Advertentie 

Algemene situatie

Gisteren kwam het tot flinke buien, maar vandaag en morgen gaat de grote zomer weer aangenaam verder. Tussen het lagedrukgebied Querida bij IJsland en het Azorenhoog Lorin op honk met een uitloper naar onze streken, is het prima zomerweer met aanhoudend bovengemiddelde temperaturen.

Soms bereiken fronten behorende bij het laag Querida onze streken en dat is bijvoorbeeld later op donderdag het geval, maar voordat het zover is kan het donderdag in het zuidoosten weer tropisch warm worden. Na passage van het koufront gaat de zomer ook vrijdag en in het komende weekend aangenaam verder.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Flinke buien

Gisteren kwam het vooral in de middag tot flinke buien die van onweer vergezeld gingen. Tussen de buien door scheen ook geregeld de zon. In het Friese Noordbergum viel tot 20 uur gisteravond maar liefst 65 millimeter en in Damwoude kwam 51 millimeter in de regenmeter terecht.

De temperatuur kwam overal weer boven de warme grens van 20° uit en in het noordoosten werd het zelfs zomers warm met in Eelde 25,1 en in Nieuw Beerta 25,4°. In België lagen de maxima tussen de 21 en 27° met in Sint Katelijne Waver 26,5°.

Deze prachtige foto met ook schitterende bewolking werd gemaakt door Jolanda Bakker. De bewolking die we zien is Altostratus (undulatus) asperitas, ook bekend als bubbelwolk.
Ook Ton Wesselius maakte een prachtige foto van de undulatus bewolking.
Gistermiddag kwam het tot flinke buien. Aad Hogenboom maakte deze foto en uit die bui viel 11 mm in 20 minuten.
Arno van Brakel maakte ook een prachtige foto.

Geregeld zon, maar ook enkele buien

Vandaag schijnt geregeld de zon, maar vanochtend en deels ook vanmiddag is er nog kans op enkele buien en dan vooral in het binnenland. Later neemt de buiigheid overal af door het naderbij komen van hogedruk.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur is weer prima en stijgt naar 22° in het noorden en westen en naar 25, lokaal 26 in het zuidoosten.

Vanavond en de komende nacht blijft het droog met wolkenvelden en ook steeds meer opklaringen. De temperatuur daalt naar 14 tot 17° met de laagste temperaturen in het noordoosten.

Geregeld zon

Morgen is het een prima zomerdag met naast wolkenvelden ook perioden met zon. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog, maar een lokale bui in het binnenland is niet geheel uitgesloten.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 22 tot 24° in het noordwesten en langs de westkust en naar 25 tot 27 elders. In het zuidoosten kan het lokaal 28° worden.

De verwachte weerkaart voor donderdag met lagedruk bij IJsland en een uitloper van het Azorenhoog over onze streken. Bron: Duitse HD model/meteologix.com

Aanhoudend zomers

Na morgen verandert er in grote lijnen niet veel en blijft het zomers. Tussen het sturende lagedrukgebied bij IJsland (Querida) en het Azorenhogedrukgebied Lorin hebben we in de Lage Landen een overwegend westelijke stroming. Dat levert een licht wisselvallig weerbeeld op, maar de temperaturen zijn prima.

Donderdag krijgen we later op de dag te maken met een koufront en kunnen er flinke regen- en onweersbuien voorkomen. Het kwik pakt link uit, want op uitgebreide schaal wordt het zomers warm en in het zuidoosten kan zelfs weer een tropische 30° worden genoteerd. In het noordwesten wordt het maximaal een graad of 23 en ook in het westen van Zeeland en langs de Belgische kust blijft het kwik (net) onder de 25°.

Als het front in de nacht naar vrijdag gepasseerd is zitten we in polaire lucht en liggen de maxima tussen de 21 en 24°. Geregeld schijnt dan de zon en het blijft droog.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Komend weekend verandert er weinig en blijft het zomers. De zon schijnt geregeld en het lijkt over het algemeen droog te blijven door een uitloper van hogedruk. De temperatuur stijgt zaterdag naar 21 tot 24 en zondag naar 23 tot 26°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik voorlopig blijft uitkomen boven de warme grens van 20°. Vooral komende donderdag springt eruit voordat een koufront met buien arriveert. Vrijdag is het dan weer minder warm, maar in het weekend loopt het kwik weer op.

Volgende week laat het Amerikaanse GFS model het kwik weer in tropische sferen komen, maar de verschillen tussen de modellen is groot. Het Australische en het Europese weermodel komt volgende week woensdag uit op 20-21°, terwijl de Amerikanen met 33° op de proppen komt. We wachten voorlopig nog even af…

Een aankomende onweerswolk boven de IJssel in Doesburg. Peter Vanmechelen maakte de foto.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

Vandaag waait de wind uit het noordwesten en is over land 11 tot 13 knopen met uitschieters tot 16-17 knopen. Aan zee is de noordwester 13 tot 16 knopen met vanochtend uitschieters tot 18 knopen.

De hoogste golven vinden we in het noorden en noordwesten. Bron: Meteologix.com

Morgen waait de wind uit het zuidwesten met 10 tot 12 knopen met uitschieters tot 14-15 knopen. Aan zee waait de zuidwester met 14 knopen. De windstoten liggen rond de 18 knopen.

Hutten bouwen met af en toe een bui in het Kinderdorp in Doornenburg. Joyce Derksen maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen zal Maarten het weerpraatje verzorgen en donderdag verzorgt Daan het weerpraatje vanuit Longyearbyen op Spitsbergen. Ikzelf ben er dan vrijdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 478 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Lage Landen – Prima zomerweer met aanhoudend bovengemiddelde temperaturen!”

 • Bertil Blaas
  14 augustus 2018 at 15:38

  Dag Rico,
  Als ik je nog een vraagje mag stellen,

  Ik zie op buienradar bv. dat op zat.en zon. Aan de Noord Hollandse kust windkracht 5 staat.

  Is dat ook juist ? Bij 21 a 22 graden wolken/ zon, lijkt het me fris en geen strand dagen.

  Dank je wel en groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   14 augustus 2018 at 16:13

   Dag Bertil,

   Wederom dank voor je reactie. Zaterdag en zondag is nog redelijk vroeg om daar definitieve uitspraken over te doen, maar het klopt dat er aan de Noord-Hollandse kust een zuidwest 5 wordt verwacht. De temperatuur is zaterdag 21-22, maar zondag alweer 24° in het noordwesten. Alleszins redelijk lijkt mij met een mix van zon en wolken. Wellicht wel een plekje uit de wind zoeken… 😉

   Groet,
   Rico

 • Bertil Blaas
  14 augustus 2018 at 16:30

  Mijn dank, groeten.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier