Advertentie 

We krijgen een nat, onstuimig (vooral zondag aan de kust) en zacht weekend. Na het weekend blijft het wisselvallig maar daalt de temperatuur langzaam naar normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Oktober was dit jaar een zachte maand met gemiddeld in De Bilt ongeveer 11,5°. Normaal is 10,7°. Vorig jaar was het nog iets zachter en bedroeg de gemiddelde temperatuur 11,9°. Oktober 2019 begon iets te koel maar tussen 10 en 20 oktober was het erg zacht met gemiddeld 13,5°. De laatste dagen verliepen weer iets te koel.

November begint ook zacht. Gisteren werd het plaatselijk 14°, vandaag kan het zelfs 15° worden. Wel is er de komende dagen behoorlijk wat (buiige) regen en af en toe veel wind. Pas later volgende week wordt het iets rustiger en koeler.

Prachtige zonsopkomst in het noordoosten gisterenochtend
Foto Albert Thibaudier
Bewolkt gisterenochtend in het zuidwesten
Foto Ton Wesselius

Gisteren begon de dag in het oosten met een waterig zonnetje. In het westen was er bewolking en in het zuidwesten regende het licht. In het noordoosten van het land kwam nog uitgebreid lichte vorst voor terwijl het in het westen enkele graden boven nul bleef. Er stond een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten, kracht 2 tot 4.

In de loop van de dag trok het regengebied naar het noordoosten. Het bleef bewolkt met vooral lichte regen. De temperatuur lag tussen de 7 graden in het noordoosten en 14 graden in het zuidwesten.

Afgelopen nacht geen vorst meer maar een verder oplopende temperatuur. Er was veel bewolking en het regende af en toe. Bij een matige en aan de kust tot krachtig toenemende wind uit het zuidwesten, kracht 3 tot 6, lag de temperatuur tussen de 9 en 14 graden.

Een grijze vrijdag
Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag
Bron: DWD

Een lagedrukgebied boven Groot Brittannië stuurt fronten en storingen over de Noordzee en de Benelux.

Vandaag eerst naar het noordoosten wegtrekkende regen. Al snel gevolgd door een aantal buien afgewisseld door enkele opklaringen. Tegen de avond een afnemende buienkans, uitgezonderd het kustgebied. De wind is eerst matig maar neemt later vandaag toe tot vrij krachtig 5. Aan zee later een harde tot stormachtige wind uit het zuidwesten, kracht 7 tot 8. In het noordwesten zijn vanmiddag windstoten tot ongeveer 80 km per uur mogelijk. Vanavond neemt de wind iets af. Met een maximum temperatuur van 15 graden is het zacht voor de tijd van het jaar.

Vannacht blijft aan de kust een bui mogelijk. Daar staat ook nog een vrij krachtige wind uit het zuidwesten, kracht 5, later afnemend naar matig, kracht 4. In het binnenland staat een zwakke tot matige wind uit het zuiden, kracht 2 of 3. De temperatuur ligt vannacht tussen 7 graden in het oosten van de Benelux en 11 graden vlak aan zee.

De weerkaart voor morgen
Bron: DWD

Een randstoring van het lagedrukgebied boven Engeland trekt ten zuiden van de Benelux naar het oosten.

Zondag veroorzaakt een randstoring met bijbehorend front (buiige) regen. De dag begint op veel plaatsen droog met een enkele opklaring. Vanuit het zuiden wordt het al snel bewolkt en gaat het opnieuw regenen.  De meeste neerslag valt waarschijnlijk in het oosten van het land. De wind is eerst zuidoost, later op de dag draaiend naar zuidwest en zwak tot matig, kracht 2 tot 4, in het noordwesten in de ochtend nog kracht 5. Met een temperatuur van ongeveer 13 graden is het iets minder zacht dan vandaag.

De weerkaart voor overmorgen
Bron: DWD

Het lagedrukgebied boven de Noordzee houdt invloed op het weer in de Benelux.

Ook maandag blijft het wisselvallig en vrij zacht. De wind is zuid tot zuidwest, kracht 2 tot 4. Er zijn enkele buien maar ook opklaringen. Aan het eind van de dag lijkt de bewolking vanuit het zuidwesten opnieuw toe te nemen en volgt er regen.

Verwachte drukverdeling voor vrijdag 08 november 2019
Bron: ECMWF

Lagedrukgebieden blijven een voorkeur voor het Noordzeegebied houden.

Ook de rest van volgende week blijven lagedrukgebieden het weer in de Benelux  beïnvloeden. Daardoor van tijd tot tijd regen of buien en af en toe veel wind. De temperatuur loopt iets terug naar ongeveer normaal voor deze tijd van het jaar.

Volgend weekend lijken hogedrukgebieden boven het noorden van de oceaan en Scandinavië meer invloed op het weer te krijgen. Als deze ontwikkeling doorzet betekent dat lagere temperaturen en rustiger weer.

De Neerslag grafiek laat zien het tot ver in de volgende week nat blijft.

Vandaag is het nog zacht. Daarna meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Tegen volgend weekend neemt de kans op kouder weer toe.

Pluim hoofdberekeningen van diverse weermodellen voor de temperatuur voor het midden van het land
Bron: Meteologix

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor de temperatuur in het midden van het land laat zien dat het eerst nog enige dagen iets te zacht voor de tijd van het jaar is. Tegen volgend weekend neemt de onzekerheid toe en zijn er enkele koudere oplossingen.

Of we volgend weekend naar kouder weer evolueren lees je de komende dagen op Alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een heel fijn weekend!

Herfst
Foto Joyce Derksen

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 406 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier