Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Depressie Pamela zorgt vandaag voor een ouderwets wisselvallige dag. Liefhebbers van wisselvallig weer met prachtige (fotogenieke) buienluchten en flinke plensbuien zijn de afgelopen weken, zeg maar gerust maanden, niet rijkelijk beloond. Vandaag kunnen ze echter hun hart ophalen, want er trekken flinke buien over het land en daarbij is ook onweer mogelijk. Wel kunnen de verschillen regionaal groot zijn, maar dat heb je altijd met buien.

Na vandaag zijn er ook morgen nog buien mogelijk, maar woensdag blijft het weer droog met landinwaarts weer op uitgebreide schaal zomerse temperaturen. Ook donderdag is het zomers warm, maar later kunnen er opnieuw flinke (onweers)buien ontstaan en dan zijn de temperaturen vrijdag weer lager in polaire lucht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zomerse zondag

Gisteren was het kwik weer in zomerse sferen. De temperatuur liep op naar waarden tussen de 23-24° in het noordwesten en op de Wadden en naar 28-29 in het zuiden van het land. Gilze-Rijen noteerde maximaal 28,8° en De Bilt noteerde met 26,5° alweer de 51e zomerse dag van 2018. Dat is een evenaring van het recordaantal uit 2006 en we zitten pas half augustus… In België lagen de maxima tussen de 22 en 29° met in Gent 28,9°.

Het weerbeeld was eerst bewolkt met in de noordelijke helft hier en daar wat lichte regen, maar al vrij snel kwam op veel plaatsen de zon tevoorschijn. Later op de dag raakte het vanuit het westen weer bewolkt.

Deze prachtige foto met lenticularis wolken werd gemaakt door Maurice Vroegrijk uit Zegge.
Carel ten Hoor maakte ook een prachtige foto van lenticularis wolken.
Jolanda Bakker uit Zevenhuizen maakte ook weer een prachtige foto.
Joyce Derksen uit Doornenburg maakte deze prachtige foto op een zomerse zondag.
Martin Vye uit Wolvega maakte deze prachtige foto van de aanwezige bewolking.

Ouderwets wisselvallige dag

Vandaag wordt een ouderwets wisselvallige dag. We krijgen te maken met de fronten behorende bij depressie Pamela en vanochtend valt er al enige regen of komt het tot een enkele bui en daarbij is ook onweer mogelijk.

Vanmiddag komt het, bij wat lagere bovenluchttemperturen, tot flinke buien die opnieuw van onweer vergezeld kunnen gaan. Tussen de buien door zijn er ook opklaringen, maar al snel kondigt zich alweer een volgende bui aan. Lokaal kan er veel regenwater vallen, maar zoals gebruikelijk bij buien zullen de verschillen van plaats tot plaats verschillen.

Volgens het Duitse Rapid HD model is er vooral vanmiddag kans op stevige buien die veelvuldig van onweer vergezeld gaan. Bron: meteologix.com

De zuidwestenwind draait naar west en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 21-22° in het westen en naar 24 in het oosten.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en het komt nog altijd tot buien. De kans op onweer neemt daarbij af en de meeste buien vinden we in het westen en noorden. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 15 en 17°.

Geregeld zon, maar ook buienkans

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er is ook nog steeds een buienkans. Het aantal buien is duidelijk minder dan vandaag en er is ook geen kans meer op onweer.

De wind waait uit het noordwesten en is overwegend matig van kracht, maar aanvankelijk waait de wind in het noordwesten en op de Wadden nog vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur stijgt naar 21-22° in het westen en noorden en (weer) naar een zomerse 25, lokaal 26 in het zuidoosten.

De verwachte weerkaart voor woensdag met lagedruk bij IJsland en een uitloper van het Azorenhoog over onze streken. Bron: GFS/meteologix.com

Tijdelijk weer oplopende temperaturen

Na morgen hebben we een licht wisselvallig weertype tussen lagedruk in de regio IJsland en het Azorenhoog op honk. Uitlopers van storingen kunnen het Noordzeegebied bereiken, maar het Azorenhoog stuurt ook soms een uitloper naar onze streken.

Woensdag blijft het droog met perioden met zon en weer oplopende temperaturen. In het noordwesten wordt het maximaal een graad of 23 en in het zuidoosten kan het weer 28° worden. Donderdag ook (geregeld) zon en landinwaarts temperaturen alweer in de richting van de 30°. In het westen en noorden neemt later de bewolking toe en liggen de maximaal rond de 23-24°. Niet alleen neemt de bewolking toe, maar in de loop van de middag ook de kans op enkele regen- en onweersbuien.

Vrijdag zitten we dan weer in polaire lucht en zijn de temperaturen met 20 tot 23° weer lager en stukken aangenamer. Bovendien blijft het weer droog en zijn er perioden met zon.

De verwachte weerkaart voor zaterdag met nog steeds lagedruk in het noorden en een uitloper van het Azorenhoog over onze streken. Bron: GFS/meteologix.com

In het weekend verandert er weinig met geregeld zon, maar ook op beide dagen kans op enkele buien omdat uitlopers van storingen over onze streken trekken. De temperatuur blijft prima en stijgt naar 21 tot 23 op zaterdag en naar 22 tot 26° op zondag. De teller voor het aantal warme dagen gaat dan ook ‘gewoon’ door en staat sinds gisteren in De Bilt op 94 dagen. Het record voor het hele jaar is 116 dagen met een temperatuur van 20° of meer en dat was in 2003.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat alles weer mooi zien. Vandaag en morgen liggen de maxima rond de 22°, maar vanaf woensdag wordt het weer warmer met vooral op donderdag weer zomerse temperaturen. Vrijdag is het in polaire lucht weer minder warm, maar in het weekend loopt het kwik weer op.

Prachtig zeilweer op het Braassemermeer. Ton Wesselius uit Roelofarendsveen maakte deze foto.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

Vandaag wordt de wind geleidelijk west en is over land matig met 8-9 knopen. Aan zee waait de westenwind met 11 tot 15 knopen. De windvlagen komen niet veel hoger uit.

Aan zee neemt de golfhoogte vanmiddag toe naar zo’n 1 meter in het zuidwesten van de Lage Landen. In het noorden komen nagenoeg geen golven voor. Bron: meteologix.com

Morgen waait er een noordwestenwind die over land met 14 knopen waait met uitschieters tot 17-18 knopen. Aan zee waait de noordwester ook met 14 knopen, vlagen tot 17 knopen, maar in de ochtend is de wind nog vrij krachtig met 18-19 knopen.

Marianne van der Meer – van den Berg maakte zaterdagavond nog deze prachtige foto op het strand van Rockanje.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 425 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier