klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De dag begint in het oosten van het land koud met in delen van Gelderland zelfs code oranje voor gladheid door neerslag op een bevroren ondergrond. In de volksmond ook ijzel genoemd. De temperatuur daalde voor het eerst dit winterseizoen tot onder de -5 graden en daarmee is de eerste matige vorst een feit. Eelde had de primeur met -6,6 graden. In Leeuwarden en Enschede werd het -5,0 graden. Grote verschillen met het westen en zuidwesten, want in Vlissingen werd het niet kouder dan +5,8 graden. In de omgeving van Amsterdam werd het niet kouder dan 2,7 graden. De komende dagen is het duidelijk zacht weer en is van

De weerkaart van vandaag volgens de Deutscher Wetterdienst (DWD)

Zachter vanuit het westen

Op de weerkaart hierboven zien we de occlusie die voor wat lichte neerslag zorgt en in het oosten voor gladheid door ijzel. Vanuit het westen lopen de temperaturen snel op en later vandaag is het 4 graden langs de oostgrens en 8 in het westen. In het oosten is het eerst nog grijs met nevel en mist, maar in de rest van het land is het weerbeeld wisselend met wolken en zonnige perioden. Er waait een overwegend matige zuidwestenwind, maar aan zee, rond het IJsselmeer en bij de Waddeneilanden is de wind vrij krachtig, windkracht 5.

Vanavond is het overal bewolkt en aan het eind van de avond begint het in het westen te regenen op de nadering van een warmtefront behorende bij depressie Kamillo. Komende nacht breidt de regen zich verder over het land uit. Er waait een matige westenwind en die wind neemt ook zachte lucht met zich mee. In het oosten en noordoosten koelt het in eerste instantie nog af naar 1 graad, in het westen wordt het niet kouder dan 4 graden. In de nacht loopt het kwik verder op en morgenochtend vroeg is het van oost naar west 4 tot 8 graden.

Morgen regenachtig

Morgen is het bewolkt en valt enige tijd regen en motregen. In de middag wordt het vanuit het westen weer droog en klaart het wat op. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestenwind en het wordt 8-9 graden in het oosten en 11 in het westen. Daarmee is de kou weer uit de lucht, maar de grote vraag die ons bezighoudt is hoe lang…

Opbouw hogedruk boven het midden van Europa

Hele week zacht, volgend weekend weer kouder

Boven het midden van Europa bouwt een krachtige hogedrukgebied op. Het zorgt in de Alpenlanden voor ‘Kaiserwetter’ met veel zonneschijn. Door aanvoer van droge lucht wordt de aanwezige sneeuwlaag niet aangetast en is het prima skiweer. Dit weekend valt overigens aan de noordkant van de Alpen nog 5 tot 15 centimeter sneeuw.

In onze omgeving is het maandag droog met wel vrij veel bewolking. De temperatuur stijgt naar 10-11 graden en eigenlijk zien we de hele week deze temperaturen op de diverse thermometers verschijnen. Tot en met vrijdag is het 8 tot 11 graden met de hoogste waarden steeds in het westen en de laagste in het oosten en noordoosten. Het weerbeeld laat vrij veel wolkenvelden zien, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Op de meeste dagen is het droog, maar met name dinsdag kan er ook weer wat regen vallen. Vooral later in de week, als het hoog wat meer boven ons hoofd ligt, is in de nacht en ochtend ook kans op (hardnekkige) mist. De temperaturen zullen dan regionaal wat lager zijn. Vorst wordt de hele week niet verwacht.

De verwachte kaart van het ECMWF (Europese weermodel) met het hoog boven de Britse Eilanden. Bron: WXcharts.com

Het hoog gaat in het volgende weekend aan de wandel naar het noorden. Waar het precies terecht komt moet nog worden afgewacht, maar het lijkt in eerste instantie bij of ten noorden van de Britse Eilanden te komen. De stroming bij ons draait dan naar het noorden en in het weekend zet de temperatuur al een langzame daling in. Na het volgende weekend is het gemiddelde van alle berekeningen een graad of 5 maximaal overdag en in de nacht weer de terugkeer van vorst.

Er is een kleine kans van ongeveer 20% dat het hoog dusdanig noordwaarts trekt dat het bij ons echt winters wordt. Wat het ook wordt, door alle hogedrukinvloeden is de kans op neerslag heel erg klein. Lees vooral ook het verhaal van Arjan van gisteren met de trend richting de kerstdagen.

De pluim laat de dalende trend op termijn mooi zien. Bron: Weerplaza

Kortom: voorlopig is het even gedaan met winterkou en nachtvorst. Vanaf eind komende week gaat het kwik weer omlaag en volgend weekend kan het in de nacht weer licht vriezen. In de week voor kerst wordt het mogelijk nog kouder, maar meer daarover in een volgend bericht. Voor nu een goed weekend en graag tot een volgende keer.

Jolanda Bakker maakte deze foto.

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 41 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer