klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Weersverwachting vandaag

Na een onstuimig en nat weekend, schakelen we deze week over op hogedrukweer. Hoewel we nog volop in de winterperiode zitten, zorgt dit hoog (helaas voor winterliefhebbers) niet voor winterweer. De positie is later in de week dusdanig dat we zelfs een vleugje lenteweer krijgen met veel zon en temperaturen rond of zelfs boven de 10°. In de nachten is het wel een klein beetje winters met temperaturen rond of onder nul.

Vandaag bouwt het hogedrukgebied Dorit op en tussen dit hoog en de wegtrekkende depressie Uwe krijgen we een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. In deze stroming trekt een front van noord naar zuid over het land met wat buiige regen. Na frontpassage klaart het flink op en blijft het droog. De noordwestenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur is wat lager en stijgt naar 7-8°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt landinwaarts af naar waarden rond het vriespunt. Alleen in de kustgebieden blijft het kwik zo’n 2-3° boven nul.

Het was een herfstachtige dag gisteren, maar er is beter weer op komst. De foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Deze foto werd gemaakt door Monique Bormans.
Jolanda Bakker maakte deze foto op een regenachtige zondag.
Ton Wesselius maakte deze mooie foto.
Gistermiddag klaarde het bij Trijntje van den Berg in Barendrecht heel even op.
Later klaarde het bij Ton Wesselius ook even op, maar al vrij snel volgde weer regen.

Weerpraatje

Het hogedrukgebied Dorit zorgt vandaag nog voor een noordwestelijke aanvoer van polaire lucht, maar dit hoog trekt over onze streken geleidelijk naar het oosten. Later in de week krijgen we een zuid tot zuidoostelijke aanvoer van zachte lucht. De temperaturen gaan dan ook omhoog, maar in de nacht en ochtend blijft het vrij koud met temperaturen rond of soms onder nul.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het een bewolkte dag en er waren flinke perioden met regen. Soms was het ook even droog met hier en daar zelfs een knipoog van de zon, maar later viel er opnieuw regen. Er viel ook veel regenwater, want gisteravond om 19 uur stond de teller in Nieuwegein en Leiden op 31 en in Apeldoorn op 30 millimeter. De temperatuur steeg naar 7° in het noorden en naar 10 in het zuiden van het land met in Westdorpe 10,3°.

Gisteravond en de afgelopen nacht regende het nog van tijd tot tijd, maar het regengebied trok geleidelijk naar het zuidoosten weg. Vandaag is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog, maar een occlusiefront trekt in een noordwestelijke stroming over onze streken. De passage gaat gepaard met enige tijd wat (buiige) regen, maar na frontpassage wordt het droog en gaat de zon flink schijnen. De temperatuur stijgt naar 7-8°.

Morgen breidt het hoog Dorit zich naar onze streken uit en de kern ligt dan boven Frankrijk met een kerndruk van 1037 hPa. Het zorgt bij ons voor rustig weer, maar door een westelijke aanvoer is er wel vrij veel bewolking al kan toch hier en daar de zon nog even schijnen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige west tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 7 tot 9°.

De verwachte weerkaart voor later deze week. Een krachtig hoog zorgt voor een vleugje lente!. Bron: wetterzentrale.de

Hogedrukweer, zonder winterweer

Na morgen gaan we volop profiteren van het hoog Dorit. Woensdag ligt de kern nog altijd boven Frankrijk (kerndruk 1036 hPa) en hebben wij een zuidwestelijke stroming met nog steeds de aanvoer van vrij veel bewolking. De temperatuur is al weer wat hoger en stijgt naar 8-9°.

Donderdag trekt het hoog naar Duitsland en groeit uit tot een blokkade. De stroming draait naar zuid tot zuidoost en de zon gaat uitbundig schijnen. Verder blijft het droog en de temperaturen worden heel langzaam lenteachtig met kwikstanden van noord naar zuid tussen de 8 en 12°. In de nacht en vroege ochtend is het nog wel wat winters met temperaturen rond het vriespunt.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur gaat stijgen naar waarden omstreeks de 10°. De nachten worden juist kouder met kans op een graadje vorst. De dagelijkse gang is dan ook groot.

De zonpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De zonpluim laat zien dat vandaag ook de zon geregeld schijnt, maar de komende dagen is het wat somber met een overwegend west tot zuidwestelijke stroming. Vanaf donderdag zal de zon een aantal dagen flink gaan schijnen. Pas volgende week verschijnt er weer meer bewolking.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De lente komt er langzaam aan. Jolanda Bakker maakte deze foto van bloeiende krokussen.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 725 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer