Advertentie 

Algemene situatie:
Terwijl Johann in de Walisser Alpen insneeuwt met een megahoeveelheid sneeuw, moeten wij het hier in de Lage Landen doen met de andere kant van de medaille, ofwel met hele hoge temperaturen. Morgen worden wellicht warmterecords genoteerd en ook de rest van januari blijft het zacht. Wellicht dat februari voor ons nog wat in petto heeft, anders was het weer een winter van niks met alleen op 10 en 11 december een flink pak sneeuw. Verder hooguit wat nachtvorst en een enkele winterse bui.

Het zachte weer wordt aangevoerd door depressie Georgia bij IJsland en de bijbehorende storingen trekken over onze streken.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren trok er in de nacht en (vroege) ochtend neerslag over het land die in het noordoosten in de vorm van sneeuw viel. Overdag was het veelal droog met slechts af en toe wat zon. In België klaarde het gistermiddag breed op en dat was ook in Zeeland het geval.

De temperatuur steeg naar 6 tot 10° met in Westdorpe maximaal 9,8°. Lauwersoog en Stavoren konden geen hogere temperatuur dan 5,6 en 5,7° noteren. In België lagen de maxima tussen de 4 en 10° met in Koksijde en Melle 10,1°.

De zonsondergang was kleurrijk gisteren. Johan Klos maakte deze foto.
Mooie opklaringen bij Ton Wesselius.
De prachtige foto met opnieuw opkomend water werd gemaakt door Joyce Derksen.

Vandaag krijgen we alweer te maken met een frontaal systeem behorende bij depressie Georgia en het bijbehorende warmtefront trekt vanmiddag met regen van west naar oost over het land. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6.

In de warme sector achter het front kan de temperatuur later vandaag oplopen naar de dubbele cijfers. De maxima zullen dan ook uitkomen op zo’n 9 tot 10, in het zuidwesten 11°. Vanavond loopt de temperatuur verder op en rond middernacht is het overal zo’n 11-12°.

Bij een frontaal systeem hoort ook een koufront en dit front ligt morgen ten westen van onze streken. Wij bevinden ons aan de voorzijde van het koufront in de warme sector met over het algemeen veel bewolking en soms wat licht gemiezer. De temperatuur loopt op naar maximaal een graad of 10 op de Wadden en naar 13-14 elders. Alleen in de hogere delen van België worden de dubbele cijfers niet gehaald met maximaal een graad of 7-8.

Het landelijke dagrecord is nu 13,4° gemeten in Maastricht in 1937. Op 24 januari 2001 werd het in Woensdrecht en Gilze-Rijen 13,3°. Een dagrecord is dus zeker mogelijk, want als je kijkt naar andere stations: Rotterdam 12,3, Eelde 12,2, De Bilt 12,1, Schiphol en Den Helder 11,5 en Leeuwarden op 11,1° dan gaat dat zeker op veel plaatsen lukken.

In de nacht naar donderdag trekt er een koufront over onze streken en daarachter zit weer wat koelere lucht. Het is goed te zien aan de groene kleur. Bron: ICON via wetterzentrale.de

Het koufront trekt woensdagavond vanuit het noordwesten over onze streken en de passage gaat gepaard met flink wat regen. Donderdag komen we dan in onstabiele lucht terecht waarin het tot enkele buien komt. De temperaturen zullen rond middernacht nog 10 tot 13° zijn, maar donderdag overdag wordt het maximaal 8 tot 10°. De zuidwestenwind waait daarbij matig en aan zee soms vrij krachtig.

Het Azorenhogedrukgebied komt geleidelijk dichterbij en de buiigheid wordt onderdrukt. Bron GFS via wetteronline.de

Vrijdag komt geleidelijk een uitloper van het Azorenhogedrukgebied dichterbij. Er zijn dan ook perioden met zon, maar een enkele bui blijft ook nog steeds mogelijk. De zuid tot zuidwestenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar 8-9°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: wetteronline.de

In het weekend krijgen we te maken met hogedruk, maar de as van het hoog lijkt ten zuiden van onze streken te blijven. De aanvoer komt dan ook uit het westen en storingen kunnen ons om het hoog heen bereiken. Er zijn ook berekeningen die de as wat meer over onze streken berekent. Het wordt dan uitermate rustig weer met zelfs kans op een graadje vorst en ook overdag wat lagere temperaturen.

De komende dagen wordt het vanzelf duidelijk, maar winterweer hoeven we niet te verwachten, zeker niet in deze januarimaand. Wellicht komt februari nog met een verrassing!

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur de komende tijd op en af gaat. Eerst gaan we in de lift naar een wellicht recordwarme woensdag. Daarna gaat het kwik omlaag om vanaf zondag weer te stijgen. Richting de maandwissel gaat de temperatuur weer dalen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat zien dat het morgen wellicht recordzacht gaat worden. Daarna gaat het kwik omlaag om volgende week weer te stijgen. Daarna lijkt de trend wat dalende. De komende dagen meer hierover.

Dit was het weer voor vandaag voor de Lage Landen. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen, want dan is er weer een nieuw weerpraatje. Tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 511 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier