Advertentie



 

Vandaag trekt er dankzij een koufront een regengebied over het land dankzij de passage van een koufront. Deze trekt gedurende de dag vanuit het noordwesten richting het zuidoosten. Na de passage van dit front komen we in iets frissere lucht terecht, maar is er ook weer meer ruimte voor de zon. Tegelijkertijd weet een hogedrukgebied zich weer te positioneren bij ons in de regio waardoor de neerslagkansen dalen. Hooguit weten wat afgezwakte fronten ons te bereiken. En dan tot slot: hoe zit het eigenlijk met de droogte van de zomer van 2018? Hier gaan we op het einde nog even kort op in.

De zon kwam gisteren mooi op in het westen van het land. Foto: Ton Wesselius
Peter van Lindenberg stuurde ons deze foto uit Vreeswijk waar het de zon ook tevoorschijn kwam.
De vliegtuigstrepen vallen goed op tegen de blauwe lucht in Hulhuizen. Foto: Joyce Derksen

Gisteren: tweedeling tussen noord en zuid

Dankzij een front dat zich min of meer parallel aan onze kust bewoog waren er grote verschillen qua weerbeeld. In de noordwestelijke helft was het bewolkt en viel er af en toe wat neerslag. De zuidwestelijke wind was matig tot krachtig/hard in de kustregio’s.

De grens tussen de bewolking en het zonnige weerbeeld was gisteren redelijk scherp. Michiel Agema legde dit goed vast vanuit de trein vlakbij Eindhoven!

In het zuid(oosten) en België was er juist ruimte voor de zon en bleef het droog. Hierdoor kon het kwik in de zuidelijke delen van de Lage Landen oplopen naar zo’n 25 tot lokaal 27 graden. Het warmste werd het in Ell (Limburg) met een maximum temperatuur van 26.5 graden. In het noorden was het met zo’n 17 tot 19 graden een stuk frisser.

Op de 2e Maasvlakte was het bewolkt en winderig gisteren. Foto: Johan Klos
Ook in Heerenveen was het grijs en viel er regen. Foto: Albert Thibaudier
Desondanks wist Jannes Wiersema in Roodeschool alsnog 1.3 uur zon af te tappen. Deze mooie foto werd in de ochtend gemaakt.
Ook bij Suzanne Verwulm was het zonnig met wat stapelwolken. Aan het riet en de golven te zien was de wind ook zeker een aanwezige factor daar.
Vooral in het westen en noorden waaide het stevig met een matige tot harde zuidwesten wind. Foto: Jannes Wiersema
Ook bij Aad Hoogeboom in het westen van het land een duidelijk aanwezige wind aan de schuimkoppen en bomen te zien!
Bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen waaide het wel, maar duidelijk minder hard. Wel een aantal mooie wolken en ruimte voor de zon daar.

Vandaag: regengebied trekt over

De weerkaart (KNMI) voor vandaag: twee fronten trekken vandaag over de Lage Landen waardoor we een gebied met regen kunnen verwachten. Achter de fronten wat frissere lucht en een (noord)westelijke stroming. Bron: KNMI

Vandaag weet het front dan langzaam maar zeker echt ‘door te zetten’. In de ochtend zal het in het noorden en westelijk kustgebied al regenen. Gedurende de dag trekt het neerslaggebied dan richting het zuidoosten. In het zuidoosten van Nederland in het België blijft het tot in de middag droog. Daarnaast is daar in de ochtend ook nog ruimte voor de zon voordat de bewolking vanuit het noordwesten dikker wordt. Voor de neerslag uit wordt het in het zuidoosten en in België nog zo’n 22 tot lokaal 24 graden. Onder de bewolking en tijdens de neerslag wordt het 15 à 17 graden.

Voor het front uit komt de wind uit zuidwestelijke richting. Tijdens de passage van het front draait deze naar een noordwestelijke richting. Over het algemeen is de wind zwak tot matig aan kracht.

In de avond en nacht naar donderdag trekt het neerslagebied steeds verder landinwaarts. Achter het front draait de wind van noord naar noordwestelijke richting. Tegelijkertijd is er dan ook een koudere luchtsoort binnengekomen. Vanuit het noordwesten klaart het steeds meer op in de nacht en lokaal kan er wat mist ontstaan. Het koelt af naar zo’n 9 à 12 graden. In het zuidoosten van Nederland en in België blijft het bewolkt en valt er tot in de nacht nog neerslag.

morgen: wisselend bewolkt en zonnig

Morgen begint de dag met opklaringen en lokaal wat mist in de noordwestelijke helft van Nederland en België. In de zuidoostelijke helft is het bewolkt en valt er nog wat lichte neerslag. Qua zonuren zijn de rollen donderdag omgedraaid met wat we gisteren zagen. De meeste zon vinden we in het noordwesten, terwijl de bewolking de overhand zal hebben in het zuidoosten. Hier kan tot in de middag uit de dikkere bewolking lokaal wat (lichte) regen vallen.

De maxima komen uit op zo’n 18 tot 20 graden. In het zuidoosten is het met maxima tussen de 15 en 17 graden wat frisser. De wind is zwak tot matig uit (noord)westelijke richting aan de kust en uit noordelijke richting landinwaarts.

De komende dagen: wederom onder de vleugels van een hogedrukgebied

Richting het weekend weet een hogedrukgebied zich weer te ontwikkelen bij ons in de regio. Hierdoor weten alleen afgezwakte fronten vanuit het westen de Lage Landen te bereiken. Qua weerbeeld zal er ruimte voor de zon zijn, maar trekken er ook wolkenvelden over dankzij de afzwakkende fronten.

De weerkaart voor zaterdagmiddag. Een lagedrukgebied boven de Noordzee, maar de Lage Landen komen weer onder de vleugels van een hogedrukgebied te liggen. Afgezwakte fronten van het lagedrukgebied kunnen onze regio wel bereiken wat voor wat bewolking en neerslag kan zorgen. Bron data: DWD
De weerkaart voor zondagmiddag. De invloed van het hogedrukgebied neemt toe doordat de kern onze richting op beweegt. Bron data: DWD

Als er neerslag uit zo’n afgezwakt front valt, zal het weinig en lokaal zijn. Het zal waarschijnlijk dus niet helemaal zonnig zijn, ondanks het hogedrukgebied. Maar de temperaturen lopen wel weer wat op in het weekend: 20 tot 24 graden afhankelijk van de hoeveelheid bewolking.

De verwachte neerslag volgens diverse modellen voor Midden-Nederland. Vooral vandaag een duidelijke neerslagpiek gevolgd door kleine neerslagkansen in de dagen erna. Bron: kachelmannwetter
De temperatuur voor Midden-Nederland: na vandaag temperaturen rond de 20 graden. Bron: Kachelmannwetter

Droogte in Nederland nog niet helemaal voorbij!

Je zou het met de buien, koelere en soms bewolkte dagen bijna vergeten: het neerslagtekort van de zomer van 2018. Sinds begin augustus is het neerslagtekort min of meer gestabiliseerd, maar nog lang niet ‘opgelost’:

Het landelijke neerslagtekort is duidelijk ‘gestabiliseerd’ na begin augustus dankzij perioden met buien en neerslag. Maar nog altijd zit de zomer van 2018 bij de 5% droogste jaren. Bron: KNMI

De zomer van 2018 behoort nog altijd tot de 5% droogste jaren, ook al zijn er wel regionale verschillen te zien:

Regionaal zijn er wel verschillen in het neerslagtekort. Dankzij de aanwezigheid van buien en regen is het tekort hier en daar wat teruggelopen ten opzichte van de rest van het land zoals in het westen. Bron: KNMI

Ondanks dat we geregeld wat hemelwater mochten verwelkomen de laatste tijd, is de zomer van 2018 nog altijd behoorlijk droog.

De klei in Roodeschool laat het mooi zien: de grond is nog altijd redelijk droog en hard te noemen. Foto: Jannes Wiersema
Nog altijd is beregening nodig in diverse regio’s zoals hier in Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema

Dit was het weer voor vandaag. Morgen neemt Rico het weerpraatje weer op zich. Voor nu een fijne dag en morgen weer een nieuw bericht!

Wat wolken en koeien in de wei leveren deze mooie foto van Ton Wesselius op!

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 474 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier