klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene weersituatie: 
Stormdepressie Thomas ligt inmiddels al boven Rusland en bij ons is er weer rust in de tent. We profiteren van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied en daardoor is het rustig weer met geregeld zon, maar ook een enkele bui. Voor komend weekend ligt alweer een volgende depressie klaar, genaamd Udo en gaat het weer regenen.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: onstuimig
Het was een onstuimige en natte donderdag. We begonnen met veel regen en ook al vrij veel wind, maar zeker gistermiddag en avond ging het flink tekeer. In het binnenland waaide het zelfs hard tot stormachtig en op meetpunt Herwijnen werd korte tijd stormkracht 9 genoteerd. Aan zee waaide het stormachtig tot storm, windkracht 8 tot 9, maar op de meetpunten IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen kwam het tot een zware storm, windkracht 10. Verder kwamen er overal in het land zware tot zeer zware windstoten voor. Ook in het binnenland schoot de wind regelmatig uit naar waarden tusse de 80 en 100 km/uur. Deelen had een zeer zware windstoot van 102 km/uur. De zwaarste stoten werden in de kustgebieden genoteerd. Vlissingen noteerde een stoot van 111, IJmuiden noteerde 115 en Hoek van Holland kwam uit op 116 km/uur.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 11°. Het werd 8,7 op Vlieland en in Wijk aan Zee en 11,4° in Woensdrecht, Gilze-Rijen en Eindhoven. In België lagen de maxima tussen de 10 en 12° met in Semmerzake maximaal 11,8°. In de Ardennen werd het een graad of 6-7.

prachtige wolkenluchten gisteren. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: perioden met zon, maar ook enkele (winterse) buien
De rust is weergekeerd in de atmosfeer. De wind waait namelijk niet meer dan matig uit het noordwesten. Verder zijn er wolkenvelden, maar er zijn ook perioden met zon. Vooral in de zuidelijke helft van de Lage Landen komt het tot enkele buien en deze buien kunnen, vanwege een koude bovenlucht (-35° op ruim 5 km hoogte) vergezeld gaan van hagel en smeltende sneeuw. Elders in den lande is slechts een lokale bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog.

De temperatuur is wat lager dan de voorgaande dagen en stijgt naar waarden tussen de 6 en lokaal 9°, maar in stevige buien in de zuidelijke helft is het enkele graden kouder.


Vanavond en de komende nacht blijft het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De zwakke tot matige wind draait weer naar zuidwest en de temperatuur daalt, met uitzondering van de kust, naar waarden rond het vriespunt. In het noordoosten en in delen van België kan het een paar graden vriezen. Aan zee echter blijft het kwik een paar graden boven nul.

in de middag klaarde het regionaal flink op. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Morgen: bewolkt en in de noordelijke helft regen
Morgen is het bewolkt en in de loop van de ochtend gaat het in het noorden en midden licht regenen. In de zuidelijke helft en in België blijft het droog. De zuid tot zuidwestenwind neemt weer in kracht toe en wordt aan zee krachtig, windkracht 6. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 6 in het noordoosten en naar 9, lokaal 10 in het zuidwesten van de Lage Landen.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag is en blijft het bewolkt en een nieuw regengebied trekt van noordwest naar zuidoost over het land. De zuidwestenwind waait matig tot krachtig en de temperatuur daalt naar 4 tot 6°.

er werd ook mammatus waargenomen. deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Zondag: bewolkt en soms wat lichte regen
Zondag overheerst wederom de bewolking en soms kan er wat lichte regen of motregen vallen, maar over het algemeen is het droog. De zuidwestenwind waait matig tot krachtig en de temperatuur stijgt naar 9 tot 11°. In België kan het 10 tot lokaal 13° worden.

de verwachte weerkaart voor aanstaande woensdag. Bron: ECMWF

Volgende week: aanhoudend wisselvallig
Ook na het weekend blijven depressies weersbepalend. Vrijwel elke dag komt het tot regen of enkele buien, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De temperatuur loopt de komende dagen weer op naar waarden rond de 10°, maar rond de maandwisseling is het tijdelijk minder zacht. Tijdens deze periode kan er bij die buien ook hagel en smeltende sneeuw voorkomen.

Aan het eind van volgende week lijkt het duidelijk zachter te worden met temperaturen (ruim) boven de 10°. Zowel de Amerikanen als het Europese model komen voor volgende week zaterdag met temperaturen tussen de 10° in het noordwesten en 17 in het zuidoosten van het land. De temperatuurpluim hieronder laat de stijging eind volgende week ook mooi zien.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Het blijft voorlopig wisselvallig. Elke dag is er kans op regen of enkele buien en pas eind volgende week wordt het een stuk droger. Vooral maandag kan er weer regen van betekenis vallen, tenminste volgens het Amerikaanse en het Britse model. Het Europese en het Duitse model zijn een stuk droger.

Elke dag valt er wel regen of komt het tot enkele buien. Pas eind volgende week wordt het droger. Bron: Kachelmannwetter.de

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat de temperatuur de komende dagen geleidelijk weer oploopt. Rond de maandwisseling (dinsdag/woensdag) is het tijdelijk minder zacht met gemiddeld een graad of 6-7, maar richting volgend weekend wordt het weer zachter.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Er ligt helaas voor de vakantievierders in de Ardennen geen sneeuw in België, maar vandaag komt het wel tot enkele sneeuwbuien die hier en daar een sneeuwdek(je) kunnen achterlaten. Lang blijft de sneeuw niet liggen, want tijdens het weekend wordt het opnieuw zachter met regen. Vanaf dinsdag wordt het tijdelijk weer kouder en kan de neerslag weer een winterse vorm krijgen.

Dinsdag kan de neerslag in de Ardennen vallen in de vorm van sneeuw en lokaal een sneuwdek opleveren. Bron: ECMWF

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ik ben er dan zondag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang, maar loop langzaam op zijn einde. Wees niet getreurd, want ook na de meteorologische winter gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk ook hier in de Lage Landen. Blijf dan ook na de winter de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 258 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer