Advertentie 

Algemene situatie:
Hogedrukgebied Querida, welke de afgelopen dagen zorgde voor een koude noordoostenwind, is langzaam aan het verplaatsen. Het hogedrukgebied trekt komende dagen meer richting het westen. Als gevolg hiervan krijgen we, net als enkele dagen geleden, weer te maken met een noordwestelijke stroming. De aangevoerde lucht blijft dus vrij koel, maar het wordt niet meer zo koud als de afgelopen dagen. De noordwestelijke wind voert vochtige lucht aan, hierdoor is er af en toe kans op wat (lichte) neerslag. Volgende week krijgt lagedruk meer invloed in onze omgeving, dan wordt de kans op wisselvalliger weer met serieuzere neerslag groter.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: aardig weer maar koud
Gisteren begon de dag erg koud met op meerdere plekken vorst. Op veel plaatsen begon de dag ook helder, maar al snel ontstonden er wolken(velden). In het noorden had men het meest te maken met bewolking; hier was de zon slechts enkele uren te zien. In het zuiden van Nederland en in België was het mooier met ruim 8 uur zonneschijn. In de noordelijke helft van Nederland stond weinig wind, kracht 2 a 3. In de zuidelijke helft van de Benelux was de wind met kracht 3 a 4 nadrukkelijker aanwezig. In Zeeland schoot de wind even uit naar kracht 5. Op de plekken waar de wind aantrok was het soms erg guur. De temperatuur lag met 8 tot 10, in België lokaal 11 graden erg laag voor de tijd van het jaar.

Deze prachtfoto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Afgelopen nacht nam de wind in kracht af en was het vrij helder. Hierdoor koelde het flink af, op veel plekken vroor het licht, lokaal matig. De koudste plaatsen hadden tot half 7 zo’n 5 graden vorst en het komende uur kan het nog kouder worden. (Deelen -4,9). Aan de grond vroor het matig met in het oosten en zuiden temperaturen tussen de -7 en -9 graden.

We werden getrakteerd op een prachtige zonsondergang en Martin Vye fotografeerde deze uiteraard.
Ook Albert Thibaudier maakte een foto van de zonsondergang.

Vandaag: afwisselend zon en bewolking
Vandaag begint de dag zonnig, vanmiddag drijft vanuit het noordwesten nieuwe bewolking binnen en in het binnenland ontstaan stapelwolken. Lokaal valt er een spatje (mot)regen uit deze bewolking. Er staat een (zuid)westelijke wind kracht 2 a 3, in het noordwesten en op de Wadden lokaal kracht 4. De maximumtemperaturen liggen met 10 tot 13, in zuidwest België lokaal 14 graden, aanmerkelijk hoger dan die van gisteren. In combinatie met de zwakke wind zal het buiten dan ook een stukje aangenamer aanvoelen.

Eerst weinig bewolking, maar vanuit het noordwesten trekt nieuwe bewolking binnen. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Vanavond en komende nacht blijft het vrij helder. Er staat nog steeds een zwakke wind. Het koelt af, maar de temperatuur blijft ruim boven het vriespunt. Alleen in zuidwest België vriest het lokaal (aan de grond). Tegen het einde van de nacht wordt het vanuit het noordwesten bewolkt en is er kans op een bui.

Morgen: soms lichte neerslag
Morgenochtend begint hier en daar met wat lichte regen. De lichte regen(buien) breiden zich naar het zuidoosten uit, in de middag klaart het vanuit het noordwesten op en kan de zon zich af en toe laten zien. De westelijke wind is in het zuiden zwak, kracht 3 en in het noorden matig, kracht 4. Met 12 tot 15 graden wordt het een stuk minder koel dan de afgelopen dagen.

In de avond en nacht naar zaterdag trekt er vanuit het noorden een nieuw front over het land welke voor enkele millimeters neerslag kan zorgen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het binnenland tot 10 graden aan de Belgische kust.

De cumulatieve neerslag tot zaterdagochtend. Bron: WRF/Wetterzentrale

Komend weekend: fris en meest droog
Zaterdagochtend trekt het front dat in de nacht voor neerslag zorgt via het zuiden het land uit. Achter het front valt lokaal nog een buitje. De zon komt af en toe tevoorschijn bij een temperatuur tussen de 9 en 12, in België lokaal 13 graden. In het noorden is de noordwestelijke wind kracht 4, in het zuiden en in België staat er minder wind. In de nacht naar zondag koelt het flink af, maar de temperatuur zal vrijwel overal boven het vriespunt blijven.

Ook zondag kan er lokaal nog een buitje vallen. Verder wisselen zon en bewolking elkaar af. Nog steeds staat er een noordwestelijke wind en opnieuw blijft het met 9 tot 13 graden vrij fris.

De weerkaart voor maandag. Lagedruk wint terrein vanuit het noorden. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Volgende week: meer neerslag
Na komend weekend trekt de hogedruk zich wat “terug” naar het westen. Depressies vanuit het noorden krijgen dan de kans om naar onze omgeving af te zakken en dit gaat dan ook gebeuren. De neerslagkansen nemen flink toe en de neerslag die valt zal ook serieuzer zijn dan de neerslag waar we komende dagen mee te maken krijgen. Daarnaast is er na het weekend niet veel ruimte voor de zon. De temperaturen blijven tussen de 9 en 15 graden steken wat laag is voor de tijd van het jaar. Op mooi lenteweer hoeven we voorlopig niet te rekenen en het is dan ook verstandig als we alvast gaan duimen voor mooi weer met koningsdag….

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijkt Rico weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ik ben er zaterdag weer. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

De prachtige zonsondergang werd ook gefotografeerd door Jolanda Bakker.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 265 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier