Algemeen:
Ten westen van onze streken ligt het lagedrukgebied Petrine, maar de bijbehorende storingen liggen niet in onze buurt en we krijgen dan ook zowaar een droge dag. De komende dagen gaan we profiteren van een opbouwend hogedrukgebied en schakelen we over op een droog en kouder weertype.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Het was gisteren een bewolkte dag met duidelijk minder wind dan zondag. De zuid tot zuidoostenwind was matig en hier en daar vrij krachtig en alleen op meetpunt Hoek van Holland werd nog een krachtige wind genoteerd, windkracht 6. Verder was het bewolkt met slechts hier en daar een knipoog van de zon. De temperatuur steeg naar ruim 10 op de Wadden en naar lokaal 15 in het zuiden. Vlieland noteerde 10,4 en Terschelling 10,6°. De toppers waren Volkel met 14,8 en Westdorpe en Eindhoven met 15,0°. In Vlaanderen werd het overal 14-15° met in Gent maximaal 15,1°.

het was gisteren veelal bewolkt, maar wie er oog voor heeft zag fraaie wolken. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
het was gisteren veelal bewolkt, maar wie er oog voor heeft zag fraaie wolken. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

VANDAAG:
Gisteravond en de afgelopen nacht trok er nog een gebied met regen over onze streken, maar inmiddels is het droog en dat blijft de rest van deze dinsdag ook zo. Er is wel vrij veel hoge bewolking, maar zeker in de westelijke helft schijnt ook geregeld de zon. Meer naar het oosten toe is de bewolking soms wat dikker. De matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige zuidenwind neemt geleidelijk in kracht af en de temperatuur stijgt naar 12-13 en in Vlaanderen lokaal naar 14°.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en er kan wat lichte regen of motregen vallen. De tot zwak afgenomen zuidenwind wordt veranderlijk en later noordoost en de temperatuur daalt naar een graad of 3 in het noordoosten en naar 5-6 in het zuiden en in Vlaanderen.

MORGEN:
Het is aanvankelijk bewolkt en in de ochtend valt er in het zuiden en in het westen wat lichte regen en motregen. De regen trekt naar het zuidwesten weg en in de middag is het meest droog met enkele opklaringen. De inmiddels noordoostenwind neemt geleidelijk toe naar matig en de temperatuur stijgt in de noordwestelijke helft naar waarden rond de 10 en in het zuidoosten naar 12-13°. In Vlaanderen liggen de maxima rond de 11-12°.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een matige en aan zee vrij krachtige noordoostenwind daalt de temperatuur naar een graad of 4 in het noordoosten en naar 5-6 elders.

Lokaal verscheen er nog wat kleur aan de lucht. De foto werd gemaakt door Johan Klos.
Lokaal verscheen er nog wat kleur aan de lucht. De foto werd gemaakt door Johan Klos.

DONDERDAG:
Donderdag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en in de middag wordt vanuit het zuiden de bewolking dikker. Het blijft wel overal droog en er waait een matige en in de kustgebieden een vrij krachtige noordoostenwind. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8° in het noorden en naar 10 in het zuiden van het land. In Vlaanderen kan het lokaal nog 11° worden.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.

VRIJDAG EN HET KOMENDE WEEKEND:
Vrijdag en het komende weekend is het over het algemeen bewolkt, maar zo nu en dan komt ook de zon tevoorschijn. Het blijft zo goed als overal droog, maar met name zaterdag is er lokaal ook wat lichte regen of een enkele bui mogelijk. De matige en aan zee vrij krachtige noordoostenwind neemt in het weekend duidelijk in kracht af en de temperaturen gaan naar beneden en dat is goed te zien aan de onderstaande temperatuurpluimen.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat een dalende trend zien. Vandaag is het vrij zacht met temperaturen rond de 12-13° en ook morgen komen we nog uit op waarden rond de 10° in het midden van het land. Donderdag blijft de temperatuur onder de 10° en vrijdag wordt het niet warmer dan een graad of 5. Ook zaterdag temperaturen rond de 5°, maar zondag zijn de maxima tijdelijk weer wat hoger. Na het weekend gaan de temperaturen weer naar beneden en vooral het Europese model (ECMWF) is rond de maandwissel winters met temperaturen dalend tot onder het vriespunt, zowel in de nacht als overdag. Vooralsnog staat het model hier alleen in, want het Amerikaanse en het Canadese model zijn voor genoemde periode duidelijk warmer.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd ook de temperaturen laten dalen tot onder de 10° op donderdag . Daarna is het een aantal dagen en graad of 7 (ensemblegemiddelde ligt rond de 5-6°) om vervolgens rond de maandwisseling onderuit te duiken naar waarden rond het vriespunt. De ‘oper’ is dan wel een koude uitbijter, want het ensemblegemiddelde ligt halverwege volgende week tussen de 3 en 5°. Helemaal op zichzelf staand is de ‘oper’ niet, want er zijn genoeg lijntjes die ook voor een licht winters weertype gaan. De komende runs maar even afwachten of dit scenario wordt bevestigd…

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Als we naar de pluim van de Amerikanen kijken (GFS) dan zien we dat de ‘oper’, ofwel de groene lijn hierboven, ook naar beneden gaat en aan het eind van de week uitkomt op waarden rond de 6°. Daarna zit er weer een lichte stijging in en met december op de kalender komt het ensemblegemiddelde uit op ongeveer 7°. Dat is niet winters, maar heel normaal voor de tijd van het jaar.

de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de
de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen. Na het zachte weer van de laatste dagen, wordt het wel geleidelijk kouder, maar neerslag wordt er niet verwacht.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 383 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer