Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Pasen 

Een paasweekeinde met twee ‘weer-gezichten’. Zaterdag en zondag is het zacht met 14 tot plaatselijk 21°. Paasmaandag wordt het een stuk frisser met ongeveer 9°. In het verleden is het met Pasen wel kouder maar ook veel warmer geweest. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Pasen ieder jaar op andere dagen in de lente valt. Soms vroeg, soms laat (eerste Paasdag valt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente). Zo was het vorig jaar de op één na warmste Pasen sinds we dit meten (1901). In de Bilt werd het op beide dagen ruim 24°. De koudste Paasdagen waren in 1964. Het werd toen op beide dagen in de Bilt rond 4°. Ook in 2008 was het koud en viel er zelfs op veel plaatsen een pak sneeuw van rond 10 cm. 

Weerbericht

Vandaag, morgen en paaszondag is het zacht lenteweer met een zwakke zuidelijke wind. Vooral vandaag en morgen is er ook veel zon. Zondag zijn er meer wolken en kunnen er in de loop van de dag buien vallen. Maandag is de wind naar het noorden gedraaid en wordt er – tijdelijke – veel minder zachte lucht aangevoerd. Vanaf dinsdag loopt de temperatuur opnieuw naar 15 tot 20°.

In de ochtend plaatselijk nevelig. Foto Tonny Morsink
Genieten van het mooie voorjaarsweer. Foto Erica v. Leeuwen

Gisteren

Was in het zuiden – opnieuw – een warme dag (temperatuur boven de 20°). In het noorden zorgde een noord tot noordoostelijke wind, die in de middag toenam tot vrij krachtig, voor een temperatuur die niet veel hoger kwam dan 14°. Daar kwamen ook enkele wolkenvelden voor. In de zuidelijke helft van ons land ontstonden enkele stapelwolken maar over het algemeen speelde de zon opnieuw een hoofdrol. Het was de hele dag droog.

Afgelopen nacht

Losten de wolkenvelden op en werd het overal vrijwel onbewolkt. Het temperatuurverschil tussen het noorden en zuiden was groot. In het noorden werd het rond 0° met lokaal vorst aan de grond. Daar ontstond plaatselijk nevel en een enkele mistbank terwijl het in het zuiden helder bleef bij ongeveer 7°. De zwakke tot matige, in het noordwesten eerst nog af en toe vrij krachtige wind kwam uit noordoost tot oost.

Jolanda Bakker maakte deze foto van het mooie voorjaarsweer
Rustig lenteweer in de buurt van Lemmer. Foto Albert Thibaudier
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag bepaalt een hogedrukgebied, met een kern van 1030 hPa boven de Duitse Bocht, het weer in de Benelux. Het zorgt voor droog, zonnig en zacht weer.

Goede Vrijdag start in het westen met enkele (sluier)wolken. Elders zijn er nauwelijks wolken. Vanochtend vroeg is het in het noordoosten rond het vriespunt met plaatselijk vorst aan de grond, wat nevel en een enkele (grond)mistbank. Naar het zuidwesten toe ligt de temperatuur veel hoger. Het is daar vanochtend vroeg tussen 6 en 9°. Vanmiddag loopt de temperatuur op naar rond 12° op de Wadden en plaatselijk 21° in het zuiden. De oost tot noordoostenwind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft.

Vanavond en vannacht

Is het op enkele sluierwolken na onbewolkt. Alleen in het uiterste noorden kunnen in de loop van de nacht enkele wolkenvelden vanaf de Noordzee binnendrijven. Bij een zwakke tot matige van oost naar zuidoost draaiende wind, 2 tot 4 Bft., koelt het af naar rond 3° in het noordoosten tot ongeveer 9° in het zuiden. In het (noord)oosten kan in de loop van de nacht nevel of een enkele mistbank ontstaan. Daar kan het op beschutte plekken aan de grond een graadje vriezen.

Morgen

Bevindt de Benelux zich tussen twee hogedrukgebieden in. Met een (zuid)oostelijke stroming wordt warme en droge lucht aangevoerd. 

Zaterdag begint op de meeste plaatsen met veel zon. Alleen in het (noord)oosten kan het in de ochtend nevelig zijn. In de loop van de dag ontstaan er in het binnenland enkele stapelwolken en is er in het noorden wat meer sluierbewolking. In het uiterste zuiden van België kan een enkele stapelwolk uitgroeien tot een bui. De temperatuur loopt morgenmiddag op naar rond 13° op de Wadden tot plaatselijk 21° in het zuiden. De wind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., en draait in de loop van de dag vanuit het zuidoosten naar het zuiden.

Temperatuur verwachting voor zondag

Zondag

Paaszondag verloopt ook nog warm maar er zijn wel duidelijk meer wolken en in de loop van de dag kunnen er – vooral in het binnenland – enkele buien ontstaan. Onweer is niet uitgesloten. De wind draait naar het zuidwesten maar blijft over het algemeen zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Alleen tijdens een bui kan de wind tijdelijke toenemen. De temperatuur ligt zondag tussen 14° op de Wadden en rond 22° in het midden en zuiden van de Benelux.

Temperatuurverwachting voor maandag

Paasmaandag

In de nacht van zondag naar maandag trekt een koufront met enige regen van noord naar zuid over de Benelux. Achter het front wordt met een noordelijke wind veel koudere lucht aangevoerd. Maandag overdag wordt het nog maar tussen 6 en 10°. Daarbij staat er een matige, 3 of 4 Bft., en aan de kust vrij krachtige, 5 Bft., noord tot noordoostenwind. In het zuiden is er eerst nog veel bewolking en kan er lichte regen of een bui vallen. Vanuit het noorden komen er later op de dag meer opklaringen de Benelux binnen.

De verwachte drukverdeling woensdag. Bron: ECMWF

Volgende week

Wordt het onder invloed van een hogedrukgebied boven onze omgeving opnieuw enkele dagen zonnig en zacht lenteweer.

Hierboven de neerslagverwachting voor de komende dagen. Vooral Paaszondag is er een kans op buien. Bron: Meteologix.

Duidelijk te zien in de temperatuurpluim voor De Bilt is de ’temperatuur-dip’ op Paasmaandag. Daarna gaat de temperatuur weer wat omhoog.

Maandag de vooruitzichten voor volgende week op alpenweerman.nl.

Ik hoop dat je – ondanks de Corona-maatregelen – van het mooie weer kan genieten.

Fijne Paasdagen!

Joyce Derksen maakte deze foto bij Doornenburg
Laatste wolken trekken weg. Foto Ton Wesselius

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 555 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage landen: Paasweekeind met twee ‘weer-gezichten’”

 • Bertil Blaas
  10 april 2020 at 09:08

  Dag Ronald,

  Dank voor je goede fijne weerbericht en wens jouw en fam. ook een fijn Paasweekend.
  Geniet daar in de duinen van de lente ☀️☀️.
  Groeten Bertil.

  • Ronald
   10 april 2020 at 10:05

   Beste Bertil,
   Hartelijk dank voor je leuke bericht. Jij en je familie – ondanks alle Corona-maatregelen – ook fijne Paasdagen gewenst!
   Vriendelijke groeten, Ronald

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier