Algemeen: vrij koude Paasdagen
Het hogedrukgebied Pia heeft een uitloper naar onze streken en zorgt voor een best aardige Goede Vrijdag. Vanuit het westen nadert een frontaal systeem behorende bij depressie Otto en komende nacht gaat het dan ook regenen. Het paasweekend verloopt niet paasbest, want er is elke dag kans op regen of enkele buien, er staat ook vrij veel wind en met 10-11° is het ook vrij koud.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: mix van zon en wolken en lokaal een bui
We hadden gisteren een mix van zonneschijn en wolken en vooral in het binnenland kwam het hier en daar tot een bui. De zon scheen tussen de 4 en 11 uur met de meeste zonuren in de kustgebieden.

De temperaturen stegen naar waarden tussen de 11 en 15° met in Arcen maximaal 14,7°. In België lagen de maxima tussen de 9 en 15° met in Dourbes en Retie maximaal 14,6°.

welke kant gaan we op met het lenteweer…. Deze mooie foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: geregeld zon, maar ook buienkans
Na een koude nacht met aan de grond op uitgebreide schaal vorst en in Ell en Eelde ook vorst op ‘neushoogte’ (-0,2°), schijnt op deze Goede Vrijdag geregeld de zon. Er is ook een buienkans en de grootste kans daarop maakt het binnenland. De zwakke tot matige zuidwestenwind draait naar west en is matig over land en vrij krachtig bij de Wadden en de temperatuur stijgt op de meeste plaatsen in de Lage Landen naar 12-13°. Op de Wadden blijft het kwik wederom achter en stijgt naar 10-11° en in België kan het lokaal een graad of 14 worden.

Vanavond neemt de bewolking toe en komende nacht gaat het vanuit het noordwesten regenen. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig en bij de Wadden krachtig en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 6 en 8°.

Gisteravond klaarde het flink op. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto van de zonsondergang.

Morgen: wegtrekkende regen, later enkele buien
Morgen beginnen we met veel bewolking en naar het zuidoosten wegtrekkende regen. In de loop van de ochtend wordt het vanuit het noordwesten droog en komt de zon geregeld tevoorschijn, maar in het zuidoosten duurt het tot ver in de middag voordat het droog wordt. Verder is er in het noorden al vrij snel weer kans op enkele buien, elders lijkt het na frontpassage een best aardige dag te worden.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en bij de Wadden (windkracht 4 tot 6) en de temperatuur stijgt naar 10° in het noorden en naar 13-14 in het zuiden en in delen van België.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het wisselend bewolkt met enkele buien. De matige en aan zee (vrij) krachtige wind waait uit het westen tot noordwesten en de temperatuur daalt naar 3 tot 6° met de laagste temperaturen in de oostelijke helft.

de verwachte weerkaart voor Paasmaandag volgens ECMWF

Paasdagen: wisselvallig
Zondag, eerste Paasdag, schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 10° in het noorden en westen en naar maximaal 12 in het oosten en in delen van België.

Paasmaandag ziet het weerbeeld er duidelijk minder fraai uit. Het is bewolkt en er valt buiige regen. Aanvankelijk waait er een zwakke tot matige veranderlijke wind, later wordt de wind noordwest en neemt duidelijk in kracht toe en de temperatuur stijgt naar maximaal 9° in het noordoosten en naar 13 in het zuiden en in België.

de weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF.

Pluim:
Na Pasen gaan we profiteren van hogedruk boven onze streken. De neerslagkansen nemen weer af, maar met een naar noordoost draaiende wind wordt opnieuw geen warme lucht aangevoerd.

Aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we weer mooi zien dat de temperatuur, na nog een redelijke temperatuur op de dag van vandaag, geleidelijk gaat dalen. Tijdens en na de Paasdagen ligt de temperatuur rond de 10° en halverwege volgende week is er zelfs kans op nachtvorst. Aan het eind van volgende week lijkt de temperatuur wat te stijgen, maar dat lijkt maar weer tijdelijk met al vrij snel weer dalende temperaturen.

Aangenaam lenteweer zit er voorlopig niet in, maar na Pasen blijft het wel weer zo goed als overal droog.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen en zondag verzorgt Daan het weerbericht en ik ben er Paasmaandag weer.

Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

deze echte lentefoto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alvast fijne Paasdagen en wat mij betreft tot maandag.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 291 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer