Algemene weersituatie: 
Een front behorende bij depressie Niklas trekt vanuit het zuidwesten heel langzaam naar het noordoosten. Omdat de stroming steeds oostelijker wordt, onder invloed van het hoog Erika boven Scandinavië, zal het front later vanmiddag en vanavond weer teruggedrongen gaan worden en met het terugdringen stroomt er ook koudere lucht het land binnen. Het noorden en midden komen daardoor het eerst in de koude lucht, het zuiden en zuidwesten waarschijnlijk pas komende nacht of morgen. De regen gaat dan ook geleidelijk vanuit het noordoosten over in sneeuw en daarna duiken we de kou in.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: wolkenvelden, hier en daar wat zon
Gisteren waren er wolkenvelden, maar hier en daar kwam ook de zon nog even tevoorschijn met de meeste zon in het zuidoosten. Maastricht noteerde nog 5 uur zonneschijn. Het bleef, op lokaal wat licht gespetter na, droog en de temperatuur steeg naar 4° in het noorden en naar ruim 8 in het zuiden. Nieuw-Beerta noteerde maximaal 3,9 en Ell 8,6°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 9° met in Retie maximaal 9,1°.

het was gisteren rustig, maar bewolkt. Het levert een prachtige foto op die gemaakt is door Aad Hogenboom.

Vandaag: bewolkt en geruime tijd regen, later vanuit het noordoosten overgaand in sneeuw
Afgelopen nacht is het in het zuidwesten van de Lage Landen gaan regenen en deze regen trekt vandaag over het land naar het noordoosten. In het noordoosten komen eerst nog opklaringen voor en daar vriest het dan ook enkele graden, elders liggen de maxima (nog) boven nul. Vandaag dus een natte dag met regen, maar vanmiddag gaat de regen ten noorden van de lijn Alkmaar, over Flevoland naar de Achterhoek over in (smeltende) sneeuw en lokaal kan het zelfs wat wit worden. De wind waait zwak tot matig en in het noordelijk kustgebied en op de Wadden ook vrij krachtig uit het oosten (windkracht 2 tot 5) en de temperatuur stijgt naar maximaal 1° boven nul in het noorden en naar 6 in het zuiden. In België liggen de maxima nog tussen de 5 en 8, lokaal zelfs 9°.


Vanavond en de komende nacht wordt het front weer naar het zuidwesten teruggedrongen en met het dalen van de temperatuur gaat de grens met sneeuw ook geleidelijk zuidwaarts en in het midden van het land kan het ook wit worden. In het zuiden blijft de neerslag nog vloeibaar en vallen in de vorm van regen. In het noordoosten blijft het overigens droog.

Vanuit het noordoosten gaat de regen op steeds meer plaatsen over in sneeuw. Bron: ECMWF.

De temperatuur daalt in België naar een graad of 2-3 boven nul. In het zuiden van het land is het 1° boven nul, maar verder naar het noorden gaat het licht en in het droge en heldere noordoosten zelfs matig vriezen met uitersten tot -6°.

opklaringen bij Martin Vye.

Morgen: mix van zon en wolken en wegtrekkende neerslag
Morgen trekt het gebied met lichte neerslag in activiteit afnemend verder naar het zuiden. In het noordoosten schijnt de zon, elders een mix van zon en wolken en in het zuiden en zeker in België nog af en toe wat lichte regen en motregen. De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en in het noordelijk kustgebied en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt in het noorden en naar 3-4° in de plus in het zuiden en in België.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag komen er in het noorden flinke opklaringen voor. Elders heeft de hoge bewolking de overhand, maar het blijft droog en het gaat overal vriezen. In het zuidwesten en in België vriest het licht, elders matig met in het noordoosten minima die onderuit kunnen gaan naar ongeveer -8°.

Ook bij bewolkt weer worden prachtige foto’s gemaakt. Deze werd ingestuurd door Gerda Jacobs.

Donderdag: bewolkt en koud
Donderdag blijft het droog met over het algemeen vrij veel hoge bewolking. Het noorden van het land maakt de meeste kans op zonneschijn. De temperatuur ligt rond het vriespunt. In het noorden van de Lage Landen er net onder en in het zuiden er net boven. Kortom: winterweer!

de verwachte weerkaart voor aankomend weekend. Het hoog Erika houdt een koude oostelijke stroming in stand. Bron: ECMWF

Vrijdag en het weekend: koud winterweer!
Vrijdag en ook komend weekend houdt het hoog Erika een oost tot zuidoostelijke stroming in stand met aanvoer van koude lucht. De zon schijnt vrijdag flink, in het weekend zijn er ook wolkenvelden en is er zelfs kans op wat sneeuw. In de nachten vriest het licht tot matig en overdag komt het kwik een paar graden boven nul uit. Wederom zijn het Duitse en het Canadese model het koudst.

Ook na het weekend blijft het koud, maar GFS en EC komen vanaf zondag overdag wel (ruim) boven nul uit met temperaturen tussen de 2 en de 5°. In de nachten blijft het voorlopig vriezen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we de temperatuur vandaag geleidelijk dalen en morgen niet of nauwelijk boven het vriespunt uit zien komen. Donderdag en vrijdag worden een tweetal ijsdagen op veel plaatsen, maar daarna lijken de temperaturen weer op te lopen en na het weekend is het overdag een graad of 5. In de nachten vriest het licht en soms ook matig.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven en dan zien we dat er nog geen ijsvorming is, maar dat dat de komende dagen wel gaat gebeuren. Een echt dikke ijslaag wordt er vooralsnog niet verwacht met hooguit een centimeter of 4.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Er liggen nog hooguit wat sneeuwresten van de vorige winterse perioden, maar vandaag kan er toch weer zo’n 2 tot 4 centimeter vallen in de Ardennen. Ook morgen is er nog sneeuw mogelijk, maar daarna lijkt het droog te blijven. In de nacht vriest het licht tot matig en donderdag en vrijdag vriest het ook overdag. In het weekend kan de temperatuur weer boven nul uitkomen, maar in de nacht blijft het vriezen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in weerland en misschien zijn GFS en ECMWF ook weer kouder en volgen ze de Duitsers en de Canadezen. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en op naar de 20000!

Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 948 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer