klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Verwachting voor vandaag

Gisteren viel er vooral in de noordelijke helft van Nederland nog wat lichte regen of motregen. In het zuiden en midden kwamen naast wolkenvelden ook opklaringen voor. Vanochtend valt er eerst in de noordwesten af en toe wat lichte regen of motregen. In de zuidelijke helft blijft het droog en komt de zon af en toe door de bewolking heen.

Er staat vanochtend een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Gedurende de dag neemt deze in kracht toe naar windkracht 3 landinwaarts tot windkracht 4 à 5 in het noordwesten.

In de middag neemt vanuit het zuidwesten het aantal opklaringen toe en valt er alleen in het noordelijk kustgebied nog wat motregen of lichte regen. De opklaringen breiden zich gedurende de middag en avond steeds verder uit over het zuiden en midden van de Lage Landen. Vannacht komen er in het noorden nog wat buien voor terwijl er in het zuiden opklaringen voorkomen.

De temperaturen komen vandaag uit op zo’n 7 à 8 graden in het noorden tot zo’n 10 à 11 graden in het zuiden. Vannacht daalt de temperatuur naar zo’n 4 tot 6 graden.

Gisteren een afwisseling tussen bewolking en zonneschijn in het westen van het land. Foto: Jolanda Bakker
In de natuur is de lente al helemaal op gang aan het komen! Foto: Jolanda Bakker
In Stiens viel er gisteren overdag nog een bui. Foto: Meteo Nederland
In het westen bij Ton Wesselius was het zonnig met wat stapelwolken.
Deze foto werd gemaakt door Trijntje vd Berg in Rhoon.

Supermaan 2019

Gisteren was de maan feller dan normaal. We hadden een zogenaamde ‘supermaan’. Onze collega Riccardo schreef er het volgende artikel over:

https://www.alpenweerman.nl/grootste-en-felste-supermaan-van-2019-krijgen-we-hem-te-zien/
Dylan Ravenshorst
De bewolking gooide een beetje roet in het eten in West-Brabant. Foto: Maurice Vroegrijk

Weerpraatje

Op dit moment ligt er een hogedrukgebied boven Centraal-Europa en vinden we de lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan. Zo vinden we een krachtig lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan met een kerndruk van minder dan 950 hPa. De verwachting is dat de kerndruk nog lager wordt de komende 24 uur: zo’n 935 hPa. Veel last gaan we hier niet van krijgen. Want boven het Europese vasteland ligt een hogedrukgebied met een kerndruk van iets meer dan 1025 hPa welke in druk toeneemt.

De weerkaart van vandaag (KNMI). Een warmtefront schampt het noordwesten van het land. Ondertussen vinden we een krachtig lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan (kerndruk <950 hPa) en een opbouwend hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Bron: KNMI

Hierdoor ligt onze regio als het ware tussen twee situaties in. Storingen die vanaf de Oceaan ons proberen te bereiken, en een hogedrukgebied dat deze storingen grotendeels weet tegen te houden. Als gevolg trekken er alleen verzwakte fronten langs onze regio. Zo trekt er vandaag een zwak warmtefront over de Noordzee. Hierdoor is het op veel plaatsen bewolkt en valt er in het noordwesten en noorden wat lichte regen of motregen.

Donderdag overdag kan er in de noordelijke en oostelijke helft nog een bui vallen, maar richting het weekend weten restanten van storingen ons ook niet meer te bereiken. Het hogedrukgebied komt in de buurt van onze regio te liggen en zorgt voor een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming. Hierdoor blijft het droog, komt de zon weer meer tevoorschijn en gaan de temperaturen weer omhoog. Donderdag en vrijdag hebben we maxima van zo’n 10 tot 14 graden, maar in het weekend wordt regionaal de 15 graden waarschijnlijk wel weer gehaald. Na het weekend blijven de neerslagkansen klein aangezien het hogedrukgebied bij onze regio blijft liggen.

De neerslagkansen voor het midden van Nederland. Tot en met het einde van de maand nauwelijks kans op neerslag, hooguit een paar druppels. Pas vanaf maart zien we weer de kansen wat toenemen, maar blijven de droge berekeningen in de meerderheid.

Wel lijkt het weer iets ‘frisser’ te worden. Het hogedrukgebied ligt na het weekend continu bij ons in de buurt, maar beweegt wel een beetje. Hierdoor lijkt het erop dat de wind variabel gaat worden van richting afhankelijk van de positie van het hogedrukgebied. Komt de kern bijvoorbeeld ten westen van ons te liggen dan krijgen we een meer noordelijke stroming. Als de kern juist ten oosten van ons ligt krijgen we een meer zuidelijke stroming. Hierdoor ontstaat er voor na het weekend wat onzekerheid, maar dat het hogedrukgebied ook volgende week nog bij ons in de buurt ligt lijkt waarschijnlijk.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen neemt Rico het weerpraatje weer op zich. Voor nu een mooie dag en wil je vandaag mee blijven praten over het weer: kijk dan vooral ook eens op het forum!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 548 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer