Een lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland, genaamd Torben, trekt morgen over ons land naar het zuidoosten. De bijbehorende occlusie veroorzaakt komende avond en nacht regen, maar voordat het zover is schijnt op deze vrijdag van het zuiden uit op veel plaatsen de zon. Vanaf zondag is het een aantal dagen overwegend grijs en saai novemberweer. Wel gaat het kwik enkele graden omlaag.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Vriendelijk herfstweer, vanavond regen

In het zuiden van het land komt eerst mist voor, maar dit lost snel op. De zon schijnt op deze vrijdag door de aanwezige sluierwolken en het is dan ook vriendelijk herfstweer. Vanmiddag neemt vanuit het westen de bewolking toe op de nadering van een occlusie behorende bij depressie Torben. Verder landinwaarts blijft de zon nog een tijdje schijnen, maar de bewolking wordt steeds dikker en later vanmiddag volgt vanuit het westen wat regen.

De temperatuur loopt op naar 8 of 9 graden landinwaarts en naar 10 of 11 graden in het westen en zuidwesten. Vooral in het westen neemt de zuidenwind toe naar vrij krachtig, windkracht 5. Boven land waait het meest matig, 3 Bft.

Vanavond en vannacht is het bewolkt en valt enige tijd regen. Soms kan het stevig doorplenzen en vooral in de kustgebieden waait het daarbij krachtig, windkracht 6. Door de vele wolken en regen koelt het niet veel verder af dan 6 tot 9 graden.

Buiige regen trekt vannacht over het land naar het zuidoosten. Bron: Har40

Zaterdag met buien

Morgen trekt de regen naar het zuidoosten weg. In de zuidelijke helft is het vooral in de ochtend dan nog regenachtig, maar vanuit het noorden breekt de zon geregeld door. Wel komt het nog tot enkele buien en bij buien is een klap onweer niet uitgesloten. De wind draait naar het noordwesten en is overwegend matig van kracht.

Morgenmiddag gaan de droge perioden overheersen en schijnt de zon geregeld. Toch blijven buien mogelijk. De noordwestenwind neemt in kracht af en het wordt 11 tot 13 graden. In de nacht naar zondag blijft er vrij veel bewolking aanwezig boven ons land en valt hier en daar een bui. Daardoor koelt het niet verder af dan 7 tot 9 graden.

Grijs weer de komende dagen. Albert Thibaudier maakte de foto.

Grijze zondag met veel wolken

Zondag is het droog, maar de zon krijgen we waarschijnlijk niet te zien. Het blijft grijs en overwegend bewolkt. Daardoor is het enigszins saai novemberweer. De zwakke tot matige wind draait naar het noordoosten en voert iets koudere lucht aan. De temperatuur stijgt naar 10 graden in het oosten en naar 12 in het westen.

Woensdag nadert vanuit het westen weer een gebied met regen. Bron: ECMWF/WXcharts.com

Tot en met woensdag rustig en saai weer

Na het weekend blijft het een aantal dagen droog met over het algemeen veel bewolking. Slechts af en toe breekt de zon door, maar als je de zon spot dan heb je eigenlijk geluk. Door een aflandige wind doet de temperatuur een stapje terug. Tot en met woensdag liggen de maxima tussen 8 en 10 graden, de nachten worden weer kouder met minima veelal tussen 1 en 5 graden. Tijdens een spaarzame opklaring kan het licht vriezen.

In de tweede helft van de week draait de wind weer naar het westen en wordt het ook weer een paar graden zachter. Bovendien neemt de wisselvalligheid weer toe. Meer daarover in het volgende bericht voor de Lage Landen van Sebastiaan. Hij zal maandag een blik in de week werpen. Goed weekend en tot de volgende keer.

Tijdens het saaie novemberweer heb je wellicht tijd om onze winterverwachting te lezen.


Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 59 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!