Oudjaarsdag, is het overwegend bewolkt en lokaal kan het wat spetteren, maar over het algemeen is het droog. De zuidwestenwind waait matig en in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden ook vrij krachtig en de temperatuur stijgt op de laatste dag van een wederom te warm jaar (+0,5°) naar 4° in het zuidoosten en naar 8-9 in het noordwesten.

de verwachte wind tijdens de Jaarwisseling. Met uitzondering van de Wadden is de wind overwegend matig, windkracht 3 tot 4.
de verwachte wind tijdens de Jaarwisseling. Met uitzondering van de Wadden is de wind overwegend matig, windkracht 3 tot 4.

Oudjaarsavond en tijdens de Nieuwjaarsnacht is en blijft het bewolkt met lokaal wat licht gespetter, maar veruit de meeste plaatsen houden het tijdens de Jaarwisseling droog. De wind waait matig en op de Wadden lokaal vrij krachtig uit het westen tot zuidwesten, windkracht 3 tot 5 en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 2 en 7° van zuidoost naar noordwest.

Zondag, Nieuwjaarsdag, vinden we een nieuw krachtig hogedrukgebied in de regio IJsland, maar wij hebben nog te maken met een uitloper van een depressie boven Scandinavië. Het is over het algemeen bewolkt en vooral later op de dag neemt de kans op wat regen of enkele buien vanuit het noorden toe. De temperatuur stijgt op de eerste dag van 2017 naar 5° in het zuidoosten en naar 8-9 elders in den Lande. In België lopen de maxima uiteen tussen de 1-2° in Hoog-België en naar 6-7 elders.

de verwachte weerkaart voor Nieuwjaarsdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor Nieuwjaarsdag volgens ECMWF.

Na het weekend: waterkoud met kans op winterse buien
Direct na het weekend stroomt er tussen het hogedruk enerzijds en een depressie aan de ander kant met een noordelijke stroming koude lucht naar onze streken. Vooral de temperaturen op hoogte gaan flink dalen. Op het 500 hPa-vlak gaat de temperatuur tussen zondagavond en maandagochtend onderuit van -26/-27° naar -31 tot -35°. Verder is het bewolkt en een gebied met neerslag trekt vanuit het noorden over onze streken. In het zuidoosten van het land en in de oostelijke helft van België kan de neerslag vallen in de vorm van (smeltende) sneeuw. Maandag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien en bij die buien kan het tot hagel en in de hogere delen ook tot (smeltende) sneeuw komen. De noordwestenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt naar 5 tot 7° met de laagste temperaturen in de zuidoostelijke helft van het land. In de Ardennen en de Hoge Venen liggen de maxima maar net boven nul met daar dan ook de grootste kans op sneeuw en de vorming van een sneeuwdek.

Maandagochtend kan er in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen sneeuw vallen volgens ECMWF.
Maandagochtend kan er in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen sneeuw vallen volgens ECMWF.

Het krachtige hogedrukgebied trekt na maandag weer geleidelijk naar onze streken en de kern komt ten zuiden van onze streken te liggen. De verschillen tussen beide weermodellen is dusdanig groot dat een uitspraak over het weer voor later volgende week vrijwel niet te doen is. Zie bijvoorbeeld hieronder de verschillen voor donderdag 5 januari 2017. Bij ECMWF hebben we te maken met een depressie boven Scandinavië en krijgen wij veel wind, terwijl de Amerikanen nog altijd hogedruk intekenen boven onze streken met over het algemeen rustig en droog weer. Het wordt vanzelf duidelijk welke kant we opgaan…

de verschillen tussen ECMWF en GFS voor donderdag 5 januari.
de verschillen tussen ECMWF en GFS voor donderdag 5 januari.

Pluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat zien dat het aanvankelijk vrij koud is met temperaturen vandaag temperaturen van een graad of 5. Morgen is het nog kouder, met kwikstanden maar net boven het vriespunt, maar vrijdag en in het komende weekend liggen de maxima veelal rond de 5°. Na het weekend is het aanvankelijk nog steeds een graad of 5, maar later in de week lijken de maxima wat hoger te worden…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we ook aanvankelijk de dalende trend naar waarden dichtbij het vriespunt op donderdag en vrijdag. Komend weekend gaat de temperatuur omhoog en na het weekend blijft de ‘oper’ vrij hoog met temperaturen rond de 8°. Het ensemblegemiddelde ligt na het weekend echter beduidend lager met temperaturen rond de 4°. Er zijn namelijk een aantal lijntjes die gaan voor een geheel ander weertype dan de ‘oper’ en dan bedoel ik een duidelijk kouder weertype. Welke kant we daadwerkelijk volgende week opgaan moet nog worden afgewacht, maar dat wordt de komende dagen vanzelf duidelijk.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

De rest van het jaar blijft het volgens ECMWF droog. Pas in het nieuwe jaar nemen de neerslagkansen toe en daarbij is ook kans op winterse neerslag, maar details daarover worden de komende dagen duidelijk.

de 10-daagse neerslagpluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse neerslagpluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat het water de komende dagen afkoelt naar een graad of 3. Volgens de ‘oper’ warmt het water volgende week weer op, maar het ensemblegemiddelde komt uit op een graad of 2. Volgens 4 van de 51 leden verbonden aan het Europese model vormt zich een ijsvloer van enkele centimeters. Afwachten dus en duimen voor de nieuwe pluim…

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en ook de komende dagen (de rest van dit jaar) wordt geen winterse neerslag verwacht, maar…. na Nieuwjaar nemen de kansen op sneeuw in de Ardennen toe en maandag kan er al zo’n 5 centimeter vallen. Ook de dagen daarna verlopen wisselvallig met regelmatig enkele sneeuwbuien.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

de zonsondergang was erg fraai. Deze foto werd gemaakt in Friesland. Bron: @SevereWeather_N
de zonsondergang was erg fraai. Deze foto werd gemaakt in Friesland. Bron: @SevereWeather_N

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 704 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!