Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

April alweer op de kalender en wat begon het koud deze maand met ook op veel plaatsen aprilsneeuw. Wat een “leuke” grap was dat van moedernatuur. Zeker omdat enkele dagen daarvoor het kwik tegen de 20 graden lag. De weerspreuk “aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed” kwam dan ook mooi uit. Wat brengt het weer deze week? Een tipje van de sluier alvast….er gaat veel gebeuren…. ja misschien ook weer sneeuw.

Alpenweerman Sander kon op 31 maart deze prachtige foto vastleggen in Wageningen.

Korte terugblik

Er gebeurde de afgelopen dagen veel op weersgebied. Er viel op veel plaatsen sneeuw en er werd ook een kouderecord genoteerd. “boosdoener” een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan reikend tot aan Groenland, waardoor koude lucht uit het hoge noorden gedwongen was zuidwaarts uit te stromen. Omdat er ook nog een een lagedrukgebied lag boven Midden-Europa kreeg dit een extra impuls. Gevolg…. winter in Nederland.

Koude lucht stroomt op 1 april uit over een groot deel van Europa.

Zeer koude nacht op 3 april

Zondagnacht klaarde het vanuit het noorden op. In de van origine polaire lucht kon het kwik flink onderuit. Bovendien was er weinig wind. Het ging hard. Het kwam op meerdere plaatsen tot matige vorst en vlak boven de grond vroor het hier en daar streng, rond -10 graden.

Vandaag veel regen en wind

Vandaag (maandag) brengt een warmtefront regen en ook veel wind. De koude lucht wordt tijdelijk verdreven, maar blijft in de buurt van onze omgeving liggen de komende dagen. Op de scheidingslijn komen deze week de fronten door met van tijd tot tijd regen en ook soms veel wind. De dagen waarbij de wind het meeste aanwezig is, is dus vandaag en waarschijnlijk donderdag. Aan de kust kan dan een harde tot zelfs stormachtige wind komen te staan, maar ook in het binnenland waait het stevig door.

Komende dagen komen en gaan van storingen

Zoals gezegd verblijven we de komende dagen op het grensvlak tussen de zachtere lucht en de koude lucht in het noorden. Dat is voor droog weer geen goede plaats. Fronten passeren namelijk dagelijks met neerslag. Voor de natuur een welkome regen. De nachten zullen mede door de bewolking een stuk zachter uitpakken en overdag ligt het kwik tot en met donderdag tussen 9 en 13 graden. Dat is normaal voor begin april.

Van zuid naar noord valt er tot donderdagnacht 10 tot bijna 30 mm regen.

Donderdag stroomt polaire lucht uit het noorden binnen

Vanaf donderdag wordt het weer interessant als een depressie ten noorden van ons land passeert. Aan de achterzijde stroomt met een noordwestelijke hoogtestroming namelijk opnieuw koude polaire lucht naar het zuiden. De straalstroom ligt over of zelfs net ten zuiden van de Benelux en dat is iets om in de gaten te gaan houden. Storingen blijven ons namelijk bereiken, maar mocht dit gebeuren in de koudere luchtsoort dan kan de neerslag tijdelijk weer als (natte) sneeuw vallen.

Zondag doemt er een groot lagedrukgebied op

Vanaf zondag lijkt er een weersverandering op komst. Een groot lagedrukgebied doemt op bij de (zuidelijke) Atlantische Oceaan. Door sterke warmte advectie draait de stroming naar het zuiden en komt veel warmere lucht vanuit de Sahara onze kant op. Aan de voorzijde gaat een hogedrukgebied ontstaan. Hoe dit precies uit gaat pakken is nog onzeker, maar flinke warmere lucht maakt een opmars richting de Benelux.

Na het weekeinde tijdelijk warm?

De vraag is of na het weekeinde de warme lucht de Benelux kan gaan bereiken. Dit is ook afhankelijk waar het hogedrukgebied, dat zich gaat ontwikkelen uiteindelijk komt te liggen. We zullen is enkele berekeningen van de temperatuur op de lange termijn erbij pakken.

Conclusie

Deze week verloopt zeer wisselvallig met regelmatig regen en soms veel wind. Overdag ligt het kwik in eerste instantie rond de normale temperatuur voor begin april en de nachten verlopen relatief zacht. De koude lucht (op hoogte) blijft echter wel in de buurt en lijkt vanaf donderdag de Benelux weer te bereiken. Omdat de storingen actief blijven kan de neerslag tijdelijk weer winters van karakter worden. Wel is dit afhankelijk van de exacte koers van de depressies. De zachtere lucht ligt namelijk ook dichtbij. Na het weekeinde lijkt de stroming naar het zuiden te draaien door de komst van een Atlantisch laag. Veel warmere (subtropische) lucht gaat op transport naar het noorden en kan de Benelux gaan bereiken. Gezien de lange termijn is dit nu nog onzeker. En zo zien we een rollercoaster in de temperaturen wat perfect hoort bij een overgangsmaand in april, al zagen we het wel eens anders in eerdere jaren.

Tenslotte nog de pluim

De pluim spreekt boekdelen…. op de lange termijn is de warme lucht uit het zuiden zichtbaar. Gaat deze ons ook bereiken?

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag! De uitgelichte afbeelding is van Erica van Leeuwen – de Bruijn

(Visited 593 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer