Lage Landen: overwegend bewolkt en rustig lenteweer
Vandaag begint de dag hier en daar nog met wat mist welke in de loop van de ochtend op zal lossen. Verder is het overwegend bewolkt met een aantal opklaringen. Op diverse plaatsen valt er wat lichte (mot)regen uit de dikkere bewolking. In Zeeland in het westen van België kan de zon in de ochtend nog wel even te zien zijn voor de bewolking vanuit het noorden toeneemt.
De wind komt uit westelijke tot noordwestelijke richting en is zwak tot matig van kracht. In het noordelijke kustgebied trekt deze nog even aan tot windkracht 5 (vrij krachtig). Op de Wadden wordt het morgen zo’n 8 graden terwijl het meer landinwaarts zo’n 10 tot 12 graden wordt.
Ook in de middag blijft het overwegend bewolkt met wat opklaringen. Komende nacht zijn er naast de bewolking een aantal opklaringen en valt lokaal nog een spat neerslag in het oosten. Tijdens langere opklaringen kan er lokaal wat mist ontstaan waarbij de temperaturen aan de grond richting het vriespunt kunnen dalen. Het koelt uiteindelijk af naar zo’n 5 tot 8 graden.
Weerpraatje
Een hogedrukgebied ligt boven de westkust van Frankrijk en Groot-Brittannië. Hierdoor liggen de Lage Landen in een westelijke tot noordwestelijke aanvoerrichting. Via de oostflank van het hogedrukgebied weten zwakke storingen onze regio te schampen. Hierdoor trekken er geregeld wolkenvelden over en kan er uit de dikkere bewolking wat lichte (mot)regen vallen. Om grote hoeveelheden gaat het echter niet.
De kern van het hogedrukgebied beweegt langzaam richting het Europese vasteland. Hierdoor zal de wind in de loop van donderdag steeds meer uit zuidelijke richting komen. Hierdoor komt er meer ruimte voor de zon en kunnen de temperaturen weer wat oplopen richting de 14 tot 17 graden.
Deze opleving wordt even kort onderbroken. In de loop van zaterdag draait de wind naar een zuidwestelijke richting en trekt een verzwakt koufront over. Hierdoor zal de bewolking weer toenemen en kan er lokaal een spat regen vallen. De verwachting is dat zondag een hogedrukgebied boven de Noordzee voor een aflandige wind zal zorgen en er weer meer ruimte voor opklaringen komt naast een aantal wolkenvelden.
De timing van dit verzwakte koufront gaat veel uitmaken hoeveel zon we precies gaan krijgen dit weekend. Trekt het frontje namelijk in de nacht of toch overdag over? Daar zal de komende dagen meer duidelijkheid over ontstaan.
Na het weekend liggen we in eerste instantie nog onder invloed van een hogedrukgebied. Maar een koufront en een noordelijke wind zullen voor een ander weerbeeld gaan zorgen begin volgende week. De temperatuur op 850 hPa daalt naar zo’n -7 tot -9 graden. Dit is koud genoeg voor ‘maartse buien’ met hagel en een klap onweer en (natte) sneeuw in de hogere delen van België. De maxima liggen overdag in de lage delen rond de 8 tot 10 graden met in de nachten kans op wat vorst bij opklaringen.
Morgen neemt Rico het weerpraatje weer op zich, voor nu een mooie dag!
Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.
Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.