Advertentie



 

Algemene situatie

Het is prima ‘doe-weer’ deze dagen. De temperaturen zijn prima en het is over het algemeen droog met zo nu en dan zon. Vandaag en morgen krijgen we te maken met de fronten van depressie Sünje. Daarin zitten de restanten van subtropische depressie Ernesto met later vandaag kans op wat lichte regen in het noordwesten en morgen overal enkele buien als een koufront passeert.

De rest van de week is het prima weer met geregeld zon, maar later in de week komen we dieper in polaire lucht en gaan de temperaturen duidelijk naar beneden. Bovendien neemt dan de kans op buien toe.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wolkenvelden, regionaal ook zon

Gisteren was het in de westelijke helft meest bewolkt met slechts af en toe zon. In het oosten en niet in het zuidoosten kwam de zon vaker tevoorschijn met in Limburg meer dan 10 uur zon.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 21 en 25° met in Den Helder en Berkhout maximaal 20,9 en in Arcen 24,9°. In België lagen de maxima tussen de 20 en 24° met in Kleine Brogel 24,2°.

Wadlopen bij Ameland. Jan Snijders stuurde deze foto in.
Ook deze foto werd gemaakt door Jan Snijders.
En ook deze werd gemaakt door Jan Snijders.
Deze prachtige foto van de Eendrachtsmolen werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Wolkenvelden

We zitten vandaag in vochtige lucht vanwege de restanten van voormalig subtropenstorm Ernesto en daardoor is het op deze zondag over het algemeen bewolkt. Uit die bewolking kan in het westen en noorden wat lichte (mot)regen vallen. Elders blijft het droog en in het zuidoosten en in het oosten van België schijnt ook geregeld de zon.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 22 tot 24° in het noorden en westen en naar een zomerse 25-26, lokaal 27 elders met de hoogste temperaturen in het zuidoosten en in Belgisch Limburg.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het wordt niet kouder dan 16 tot 18°.

Geregeld zon, landinwaarts enkele buien

Morgen schijnt geregeld de zon, maar landinwaarts komt het ook tot enkele buien. De wind waait het noordwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt van noordwest naar zuidoost naar 21 tot 25°.

We zitten tot en met donderdag nog ten zuiden van het polaire front in warme subtropenlucht. Bron: ECMWF/Meteologix.com

Vrij warm, eind van de week minder warm

Dinsdag verandert er weinig. De zon schijnt geregeld, maar er is ook weer een buienkans omdat we in de buurt blijven van een polair front. Het polaire front markeert de overgang tussen polaire en subtropische lucht. Dinsdag zitten we nog in subtropen lucht met temperaturen van 23 tot 27° met de hoogste temperaturen wederom in het zuidoosten.

Woensdag blijft het droog met geregeld zon, maar donderdag neemt later op de dag vanuit het noordwesten de kans op regen of buien weer toe. De temperatuur blijft, aan de zuidflank van het polaire front, vrij hoog en stijgt op beide dagen naar 23 tot 28°.

Aan het eind van de week zitten we diep in de polaire lucht en gaan de temperaturen naar beneden. Bron: ECMWF/Meteologix.com

Vanaf vrijdag trekt het front zuidwaarts en komen we in polaire lucht. Het kwik gaat naar beneden en vrijdag wordt het 19 tot 21. Volgend weekend blijft het kwik waarschijnlijk voor het eerst sinds 24 juni op veel plaatsen onder de warme grens van 20°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden het land laat zien dat het tot en met donderdag nog warm blijft met temperaturen boven de 20°. Vanaf vrijdag gaat het kwik omlaag en dan komen we sinds een hele lange tijd weer onder de 20° uit.

Een prima dag om erop uit te trekken. Albert Thibaudier ging gisteren naar Rotterdam.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

Vandaag neemt de zuidwestenwind over land toe van 9 naar 13 knopen. De windvlagen nemen ook toe en zijn vanmiddag 17 tot 20 knopen. Aan zee neemt de zuidwester ook toe naar ongeveer 21 knopen. De windvlagen liggen rond de 30 knopen.

Flinke golven vandaag met aan zee meer dan 1 meter. Bron: ECMWF/meteologix.com

Morgen waait de wind uit het noordwesten en is duidelijk in kracht afgenomen. Over land meest 9 knopen en aan zee eerst 12 en uiteindelijk ook 9 knopen.

https://twitter.com/WeerEnFoto/status/1030790437399871490
De heide komt langzaam in bloei. Peter van Lindenberg maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie zondag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 500 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier