Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

We krijgen een prima herfstweekend onder aanvoering van het krachtige hogedrukgebied Wolfgang boven onze streken. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog en geregeld schijnt de zon.

Na het weekend verschijnt er een nieuw hoog op de Atlantische Oceaan en tussen dit hoog en lagedruk boven Scandinavië wordt de stroming noordwestelijk. De wisselvalligheid neemt heel langzaam wat toe en daarmee ook de hoeveelheid wolken. De kansen op grijs en grauw herfstweer worden dan ook groter.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Rustig herfstweer met geregeld zon

Gisteren was het wederom prima herfstweer met geregeld zonneschijn. Na een koude start met in Eelde een temperatuur van -0,7° en aan de grond bijna matige vorst (-4,7°) steeg de temperatuur overdag naar waarden tussen de 13 en 17°.

Den Helder noteerde 13,1 en Leeuwarden en Nieuw Beerta 13,3°. De toppers waren Gilze Rijen met 17,0 en Arcen met 17,4°. In België werd het 15 tot 18° met in Zeebrugge en Oostende 14,9 en in Buzenol 18,1°.

Deze prachtige foto werd gemaakt in het Kroondomein tussen Elspeet en Niersen door Trijntje van den Berg.
Marjolein Schut maakte gisterochtend deze prachtige foto onderweg van Haarlem naar Hoofddorp.
Debbie van Ooststroom maakte deze foto in Stompwijk.
Ton Wesselius maakte deze mooie foto.
Jolanda Bakker maakte deze mooie foto.

Wolkenvelden, ook geregeld zon

Er zijn op deze zaterdag wolkenvelden en lokaal komt eerst nevel en mist voor. Geregeld schijnt ook de zon en de meeste zonuren vinden we in de zuidelijke helft van de Lage Landen en niet in de laatste plaats in België. In het (uiterste) noorden en op de Wadden is er uit de bewolking wat motregen mogelijk, elders blijft het droog.

De wind waait zwak tot matig uit het westen, maar in het zuiden van de Lage Landen waait de wind uit het noorden. De temperatuur, die afgelopen nacht in het oosten en noordoosten daalde tot onder het vriespunt (Hupsel -1,3, Eelde -1,0°, Twenthe -0,8, Hoogeveen, Heino en Deelen -0,2°), stijgt naar 14-15° in het noorden en naar 16 in het zuiden en in België.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen en blijft het overal droog. Hier en daar is kans op nevel en mist en de temperatuur gaat lokaal weer flink onderuit. In vooral de zuidelijke helft kan de temperatuur dalen naar een graad of 3 met kans op vorst aan de grond. In het noorden en westen wordt het niet kouder dan 7-8°.

Flink wat zon, in het noorden ook wolkenvelden

Morgen zal de zon in het midden en zuiden flink schijnen, in het noorden trekken ook enkele wolkenvelden over. Het blijft droog en er waait een zwakke en in het noorden een matige zuidwestenwind.

De temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar 15-16° in het noorden en naar 17, hier en daar 18° in het zuiden en in België.

De verwachte weerkaart voor dinsdag. Bron: meteologix.com

Licht wisselvallig

Na het weekend komt er ten westen van de Britse Eilanden op de Atlantische Oceaan een krachtig hogedrukgebied te liggen. Boven het noorden van Europa blijft de luchtdruk laag en tussen beide druksystemen in komt bij ons een noordwestelijke stroming te staan en met deze stroming wordt polaire lucht aangevoerd die maritiem van oorsprong is. Tijdens de overgang van het ene naar het andere hoog trekt er in de nacht naar maandag een koufront over onze streken met enige tijd wat regen.

De verwachte neerslag tot eind volgende week volgens EC. Bron: meteologix.com

De temperatuur zal dagelijks uitkomen op 14-15 en de wisselvalligheid neemt toe zonder dat het direct kletsnat wordt. Het kaartje hierboven laat zien dat het Europese weermodel ‘slechts’ 5 millimeter verwacht tot en met komende vrijdag. Wel zal het weerbeeld overwegend bewolkt zijn met slechts af en toe wat zon. De wind zal regelmatig van zich doen spreken en dan vooral in de noordelijke helft en op de Wadden.

Een koude bovenlucht zorgt volgend weekend voor een toename van de buiigheid. Ook de temperatuur op leefniveau gaat omlaag.

Later in de week kantelt het hoog en wordt de stroming meer noord/zuid. Een ijskoude (boven)lucht kan naar onze streken uitvloeien en de neerslagkansen nemen verder toe boven relatief warm zeewater. De temperatuur op leefniveau zal ook gaan dalen en ligt volgend weekend zo rond de 10°. Het wordt duidelijker herfst tijdens de laatste dagen van oktober.

Martin Vye maakte deze prachtige foto.

Ook oktober een warme maand

Oktober is tot gisteren 2,4 graden te warm, maar dat zal niemand verbazen met in De Bilt in totaal 10 warme dagen. Ook de komende dagen blijft het nog (iets) aan de zachte kant, maar tijdens de laatste dagen van oktober zal het kwik gaan dalen.

Toch zal ook oktober als te warm de boeken ingaan met een verwachte gemiddelde temperatuur van 12,2 of 12,3°. Normaal (periode 1981-2010) is 10,7° en deze maand kan daarmee op de 10e plaats komen sinds 1901. Vorig jaar kwam oktober overigens uit op plaats 5 met een gemiddelde temperatuur van 13,3°, ofwel nog een volle graad warmer…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het dit weekend nog heel aangenaam is met temperaturen van 16-17°. Na het weekend gaat het kwik omlaag, maar rond woensdag is er weer een lichte stijging te zien. Vanaf volgende week vrijdag gaat het kwik verder omlaag en volgend weekend wordt het niet veel warmer dan een graad of 10.

de neerslagpluim voor het midden van het land. Bron: meteologix,com

De totale neerslagpluim laat zien dat er tot en met volgende week vrijdag nagenoeg geen regen valt. Alleen tijdens de wisseling van de hogedrukgebieden kan er 1-2 millimeter vallen, maar verder is het volgende week droog. Pas volgend weekend wordt het natter.

De zonsondergang was kleurrijk. Jannes Wiersema maakte de foto.
Joke Bouma maakte deze prachtige foto van de zonsondergang.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Maak er een mooie dag van, goed weekend en graag weer tot morgen voor een vers weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 456 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier