Advertentie 

Algemene situatie: noordstroming brengt ons wisselvallige paasdagen
Ten zuidwesten van ons ligt hogedrukgebied Pia. Dit hogedrukgebied zoekt verbinding met het hogedrukgebied Querida boven Groenland. Dankzij deze hogedrukgebieden ten westen en lagedruk in het oosten hebben we dit paasweekend te maken met een noordelijke stroming. De noordelijke stroming voert ook depressies aan, deze depressies en de noordelijke stroming zijn de oorzaak van wisselvallig weer met neerslagkansen.

Na het weekend breidt de hogedruk zich meer naar het oosten uit. Hogedruk ligt dan dus iets ten noorden van ons en als gevolg hiervan wordt de stroming meer oostelijk. Dit betekent weer dat de kansen op beter weer na het paasweekend toenemen.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel bewolking
Gisteren verliep grotendeels grijs. In de oostelijke helft van de Benelux was de zon minder dan 1 uur te zien, aan de kust was de zon -door opklaringen in de loop van de middag- 2 tot 4 uur te zien. De maximumtemperatuur liep uiteen van 10 graden in het oosten tot 13 a 14 graden in het (zuid)westen. De wind was west tot zuidwest, kracht 3 a 4.

Gisteren was de lucht op veel plekken grijs. Foto werd gemaakt door Martin Vye.

Afgelopen avond en nacht trok er een regengebied van het (noord)westen naar het oosten over het land. Achter dit regengebied ontstonden nog wat losse buien. Tegen het eind van de nacht klaarde het vanuit het westen op. De minimumtemperatuur lag tussen de 6 en 9 graden Celsius.

In de middag klaarde het in het westen op. Ton Wesselius maakte deze foto.

Vandaag: opklaringen na regenachtig begin
Vanochtend regent het met name in de (zuid)oostelijke helft van de Benelux nog af en toe. Vanuit het westen klaart het op de meeste plekken wat op, wolkenvelden en zon bepalen het weerbeeld. Lokaal is een licht regenbuitje niet uitgesloten, maar vanmiddag is het, op het oosten van België na, meest droog. De wind is westelijk kracht 4, in het noorden kracht 5. De maximumtemperatuur stijgt naar waarden tussen de 9 en 13 graden. De laagste waarden zijn voor de Wadden en de Ardennen, op de Wadden blijft het mogelijk zelfs nog 1 a 2 graden kouder.

Vanavond en vannacht trekt er vanuit het noordwesten opnieuw wat regen het land binnen. In de loop van de nacht trekt de regen oplossend naar het oosten weg en de tweede helft van de nacht verloopt op de meeste plekken dan ook droog. De wind neemt af naar 2 a 3 beaufort, de temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 7 graden Celsius. De laagste waarden zijn voor het zuidoosten van de Benelux, de hoogste waarden zijn voor de kustgebieden.

Morgen: bewolking en neerslag
De eerste paasdag wordt qua weertype geen geweldige dag. Hoewel de zon bij tijd en wijle kan gaan schijnen, is er ook veel bewolking. Met regelmaat valt er wat (buiige) regen, daarnaast kan de wind af en toe even aantrekken. Gemiddeld is de wind noordwest, kracht 4. De maximumtemperatuur ligt met 10 a 11 graden vrij laag voor de tijd van het jaar.

In de nacht naar maandag neemt de buienactiviteit af. Het klaart op en wordt met name in het noorden vrij helder. De temperatuur daalt naar 3 tot 8 graden, de laagste waarden zijn voor het binnenland onder de opklaringen, de hoogste temperaturen zijn voor de (zuid)westkust.

Maandag: opnieuw neerslag
Ook de tweede paasdag belooft geen al te mooie dag te worden. Overdag trekt er vanuit het noorden wat lichte neerslag over de Benelux. Hierna klaart het op en kan de zon even flink schijnen. In de avond neemt vanuit het westen de neerslagkans weer toe, ditmaal wordt er een veel actiever neerslaggebied verwacht. De maximumtemperatuur stijgt naar 9 tot 12 graden Celsius.

In de avond nadert er volgens onder andere het GFS-model vanuit het westen een actiever neerslaggebied. Bron: Wetterzentrale

De rest van de week: na paasweekend (tijdelijke) verbetering?
Zoals eerder benoemd neemt de hogedruk dat boven de oceaan lag na het paasweekend een andere ligging in. De stroming wordt hierdoor aflandig en de aangevoerde lucht is droger. Om erachter te komen wat dit voor ons weerbeeld betekent kijken we nog even naar de pluimverwachting.

De hogedruk verplaatst zich, de wind wordt meer (noord)oostelijk. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

De noordoostelijke stroming voert in deze tijd van het jaar nog geen warme lucht aan, de temperatuur blijft dus vrij laag voor de tijd van het jaar. De temperatuurpluim laat vanaf dinsdag zelfs nog een lichte daling zien. Er liggen een aantal koude nachten met vorst (aan de grond) in het verschiet. De noordoostelijke stroming heeft wel als voordeel dat de neerslagkansen afnemen, vanaf dinsdag valt er een aantal dagen weinig tot geen neerslag. Ook is de bewolking minder nadrukkelijk aanwezig; met name de woensdag, maar mogelijk ook de dinsdag en de donderdag verlopen vrij zonnig.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse bewolking/zon-verwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuw weerbericht. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

Deze foto werd gemaakt door Meteo-Nederland (@SevereWeather_N).

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijn paasweekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 217 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier