klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Weerbericht vandaag

Na een dag met voornamelijk zonneschijn, stapelwolken en wat buien gaat het weerbeeld er vandaag weer anders uitzien. Diverse regengebieden zijn namelijk onderweg vanaf de Oceaan. Het eerste regengebied trekt vanochtend vanuit het westen over de Lage Landen. In zuiden van Limburg en het oosten van België blijft het in de ochtend grotendeels droog met hooguit wat lichte neerslag.

Ook in de middag blijft het (licht) regenen en zijn er korte droge perioden mogelijk. Met maxima tussen de 9 en 12 graden is het zacht voor de tijd van het jaar. De wind komt in de ochtend uit zuidoostelijke richting en is zwak tot matig van kracht. Gedurende de dag draait deze steeds verder naar het zuiden waarbij de wind ook in kracht toe gaat nemen.

Komende avond wordt het vanuit het westen uit tijdelijk droog en komen er opklaringen voor. Gedurende de nacht trekt een nieuw regengebied over vanuit het zuidwesten. De meeste neerslag wordt in de westelijke helft van de Lage Landen verwacht.

Ook morgenochtend valt er nog regen. Een punt van de aandacht is de wind in de zuidelijke helft van Nederland en in België. In de ochtend neemt de wind toe naar windkracht 5-6 Bft met windstoten tot 70-85 km/h. Later op de dag neemt de wind in het kustgebied juist toe naar hard tot stormachtig (windkracht 7-8 Bft). Waar het sterkste windveld donderdag precies komt te liggen is nog onzeker en daar komen we met het weerbericht van morgen zeker op terug!

“Kring om de zon, regen in de ton”, deze ‘Halo’ werd in Stiens gefotografeerd en de weerspreuk die erbij hoort komt ook zeker uit! Foto: Meteo Nederland
Gisteren waren prachtige wolkenstraten te bewonderen zoals hier in Zevenhuizen. Foto: Jolanda Bakker
Deze wolkenstraten werden door Ton Wesselius in de Boterhuispolder gefotografeerd.
De zonsopkomst in Roodeschool gisteren met een heldere lucht, maar op de horizon zijn ook de wolkentoppen van buien te zien. Foto: Jannes Wiersema
Wat stapelwolken nabij Dongen. Foto: Aldo
In Barendrecht was er ook ruimte voor de zon naast de stapelwolken. Foto: Trijntje vd. Berg

  Weerpraatje

Vandaag trekt er een lagedrukgebied vanuit de Atlantische Oceaan richting de Noordzee. Het eerste bijbehorende warmtefront trekt in de vroege ochtend noordwaarts over onze regio. Het tweede warmtefront dient zich in de middag alweer snel aan. Hierdoor zal het een langere tijd (licht) regenen. Vanavond en vannacht trekt er een koufront over waardoor een nieuw gebied met buien over zal trekken.

Weerkaart voor vandaag (KNMI). Een lagedrukgebied boven Groot-Brittannië zorgt ervoor dat een aantal fronten onze regio weten te bereiken. Achter dit lagedrukgebied ontwikkeld zich nog een venijnig lagedrukgebiedje. Bron: KNMI

Een klein venijnig lagedrukgebied ontstaat dan vervolgens boven de kustregio/Noordzee. Hierdoor ontstaat in de vroege ochtend van donderdag een venijnig windveld in het zuiden van Nederland en België. De wind trekt aan naar zo’n 5-6 Bft met windstoten tot 85 km/h. Aangezien de koers van dit kleine lagedrukgebiedje nog niet helemaal duidelijk is zit er nog de nodige onzekerheid waar het windveld zich precies gaat bevinden.

De kansen voor windstoten in het midden van Nederland (model GFS). Vooral vrijdag rustiger, maar donderdag en in het weekend weer toenemende kansen op zware tot zeer zware windstoten.
Dezelfde kaart maar dan voor het noordwesten van Nederland. Op meerdere dagen kansen op zeer zware windstoten.

Een nieuw lagedrukgebied trekt donderdagmiddag over de Noordzee. Het windveld doet het noordwestelijke kustgebied aan. Hier wordt een harde tot stormachtige wind (7-8 Bft) verwacht. Wellicht dat even windkracht 9 wordt gehaald. Daarnaast komen er windstoten van zo’n 80-100 km/h voor in deze regio.

De neerslagkansen voor de komende periode. Over het algemeen elke dag >60% kans op neerslag voor komende week. Vrijdag duidelijk een korte periode met lage neerslagkansen.

Vrijdag profiteren we van een rug waardoor we tijdelijk in wat rustiger weer terecht komen. Maar het onstuimige weer is ook dit weekend en volgende week het weerbeeld wat we kunnen verwachten. Het blijft een komen en gaan van lagedrukgebieden waardoor er van tijd tot tijd regen valt en de wind aan weet te trekken. Vooral in de westelijke helft wordt tot en met zondag flink wat neerslag verwacht: 30-40 mm.

Na het weekeinde blijven we in het wisselvallige weerbeeld. Een interessant detail is dat er duidelijk koudere bovenlucht aangevoerd wordt vanaf zondag.  Op 850 hPa dalen de temperaturen naar zo’n -5 tot -8 graden. De neerslag zal (landinwaarts) weleens een winters karakter kunnen krijgen dan, zeker in de hogere delen van België.

Het is de komende tijd dus zeker geen saai weer. Wel is het even wachten op het lenteweer wat we eind februari zagen. Morgen neemt Rico het weerpraatje weer op zich! Wil je op de hoogte blijven of een vraag stellen? Bezoek dan vooral het nieuwe forum!

Naast al het herfstachtige weer is de lente op veel plaatsen al zichtbaar bij de planten! Foto: Suzanne Vermulm

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 448 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer