Advertentie 

Algemene situatie:
Op onderstaande weerkaart wemelt het van de lagedrukgebieden ten noorden van onze streken. Afgelopen nacht passeerde het front behorende bij depressie Arke, maar het hogedrukgebied Tanja trekt noordwaarts en zorgt voor een serie prachtige oktoberdagen. De straalstroom wordt ook noordwaarts gedirigeerd en van depressie Benno krijgen we dan ook geen last.

Linksonder, ten westen van de Azoren, vinden we orkaan Ophelia en dit systeem trekt oostwaarts richting het Iberisch Schiereiland en van daaruit noordwaarts richting Ierland. Het zorgt bij ons waarschijnlijk voor een verlenging van de nazomer…

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren had de bewolking de overhand en hier en daar viel daaruit wat lichte regen en motregen, maar veruit de meeste plaatsen hielden het droog. De zuidwestenwind was weer duidelijk aanwezig en was matig tot vrij krachtig over land en krachtig, lokaal hard aan zee, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur steeg naar 15-16° met in Ell en Eelde 15,3 en in Voorschoten en Hoogeveen 15,4°. Aan de andere kant noteerden Den Helder 16,5 en Vlieland 16,6°. In België lagen de maxima tussen de 11 en 16° met in Antwerpen maximaal 16,5°.

het wordt mooier en mooier en straks met het zonnetje erbij helemaal. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Afgelopen nacht viel er buiige regen op de passage van een koufront behorende bij depressie Arke. Op deze donderdag is het front gepasseerd met vanochtend hier en daar nog een enkele bui. Vanmiddag is het droog met naast wolkenvelden ook af en toe zonneschijn. De wind waait uit het westen en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en op de Wadden, maar gaandeweg de dag neemt de wind langzaam in kracht af.

De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 15 tot 17°. In België kan het 18° worden, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij een graad of 13-14.

Vanavond en de komende nacht blijft het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De wind wordt zuidwest en neemt af naar zwak tot matig en de temperatuur daalt naar een graad of 6-7 in het oosten van het land. In het westen blijft het kwik in de dubbele cijfers.

het was een grijze, bewolkte dag gisteren. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
ikzelf maakte ook een foto van de grijze dag van gisteren
Gisteravond klaarde het op voor de zonsondergang. Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Morgen blijft het droog en zijn er naast vrij veel wolkenvelden ook perioden met zonneschijn. De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar een graad of 18 in het noorden en noordwesten en naar 19 tot 20 elders. In Limburg en in delen van België kan het zelfs 21° worden. Ook in Hoog-België wordt het warmer met een graad of 16-17.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Komend weekend profiteren we volop van het hogedrukgebied Tanja. Daardoor is het prachtig nazomerweer en het blijft op beide dagen droog. De zon zal flink schijnen, maar zaterdag trekken er ook nog enkele wolkenvelden over het land.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt zaterdag naar 18° in het noorden en 22 in het zuiden. Zondag wordt het van noord naar zuid 20 tot 23°. Lokaal in het zuiden en zeker in België kan het 24° worden.

de verwachte weerkaart voor dinsdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na het weekend komt orkaan Ophelia maandag bij Ierland aan en trekt geleidelijk verder noordoostwaarts naar de Noorse kust waar het woensdag aankomt. Wij blijven de eerste helft van de week dan ook profiteren van het hogedrukgebied Tanja, maar later in de week proberen Atlantische depressies de hogedruk te verdrijven. Het weerbeeld kenmerkt zich door zonneschijn, maar later in de week neemt de wisselvalligheid geleidelijk toe. De temperatuur ligt maandag tussen de 21 en 24°, maar de dagen daarna gaat het kwik geleidelijk weer naar beneden.

de zonsondergang was gisteravond erg fraai. Meteo-Nederland maakte deze foto

Het is nog een week weg en er kan nog veel veranderen, maar voorlopig schakelen we dus over op een fraai nazomers weertype. Volgens de singulariteiten is het in deze tijd van het jaar vaak fraai nazomerweer. Van 3 tot 11 oktober heet de mooi weer periode een Kranenzomer en van 18 tot 22 oktober een St. Lukaszomertje. We zitten er nu precies tussenin en 14 oktober (zaterdag) is de naamdag van de Heilige Calixtus. Laten we dit een Calixtuszomertje noemen…

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat de stijging de komende dagen mooi zien. Komend weekend wordt het een graad of 20, maandag kan het kwik ruim boven de 20° uitkomen. Dinsdag en woensdag zijn de temperaturen alweer wat lager, maar een duidelijke temperatuurdaling is vanaf eind volgende week te verwachten.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

door het natte weer schieten de paddenstoelen als paddensto… uit de grond. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 193 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier