Vandaag begint de dag hier en daar nog met wat mist welke in de loop van de ochtend op zal lossen. Verder is het overwegend bewolkt met een aantal opklaringen. Op diverse plaatsen valt er wat lichte (mot)regen uit de dikkere bewolking. In Zeeland in het westen van België kan de zon in de ochtend nog wel even te zien zijn voor de bewolking vanuit het noorden toeneemt.

De wind komt uit westelijke tot noordwestelijke richting en is zwak tot matig van kracht. In het noordelijke kustgebied trekt deze nog even aan tot windkracht 5 (vrij krachtig). Op de Wadden wordt het morgen zo’n 8 graden terwijl het meer landinwaarts zo’n 10 tot 12 graden wordt.

Ook in de middag blijft het overwegend bewolkt met wat opklaringen. Komende nacht zijn er naast de bewolking een aantal opklaringen en valt lokaal nog een spat neerslag in het oosten. Tijdens langere opklaringen kan er lokaal wat mist ontstaan waarbij de temperaturen aan de grond richting het vriespunt kunnen dalen. Het koelt uiteindelijk af naar zo’n 5 tot 8 graden.

Gisteren waren er veelal wolkenvelden afgewisseld door wat opklaringen zoals hier in Zevenhuizen. Foto: Jolanda Bakker
Deze foto werd door Ton Wesselius in het westen gemaakt.
In de ochtend leverde dit bij Ton Wesselius fraaie kleuren op bij de zonsopkomst.
Samantha de Vries maakte deze foto bij de Brouwersdam.
Veel bewolking in Barendrecht gisteren. Foto: Trijntje vd Berg.

Weerpraatje

Een hogedrukgebied ligt boven de westkust van Frankrijk en Groot-Brittannië. Hierdoor liggen de Lage Landen in een westelijke tot noordwestelijke aanvoerrichting. Via de oostflank van het hogedrukgebied weten zwakke storingen onze regio te schampen. Hierdoor trekken er geregeld wolkenvelden over en kan er uit de dikkere bewolking wat lichte (mot)regen vallen. Om grote hoeveelheden gaat het echter niet.

De weerkaart van het KNMI voor vandaag. Bron: KNMI

De kern van het hogedrukgebied beweegt langzaam richting het Europese vasteland. Hierdoor zal de wind in de loop van donderdag steeds meer uit zuidelijke richting komen. Hierdoor komt er meer ruimte voor de zon en kunnen de temperaturen weer wat oplopen richting de 14 tot 17 graden.

Deze opleving wordt even kort onderbroken. In de loop van zaterdag draait de wind naar een zuidwestelijke richting en trekt een verzwakt koufront over. Hierdoor zal de bewolking weer toenemen en kan er lokaal een spat regen vallen.  De verwachting is dat zondag een hogedrukgebied boven de Noordzee voor een aflandige wind zal zorgen en er weer meer ruimte voor opklaringen komt naast een aantal wolkenvelden.

De timing van dit verzwakte koufront gaat veel uitmaken hoeveel zon we precies gaan krijgen dit weekend. Trekt het frontje namelijk in de nacht of toch overdag over? Daar zal de komende dagen meer duidelijkheid over ontstaan.

Na het weekend liggen we in eerste instantie nog onder invloed van een hogedrukgebied. Maar een koufront en een noordelijke wind zullen voor een ander weerbeeld gaan zorgen begin volgende week. De temperatuur op 850 hPa daalt naar zo’n -7 tot -9 graden. Dit is koud genoeg voor ‘maartse buien’ met hagel en een klap onweer en (natte) sneeuw in de hogere delen van België. De maxima liggen overdag in de lage delen rond de 8 tot 10 graden met in de nachten kans op wat vorst bij opklaringen.

De neerslagkansen voor midden Nederland. Morgen en donderdag dus kansen op wat lichte (mot)regen. Daarna weer droog met op zaterdag nieuwe (kleine) neerslagkansen bij de passage van het verzwakte koufront. In het begin van volgende week nemen de neerslagkansen weer toe als de stroming noordelijker wordt.
Oplopende temperaturen richting het weekend om vervolgens weer lager uit te komen als de wind uit een meer noordelijke richting gaat waaien. Ook neemt de kans op wat nachtvorst toe.
We sluiten het weerpraatje af met deze fraaie zonsondergang op het Twentekanaal vlakbij Lochem. Foto: Johan Klos

Morgen neemt Rico het weerpraatje weer op zich, voor nu een mooie dag!

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 342 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer