Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerbericht voor vandaag

Vanaf vandaag krijgen we te maken met winterweer in de Lage Landen. Het begon gisteren al met buien met (natte) sneeuw, hagel en frissere temperaturen. Vanochtend vriest het in eerste instantie nog in de oostelijke helft van de Lage Landen. Door het opvriezen van natte weggedeelten kan het lokaal glad zijn. In de westelijke helft begint de dag met temperaturen tussen de 2 en 3 graden.

Het is, met uitzondering van het noordoosten, overal droog en komen er opklaringen voor.  In het noordoosten komen namelijk nog een aantal buien voor waarbij ook nog (natte) sneeuw voor kan komen. Gedurende de ochtend trekt er vanuit het zuidwesten van België steeds meer hogere bewolking over. Deze bewolking verspreid zich gedurende de dag verder over de Lage Landen, al komen er met name in het noorden en oosten ook opklaringen voor.

Verder liggen de temperaturen overdag rond de 4 graden in het in het oosten tot 6 à 7 graden in het westen. Met een vorstgrens van rond de 300 meter komt er overdag in de hogere delen van België lichte vorst voor. Verder staat er een zwakke zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

Morgenavond blijven de wolkenvelden aanwezig en kan er in het uiterste noordoosten wat lichte regen vallen. De wind is ondertussen steeds meer uit (zuid)oostelijke richting gaan waaien. In de oostelijke helft gaat het uiteindelijk licht vriezen. Bij opklaringen kan het tijdelijk een paar graden meer afkoelen. In de westelijke helft blijf het kwik steken op temperaturen net boven het vriespunt.

Ook de komende dagen blijft het licht tot matig vriezen in de nachten. Dinsdag en woensdag zijn er kansen op sneeuwval. Meer details hierover kun je in het weerpraatje na de foto’s vinden!

Tijdens de buien viel gisteren op een aantal plaatsen ook hagel. Foto: Albert Thibaudier
Bij Arno van Brakel viel ook natte sneeuw.
Die buien leverde soms prachtige beelden op zoals deze bui in Roodeschool met Mamatus wolken. Foto: Jannes Wiersema
Johan Klos fotografeerde deze donkere lucht bij de Alblasserwaard.
Tussen de buien door kwamen ook opklaringen voor. Foto: Jolanda Bakker
Op Mont Rigi (680m) in de Hoge Venen in België lag na de sneeuwbuien van gisteren zo’n 7 cm sneeuw. Bron: meteo.be.

Weerpraatje: volgende week kansen op sneeuw!

Gisteren kwamen er verspreid over het land diverse buien voor. Lokaal kwam er een klap onweer voor en viel er (natte) sneeuw of hagel. Vandaag gaat rustiger verlopen aangezien een hogedrukgebied boven Centraal-Europa ligt. Hierdoor staat er weinig wind en komt de wind in eerste instantie uit zuidwestelijke richting. Het hogedrukgebied beweegt zich richting het oosten waardoor de wind richting het zuidoosten en oosten gaat draaien.

Dankzij afzwakkende occlusiefronten vanaf de Oceaan trekken er ook wolkenvelden over. Overdag zullen die de temperaturen wat lager houden, maar in de nacht voorkomen deze juist sterke afkoeling. Dat maakt de precieze verwachting voor minima gedurende de nachten wat onzeker. Afhankelijk van de hoeveelheid bewolking gaat het licht vriezen of juist matig.

Weerkaart (KNMI) voor vandaag. Een hogedrukgebied ligt boven Centraal-Europa en zorgt voor een rustig weertype. De bewolking die bij het afzwakkende occlusiefront hoort trekt gedurende dag vanuit het zuidwesten over. Bron: KNMI

Morgen ligt het hogedrukgebied boven Oost-Europa en komt de wind uit het (zuid)oosten. Een lagedrukgebied boven Groot-Brittannië laat een aantal occlusiefronten dichterbij komen, maar dankzij het hogedrukgebied weten deze niet verder te komen. Hierdoor blijft het morgen droog in de Lage Landen, maar trekken er ook een aantal wolkenvelden over. Met maxima tussen de 2 en 4 graden is het een stuk frisser dan afgelopen week.

Weerkaart voor zaterdag (KNMI). Het hogedrukgebied is richting het Oost-Europa opgeschoven. Tegelijkertijd brengt een lagedrukgebied boven Groot-Brittannië een aantal fronten dichtbij de Lage Landen, maar weten deze dankzij het hogedrukgebied onze regio niet te bereiken. Bron: KNMI

De eerste helft van komende week blijft het winterweer in de Lage Landen. Onder invloed van het hogedrukgebied gaat het in de nachten licht tot matig vriezen afhankelijk van de bewolking. Overdag liggen de temperaturen iets boven het vriespunt. In de hogere delen van België blijft het ook overdag licht vriezen.

Vanaf dinsdag gaan de sneeuwkansen toenemen. Een lagedrukgebied trekt vanaf het noorden van Schotland richting Centraal-Europa en weet koudere lucht met zit mee te brengen. Bij dit lagedrukgebied zitten ook een aantal neerslaggebieden. Hoe actief deze neerslaggebieden precies gaan worden en hoe ver deze landinwaarts weten te komen is nog even de vraag. Dankzij de invloed van hogedrukgebieden boven de Azoren en Oost-Europa zwakken het lagedrukgebied en de bijbehorende fronten steeds meer af.

Het is dus even de vraag hoeveel neerslag er kan vallen en in welke vorm. In eerste instantie liggen de temperaturen op 850 hPa rond de -4 graden. Neerslag zal in eerste instantie als regen of (natte) sneeuw vallen. In de Ardennen en Hoge Venen is dit wel koud genoeg voor sneeuwval. Als de koudere lucht achter het koufront arriveert daalt de sneeuwvalgrens tot zeeniveau waardoor neerslag die dan valt over zal gaan in (natte) sneeuw. In de komende weerberichten gaan we zeker verder in de op de sneeuwkansen voor volgende week, maar voor nu liggen deze rond de 30% op dinsdag en woensdag.

Weerkaart (ECMWF) van dinsdag overdag. Een lagedrukgebied ten noorden van Schotland zorgt ervoor dat een storing richting de Lage Landen kan komen. De kleuren geven de temperatuur op 850 hPa aan (ongeveer 1500 meter hoogte). Bron: Wetterzentrale

Ook na woensdag zijn er interessante ontwikkelingen op de weerkaarten te zien. Het hogedrukgebied boven de Azoren lijkt een verbinding te zoeken met een hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit zou voor ons betekenen dat de wind meer uit (noord)oostelijke richting gaat waaien. In de nachten gaat het licht tot matig vriezen. Overdag liggen de temperaturen rond het vriespunt waarbij lokaal een ijsdag mogelijk is (een dag waarbij het de hele dag onder nul blijft).

De temperatuur volgens diverse modellen in Midden-Nederland. Tot en met volgend weekend in de nachten lichte tot matige vorst en overdag temperaturen boven of rond het vriespunt. Vanaf volgend weekend lijkt een voortzetting van winterweer erin te zitten. Bron: Kachelmannwetter

Bij Alpenweerman blijf je uiteraard op de hoogte van deze interessante ontwikkelingen! Krijgen we inderdaad een lange periode van winterweer? De weerkaarten zijn voor de lange termijn zeker interessant te noemen waarbij deze winterse periode ook na volgend weekend wel eens aan kan houden. Morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich en voor nu een hele fijne dag!

De fraaie Cumulonimbus wolk werd gefotografeerd nabij Stiens door Meteo Nederland.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @maartenminkman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.841 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer