Advertentie 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Irenäus ligt bij de Azoren en heeft geen invloed meer op ons weer. Wij krijgen te maken met een zwak koufront behorende bij een depressie bij IJsland en dit front passeert zondag met wellicht wat regen of een enkele bui. Al met al wordt het een redelijk lenteweekend met normale temperaturen, soms wat zon en weinig wind.

Na het weekend gaat de temperatuur weer naar beneden en halverwege de week is er zelfs kans op winterse neerslag. Een koude aanloop naar de Paasdagen!

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst regen, later opklaringen
Gisteren was het bewolkt en een gebied met regen en motregen trok zuidwaarts over het land. In het zuiden van Limburg en in de Ardennen en Hoge Venen viel de neerslag in de vorm van sneeuw. Al vrij snel werd het vanuit het noorden overwegend droog en kwam de zon geregeld tevoorschijn.

De temperatuur steeg, na een nachtelijk minimum van 2 tot 4°, naar waarden tussen de 4 en 10°. Ameland noteerde 4,0 en Lauwersoog 5,2°. De toppers waren Volkel, Rotterdam en Amsterdam met 10,0 en Berkhout 10,3°. In België vroor het gisternacht nog flink in de oostelijke helft met in Buzenol -3,9 en in Elsenborn -4,1°. Overdag steeg het kwik naar 2 tot 9° met in Koksijde 9,2°.

De dag begon nat en Jolanda Bakker maakte de foto.
In de middag werd het droog en kwam geregeld de zon tevoorschijn. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
De verschillen tussen vorig jaar maart en dit jaar zijn erg groot. Jolanda Bakker stuurde deze vergelijking in.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Vandaag: af en toe zon
Op deze vrijdag schijnt geregeld de zon, maar in het oosten en noordoosten komt aanvankelijk hier en daar nevel en mist voor. In de loop van de dag neemt vanuit het westen de bewolking weer toe en uit die bewolking kan lokaal wat lichte motregen vallen.

De zwakke tot matige zuidwestenwind neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 9 tot 11°.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond klaart het vanuit het westen weer op, komende nacht raakt het geleidelijk weer bewolkt. De temperatuur daalt in opklaringsgebieden naar iets onder nul.

Morgen: wolkenvelden
Morgen zijn er wolkenvelden met lokaal wat licht gespetter, maar soms kan ook de zon nog even doorbreken. De wind waait zwak, eerst uit het zuidoosten, later uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar de dubbele cijfers.

In het westen en noorden wordt het maximaal een graad of 10, in het oosten en niet in de laatste plaats in België kan het 12° worden.

de verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zondag: geregeld zon, lokaal wat regen
Zondag zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. Vooral in de zuidelijke en later op de dag ook in de oostelijke helft van de Lage Landen is er kans op wat lichte regen.

De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot hooguit matig van kracht en de temperatuur stijgt landinwaarts naar 11-12°. In het westen en noordwesten wordt het maximaal een graad of 8-9.

De verwachte weerkaart volgens EC met daarbij ook de sneeuwkansen. Bron: wetteronline.de

Volgende week: wisselvallig en kouder
Na het weekend schijnt maandag geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. De dinsdag starten we droog, maar vanuit het zuidwesten nadert een storing met regen en daarmee hebben we ook woensdag nog te maken.

De bovenluchttemperaturen gaan naar beneden en woensdag kan de neerslag, althans volgens het Europese model, vanuit het noorden winters van karakter worden en dus als (smeltende) sneeuw vallen. Alles valt of staat met de precieze koers van een depressie. Zoals de modellen het nu berekenen trekt de depressie ten zuiden van onze streken en draait de stroming na passage naar het noordoosten.

De temperaturen gaan naar beneden van 8 tot 10° op maandag naar maximaal een graad of 3-4 op woensdag volgens het Europese weermodel. Niet alle modellen gaan zover naar beneden, maar ze komen wel ruim onder de 10° uit. We kunnen het weer zien aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit weekend komen de temperaturen uit op waarden rond of iets boven de 10°, maar na het weekend gaat de temperatuur naar beneden. In het Paasweekend lijkt de temperatuur weer wat te gaan stijgen en zijn er in ieder geval weer modellen te vinden met temperaturen boven de 10°.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat zien dat de temperatuur aanvankelijk rond de 10° ligt. Na het weekend gaat de temperatuur naar beneden en vooral woensdag en donderdag is het veel te koud voor de tijd van het jaar. Ook neemt de kans op nachtvorst weer toe. Richting het Paasweekend loopt de temperatuur weer op, maar het ensemblegemiddelde is dan met 7-8° ook nog altijd onder normaal.

De foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.

Speciaal voor watersporters de windverwachting:
De wind waait vandaag over land matig uit het zuiden tot zuidwesten met 11 tot 15 knopen. De windvlagen komen uit tussen de 18 en 24 knopen. Aan zee waait de wind met 14 tot 17 knopen met vlagen tussen de 21 en 25 knopen.

Morgen is er overduidelijk veel minder wind. Over land waait het niet of nauwelijks en de windvlagen komen hooguit uit op 5-6 knopen als je geluk hebt. Ook aan zee nagenoeg geen wind met 3 tot hooguit 6 knopen. De windvlagen kunnen de 7, wellicht 8 knopen halen..

De tulpen trotseerden de regen. Ton Wesselius maakte de lentefoto.
Langzaam maar zeker komt het voorjaar op gang. Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer met een nieuw weerpraatje en vanzelfsprekend kijken we dan opnieuw naar het Paasweer. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 576 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier