Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na enkele dagen rustig hogedrukweer schakelen we vandaag over op onstuimig herfstweer. Tot midden volgende week trekken lagedrukgebieden met veel wind en neerslag ten noorden van de Benelux langs. Daardoor krijgen we zacht weer, behoorlijk wat regen en af en toe veel wind.

Zonsopkomst donderdag. Foto Jannes Wiersema
lders mist gisteren. Foto Trijntje v.d. Berg

Donderdag begon de dag op veel plaatsen grijs en fris. Met uitzondering van de Waddeneilanden en het uiterste zuidwesten van Nederland vroor het overal. In een groot deel van het land was het mistig (zuid Nederland code geel). In de loop van de ochtend brak de zon plaatselijk door maar in het Noordwesten kwam bewolking vanaf de Noordzee binnendrijven. De mist ging voor een deel over in lage bewolking. De wind was zwak tot matig uit het zuidwesten en de temperatuur lag in de middag tussen net boven 0° in het zuidoosten en oosten en 9° in het noordwesten.

Tijdens pakjesavond bleef het droog. De bewolking nam toe net zoals de wind. In het noordwesten stond in de loop van de avond een stormachtige wind, 7 tot 8 Bft. uit het zuidwesten met windstoten tot ongeveer 80 km/uur. De temperatuur lag tussen 3 en 10 graden.

Afgelopen nacht viel er af en toe (mot)regen met uitzondering van het uiterste zuidoosten. De wind was zuidwest, boven land vrij krachtig, 5 Bft., aan zee hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft.

Licht winters landschap. Foto Erica v. Leeuwen-De Bruijn
Mistig in het noorden. Foto Ton Wesselius
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Hogedruk bevind zich ver weg ten zuidwesten van de Benelux op de oceaan. Lagedrukgebieden trekken van west naar oost over de Noordzee en veroorzaken herfstweer.

Vandaag ligt de Benelux in de invloedsfeer van een lagedrukgebied boven de Noordzee. Fronten hiervan trekken van noordwest naar zuidoost over en brengen bewolkt, nat en onstuimig weer. Vanochtend is het bewolkt en regent het in het grootste deel van het land. Daarbij staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, 3 tot 5 Bft. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig, 6 Bft. De temperatuur ligt tussen 5° in het zuidoosten en 10° in het noordwesten. In de loop van de wordt het even wat droger maar tegen de avond trekt op hoogte een trog over en neemt de kans op (buiige) regen weer toe.

Vanavond neemt de zuidwestenwind langzaam af naar matig in het binnenland, 3 of 4 Bft., en matig tot vrij krachtig aan de kust, 4 tot 5 Bft. De temperatuur loopt vanuit het noordwesten op naar 7 tot 11 graden.

Komende nacht klaart het vanuit het westen op. Alleen in het noorden is er in de loop van de nacht kans op een bui. De westenwind neemt af naar matig, 3 of 4 Bft. Alleen in het noordelijk kustgebied af en toe nog vrij krachtige wind, 5 Bft. De temperatuur daalt amper en ligt tussen 6 en 10 graden.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

De Benelux bevind zich tussen de fronten van twee lagedrukgebieden in. Deze rug van hogedruk trekt snel naar het oosten waardoor het wisselvallige terugkeert.

Morgen begint de dag rustig. De wind is westelijk en over het algemeen matig, 3 Bft. en er zijn enkele opklaringen. De temperatuur ligt morgenochtend tussen 4° in hoog België, 6° in het zuidoosten en 10° in het noordwesten. Later morgen blijft er een afwisseling van wolken en af en toe zon. Alleen in het noorden is er kans op een bui. De wind is westelijk en matig, 3 of 4 Bft. In het noorden neemt de wind toe naar vrij krachtig, 5 Bft. De middagtemperatuur ligt tussen 5° in hoog België, 7° in het oosten en 11° aan zee.

In de nacht naar zondag neemt op de nadering van een aantal fronten van een volgend lagedrukgebied de bewolking overal toe en gaat het vanuit het westen regenen. De temperatuur is hoog en ligt tussen 7° in het zuidoosten en 11° in het noordwesten. De wind draait naar het zuidwesten en neemt in het binnenland toe tot matig, 4 Bft., aan de kust en rond het IJsselmeer tot vrij krachtig of krachtig, 5 tot 6 Bft.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

Lagedrukgebieden trekken met de straalstroom over de Noordzee naar het oosten. De fronten hiervan brengen telkens weer regen. Bovendien staat er veel wind.

Ook zondag beïnvloeden lagedrukgebieden boven de Noordzee het weer in de Benelux. Omdat de isobaren dicht bij elkaar liggen, staat er veel wind. Gecombineerd met regen en hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar, 8° tot 11° terwijl normaal ongeveer 6° is, is het compleet herfst. In de ochtend regent het in een groot deel van het land. Deze regen trekt naar het oosten. Vanuit het westen klaart het tijdelijk op maar later in de middag neemt op de nadering van een hoogtetrog de regenkans vanuit het westen weer toe.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 11 december 2019. Bron: ECMWF

Lagedrukgebieden blijven ook de komende week het weer in de Benelux bepalen. Daardoor blijft het wisselvallig en zacht. 

Voor winterweer is hogedruk in het noorden nodig. Komende week is daarvan op de weerkaarten niets te zien. Het hogedrukgebied bij de Azoren versterkt zich wat terwijl de luchtdruk boven Groenland en IJsland laag blijft. Tussen deze twee systemen in staat een sterke westelijke stroming waarmee telkens lagedrukgebieden meegenomen worden. Deze veroorzaken in de Benelux zacht en wisselvallig weer met periodiek veel wind. Tussen de regen en buien door is er gelukkig af en toe ruimte voor wat zon. Zicht op droger en rustiger of kouder weer is er – voorlopig – nog niet.

De neerslag pluim van het KNMI voor de Bilt laat zien dat het de komende week amper droog blijft. Op alle dagen kan er neerslag vallen.

De windpluim van het KNMI voor de Bilt geeft aan dat er de komende week behoorlijk veel wind is.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland geeft een aantal dagen erg zacht weer aan. Na het weekend gaat de temperatuur iets omlaag. Midden volgende week lopen de lijnen meer uit elkaar en wordt de verwachting onzeker. Bron: Meteologix.

Wanneer er een einde komt aan het herfstweer lees je bij mijn collega’s de komende dagen op alpenweerman.nl.

Vanaf een nat Texel al vast een goed weekend!

Nevel en mist. Foto door Ruud
Mist. Foto Joyce Derksen

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 811 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier