Algemene situatie:
Als we de weerkaart vandaag bekijken dan zien we in onze regio geen sturende druksystemen. We zitten in een soort niemandsland en daardoor is het rustig en droog weer met nagenoeg geen wind. De komende dagen profiteren we van hogedruk boven onze streken en is en blijft het rustig en droog herfstweer.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren was het over het algemeen bewolkt, maar hier en daar kwam ook even de zon tevoorschijn. Op de Wadden scheen de zon 1-2 uur, elders bleef het bij wat knipogen. In tegenstelling tot wat de modellen verwachten, bleef het in het overgrote deel van de Lage Landen droog, maar in de zuidoostelijke helft viel wel wat lichte regen en motregen. Het leverde in Limburg op veel plaatsen nog 3-4 millimeter op. De temperatuur bleef op veel plaatsen onder de 10°, alleen in het zuidwesten en in zuidelijk Limburg werden de dubbele cijfers gehaald. (Maastricht 11,4°) In Vlaanderen werden de dubbele cijfers wel gehaald met temperaturen rond de 10-11°.

het was rustig, maar grijs weer op veel plaatsen. Deze foto van Ben Saanen laat dat mooi zien.
het was rustig, maar grijs weer op veel plaatsen. Deze foto van Ben Saanen laat dat mooi zien.

Vandaag is het rustig en grijs weer met over het algemeen veel bewolking. Uit die bewolking kan het lokaal ook wat spetteren, maar over het algemeen is en blijft het droog. In het noorden van het land en later ook in het westen en zuidwesten kan de zon tevoorschijn komen. Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur stijgt naar 11 tot 13°. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 12 en 15, in West Vlaanderen kan het zelfs 16° worden.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Er is ook kans op nevel en mist en bij weinig wind daalt de temperatuur naar 1-2° in het noorden met kans op vorst aan de grond en naar 6 tot 8 elders in de Lage Landen.

Morgen profiteren we van hogedruk en is het opnieuw rustig en droog herfstweer. We starten de dag met nevel en mist en verder overheerst weer de bewolking. In de middag komt ook hier en daar de zon tevoorschijn. De wind wordt zuid tot zuidwesten en is zwak tot matig over land en vrij krachtig in het noordwestelijk kustgebied en de temperatuur stijgt naar 11° in het noordoosten en naar 15 in het zuidwesten. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 14° in het oosten en 17 in het westen.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In het westen is een bui mogelijk, elders blijft het droog. Bij een weer in kracht afnemende west tot zuidwestenwind daalt de temperatuur naar waarden tussen de 8 en 10°.

opnieuw een prachtige foto van Marinus de Keijzer. (@betuwefotograaf)
opnieuw een prachtige foto van Marinus de Keijzer. (@betuwefotograaf)

Donderdag profiteren we ook van hogedruk met een kern boven Frankrijk. De stroming komt uit het zuidwesten en er wordt zachte lucht aangevoerd. Verder is er vrij veel bewolking met in het noorden lokaal wat licht gespetter, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt overal in de Lage Landen naar waarden tussen de 14 en 16°.

de verwachte weerkaart voor donderdag 27 oktober volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor donderdag 27 oktober volgens ECMWF.

Vrijdag en het komende weekend profiteren we nog altijd van het hogedrukgebied boven onze streken. De neerslagkansen zijn dan ook klein, maar helemaal droog blijft het niet. Verder overheerst de bewolking, maar zo nu en dan komt ook de zon tevoorschijn. De temperatuur stijgt vrijdag en zaterdag naar 14 tot 16 en zondag naar 12 tot 14°.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF.

Na het weekend komt aanvankelijk een nieuw hogedrukgebied onze kant op vanaf de Atlantische Oceaan. Dit hoog blijft ten westen van onze streken en tegelijkertijd vinden we lagedruk boven Scandinavië. De stroming komt uit het westen tot noordwesten en de temperaturen worden geleidelijk lager.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag 2 november volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag 2 november volgens ECMWF.

Aan de temperatuurpluim kunnen we goed zien dat de temperatuur vanaf donderdag een aantal dagen uitkomt op waarden rond de 15°. Vandaag en morgen is de temperatuur lager en ook na het weekend gaan de temperaturen weer naar beneden. ECMWF (Europese model) komt uit op waarden rond de 10°, de Amerikanen (GFS) houden ook begin volgende week de 15° nog vast, maar de Canadezen (GEM) zijn duidelijk kouder met temperaturen (ruim) onder de 10°.

De komende dagen houden we dit vanzelfsprekend in de gaten, maar voordat het zover is krijgen we een aantal vrij zachte dagen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

in het noorden van het land klaarde het gistermiddag flink op. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
in het noorden van het land klaarde het gistermiddag flink op. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 291 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer