Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Door een depressie ten zuidwesten van ons hebben we dit weekend te maken met een zuidoostelijk tot oostelijke aanvoer. Ook zitten we in tegenstelling tot eerder deze week in een vrij zachte luchtmassa. Volgende week neemt de depressieactiviteit verder toe. Het wordt dan nog iets zachter, de kans op neerslag neemt toe en daarmee wordt het ook wisselvalliger. Vandaag hebben we door de nabijheid van het lagedrukgebied en het bijbehorende occlusiefront te maken met vrij veel bewolking en lokaal ook regen.

Weekend
De weerkaart voor vandaag van het KNMI. Het occlusiefront over het zuiden van de Lage Landen zorgt hier en daar voor wat neerslag.

Gisteren:
Gisterochtend trok een zwak neerslaggebied van zuid naar noord over het land. Verder wisselden zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af. De meeste zon was voor het zuiden, terwijl in het noorden wat meer bewolking voorkwam. Met maximumtemperaturen variërend van 7 graden op de Wadden tot ruim 11 graden in het zuiden van Nederland en België was het iets aan de zachte kant.

Weekend
Bij Jolanda Bakker scheen de zon.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Tonny Morsink maakte deze herfstachtige foto.
Bij Jannes Wiersema kwam de zon op terwijl er bewolking binnendreef.
Weekend
Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Vandaag: overwegend bewolkt

Neerslag radar

Vandaag is het overwegend bewolkt, al kan de zon af en toe even door de bewolking heen schijnen. In de zuidwestelijke helft van Nederland en in België valt op sommige plekken wat lichte regen. Deze neerslag trekt in de middag naar het noordwesten weg. In de loop van vanmiddag is er ruimte voor opklaringen. De temperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noorden van Nederland tot ruim 10 graden in België. Er staat een matige tot vrij krachtige oostelijke wind. Het waait het hardst op de Wadden.

Komende nacht komen er wolkenvelden voor, maar is er vooral ook ruimte voor opklaringen. De temperatuur kan bij langdurige opklaringen dalen naar waarden rond het vriespunt. Aan de kust ligt de temperatuur met 4-6 graden wat hoger. Lokaal ontstaat er een mistbank.

Morgen: meer ruimte voor de zon

Morgen is de depressie die vandaag lokaal voor lichte neerslag zorgt naar het oosten getrokken. Hierdoor bevinden wij ons in een zadelgebied en verloopt de dag droog en overwegend zonnig. Met name in de ochtend kan er nog wel wat mist en lage bewolking voorkomen, welke lokaal hardnekkig kan zijn. Op de plekken waar de zon schijnt warmt het op naar 8 tot 11 graden. De wind is overwegend zwak, in het noorden lokaal ook matig.

Volgende week: wisselvalliger

Na het weekend leeft de depressieactiviteit op (zie de kaart hieronder). Hierom begint de komende week begint maandag aanvankelijk wisselend bewolkt, maar de bewolking neemt toe en in de loop van de dag stijgt de neerslagkans vanuit het zuidwesten. De temperatuur ligt daarbij op een graad of 10. De wind kan komende week af en toe aantrekken naar vrij krachtig, met name in de kustgebieden.

Na het weekend
De weerkaart voor maandag. Nieuwe depressies liggen klaar ten westen van de Lage Landen. Bron: Wetterzentrale

Op dinsdag en woensdag bereiken de wat actievere fronten ons dan. Dit betekent dat de neerslagkansen verder toenemen. Zowel op dinsdag als woensdag zal er dus regen vallen. Daarnaast is er weinig ruimte voor de zon en liggen de temperaturen rond of iets boven de 10 graden.

Zoals ook in de pluimen hieronder te zien is blijft het tot tegen het weekend wisselvallig met neerslagkansen. Daarna lijkt het droger te worden en gaan de temperaturen omlaag. Hoe ver de temperaturen dalen en voor hoe lang dat het geval is, is nu nog onduidelijk gezien de grote spreiding. De winterliefhebber zal voorlopig nog wat geduld moeten hebben, al kan de stratosfeer ons in de loop van december wellicht een handje helpen. Dit zullen we de komende dagen dus in de gaten gaan houden!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Temperaturen rond de dubbele cijfers, later volgende week gaat de temperatuur omlaag en iets daarna neemt de spreiding (en dus de onzekerheid) toe.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Dit weekend overwegend droog, vanaf maandag nemen de neerslagkansen toe en is het een aantal dagen wisselvallig weer met van tijd tot tijd neerslag.De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. Morgen vrij veel zon, maar daarna een aantal dagen overwegend grijs.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 527 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer