Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Na een onstuimig en nat weekend, schakelen we deze week over op hogedrukweer. Hoewel we nog volop in de winterperiode zitten, zorgt dit hoog (helaas voor winterliefhebbers) niet voor winterweer. De positie is later in de week dusdanig dat we zelfs een vleugje lenteweer krijgen met veel zon en temperaturen rond of zelfs boven de 10°. In de nachten is het wel een klein beetje winters met temperaturen rond of onder nul.

Vandaag bouwt het hogedrukgebied Dorit op en tussen dit hoog en de wegtrekkende depressie Uwe krijgen we een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. In deze stroming trekt een front van noord naar zuid over het land met wat buiige regen. Na frontpassage klaart het flink op en blijft het droog. De noordwestenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur is wat lager en stijgt naar 7-8°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt landinwaarts af naar waarden rond het vriespunt. Alleen in de kustgebieden blijft het kwik zo’n 2-3° boven nul.

Het was een herfstachtige dag gisteren, maar er is beter weer op komst. De foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Deze foto werd gemaakt door Monique Bormans.
Jolanda Bakker maakte deze foto op een regenachtige zondag.
Ton Wesselius maakte deze mooie foto.
Gistermiddag klaarde het bij Trijntje van den Berg in Barendrecht heel even op.
Later klaarde het bij Ton Wesselius ook even op, maar al vrij snel volgde weer regen.

Weerpraatje

Het hogedrukgebied Dorit zorgt vandaag nog voor een noordwestelijke aanvoer van polaire lucht, maar dit hoog trekt over onze streken geleidelijk naar het oosten. Later in de week krijgen we een zuid tot zuidoostelijke aanvoer van zachte lucht. De temperaturen gaan dan ook omhoog, maar in de nacht en ochtend blijft het vrij koud met temperaturen rond of soms onder nul.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het een bewolkte dag en er waren flinke perioden met regen. Soms was het ook even droog met hier en daar zelfs een knipoog van de zon, maar later viel er opnieuw regen. Er viel ook veel regenwater, want gisteravond om 19 uur stond de teller in Nieuwegein en Leiden op 31 en in Apeldoorn op 30 millimeter. De temperatuur steeg naar 7° in het noorden en naar 10 in het zuiden van het land met in Westdorpe 10,3°.

Gisteravond en de afgelopen nacht regende het nog van tijd tot tijd, maar het regengebied trok geleidelijk naar het zuidoosten weg. Vandaag is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog, maar een occlusiefront trekt in een noordwestelijke stroming over onze streken. De passage gaat gepaard met enige tijd wat (buiige) regen, maar na frontpassage wordt het droog en gaat de zon flink schijnen. De temperatuur stijgt naar 7-8°.

Morgen breidt het hoog Dorit zich naar onze streken uit en de kern ligt dan boven Frankrijk met een kerndruk van 1037 hPa. Het zorgt bij ons voor rustig weer, maar door een westelijke aanvoer is er wel vrij veel bewolking al kan toch hier en daar de zon nog even schijnen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige west tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 7 tot 9°.

De verwachte weerkaart voor later deze week. Een krachtig hoog zorgt voor een vleugje lente!. Bron: wetterzentrale.de

Hogedrukweer, zonder winterweer

Na morgen gaan we volop profiteren van het hoog Dorit. Woensdag ligt de kern nog altijd boven Frankrijk (kerndruk 1036 hPa) en hebben wij een zuidwestelijke stroming met nog steeds de aanvoer van vrij veel bewolking. De temperatuur is al weer wat hoger en stijgt naar 8-9°.

Donderdag trekt het hoog naar Duitsland en groeit uit tot een blokkade. De stroming draait naar zuid tot zuidoost en de zon gaat uitbundig schijnen. Verder blijft het droog en de temperaturen worden heel langzaam lenteachtig met kwikstanden van noord naar zuid tussen de 8 en 12°. In de nacht en vroege ochtend is het nog wel wat winters met temperaturen rond het vriespunt.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur gaat stijgen naar waarden omstreeks de 10°. De nachten worden juist kouder met kans op een graadje vorst. De dagelijkse gang is dan ook groot.

De zonpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De zonpluim laat zien dat vandaag ook de zon geregeld schijnt, maar de komende dagen is het wat somber met een overwegend west tot zuidwestelijke stroming. Vanaf donderdag zal de zon een aantal dagen flink gaan schijnen. Pas volgende week verschijnt er weer meer bewolking.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De lente komt er langzaam aan. Jolanda Bakker maakte deze foto van bloeiende krokussen.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 735 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer