klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na een tweetal zeer zonnige jaren, 2018 staat op de tweede en 2019 op de derde plaats, wil het dit jaar met de zon nog niet echt vlotten. Het is de komende tijd overwegend bewolkt met slechts af en toe wat zon. Verder is het licht wisselvallig en niet in de laatste plaats zeer zacht met morgen, maar zeker ook volgende week temperaturen in de dubbele cijfers. Richting halverwege de maand lijkt het allemaal wat af te koelen met wellicht weer vorst in de nacht en ochtend.

De dag begon grijs met op veel plaatsen nog mist. Ton Wesselius maakte de foto.
Ook bij Albert Thibaudier was het een grijze dag.

Na een historische jaarwisseling met in het overgrote deel van het land code oranje en in de drie noordelijke provincies zelfs een weeralarm met code rood voor zeer slecht zicht, was het gisteren rustig en overwegend grijs. In het oosten en zuidoosten scheen de zon, maar elders bleven de gordijnen op de eerste dag van het jaar gesloten. Deelen noteerde maar liefst 7 en Arcen 6 uur zon. De temperatuur steeg naar 1-5 graden met in Eelde maximaal 1,1 en in Woensdrecht 5,3 graden.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Overwegend bewolkt en lokaal wat gemiezer

Het is op deze donderdag aanvankelijk grijs met lage bewolking en in het oosten van het land regionaal mist. Vanmiddag blijft het bewolkt en lokaal kan het zelfs wat miezeren. De temperatuur loopt gedurende de dag langzaam op. Aanvankelijk vriest het landinwaarts licht, halverwege de ochtend is het 1-4 graden en aan het eind van de middag is het 4-7 graden. Uiteindelijk wordt het vandaag, maar dan is het alweer donker, 6-9 graden met steeds de hoogste temperaturen in het westen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en neemt toe tot matig boven land en naar (vrij) krachtig aan zee.

Vanavond is het bewolkt met regionaal kans op een spatje regen. Komende nacht gaat het op steeds meer plaatsen regenen. De zuidwestenwind neemt verder in kracht toe en wordt in het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden hard, windkracht 7. De temperatuur daalt niet en gaat zelfs langzaam verder omhoog. Aan het eind van de nacht is het 8-10 graden.

Hier en daar scheen de zon, zoals hier in Domburg. Erica van Leeuwen maakte de foto.
Op andere plaatsen bleef het grijs en bewolkt. Jolanda Bakker maakte deze foto.
De weerkaart voor morgen

Zeer zachte vrijdag met regen, weekend licht wisselvallig

Morgen wordt een zeer zachte dag met temperaturen van 9-11 graden. Normaal is het begin januari een graad of 5. Daarbij is het bewolkt en valt af en toe regen. In de loop van de middag wordt het vanuit het noordwesten geleidelijk weer droog. De matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind draait naar noordwest en neemt in kracht af.

Zaterdag schijnt af en toe de zon tussen de vele stapelwolken en het komt ook tot enkele buien. De temperatuur is weer wat lager en stijgt naar 7 graden in het noorden en oosten en naar 9 in het westen. De matige en aan zee krachtige noordwestenwind maakt het voor het gevoel wel kouder.

Zondag blijft het weer droog met naast veel bewolking soms ook af en toe zon. De temperatuur stijgt naar 7-8 graden, maar in het noordoosten blijft het kwik mogelijk steken bij een graad of 6. Daarmee blijft het zachter dan normaal.

De temperatuur ligt de komende dagen tussen 5 en 10 graden, maar vanaf dinsdag is het een aantal dagen meer dan 10 graden.

Temperaturen in de dubbele cijfers

Ook na het weekend staat geen winterweer op het programma. Sterker nog: het wordt alleen maar zachter met vanaf dinsdag een aantal dagen temperaturen van 10 tot 12 graden. Maandag is het met 6-8 graden nog minder zacht. Het weerbeeld laat opnieuw veel wolken zien en daaruit valt regelmatig regen. Verder staat er regelmatig veel wind.

Pas halverwege de maand lijkt het allemaal wat af te koelen en is in de nacht en ochtend weer kans op vorst.

De pluim voor de komende 10 dagen. Bron: meteologix.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het kwik vandaag geleidelijk stijgt naar uiteindelijk 10 graden morgen. Daarna is de trend weer dalende. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur weer omhoog naar waarden zelfs in de dubbele cijfers. Eind volgend week gaat het kwik weer omlaag.

Johan Klos maakte deze foto bij Kinderdijk.
Trijntje van den Berg maakte deze foto bij Beekhuizerzand

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 746 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen: overwegend grijs, bewolkt en zacht”

  • Kirsten
    3 januari 2020 at 00:14

    Mooi bericht hoor en je de zon mag zich wat vaker laten zien hoor. Het is inmiddels alweer van maandag jl. geleden dat wij hier nog een streep zon hebben gezien. Heb ik voor niks net een nieuwe zonnebril aangeschaft. 🙂

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer