Advertentie



 

Na een wisselvallige en koelere periode staat er in de loop van de week een geheel ander weertype op het programma. Namelijk Ostgewitter. Een fenomeen die in de Benelux niet heel veel voorkomt, maar weerkundig zeer interessant is. Enerzijds worden dit vermoedelijk de eerste echte onweersperikelen van het seizoen, anderzijds zijn daar wel wat weerselementen voor nodig voor het ontstaan hiervan. De kenmerken hiervan zijn: warmte, onstabiliteit en vocht in de lucht.Met een oostelijke stroming drijven de onweersbuien, die meestal boven Duitsland ontstaan, ons land binnen. Vaak is de hoogtestroming erg zwak waardoor de buien slechts langzaam verplaatsen. Een gevaarlijke cocktail die kan zorgen voor veel (water)overlast. De komende dagen zullen we dit artikel voorzien van updates en aanvullingen!

Eerst nog koel, later vanuit het oosten opwarmend

De komende dagen verlopen eerst nog rustig, met geleidelijk meer zon, maar nog niet erg warm. Vooral tegen het weekend gaat de temperatuur flink in de lift. De stroming draait naar het oosten en gaat ook steeds vochtigere continentale landlucht aanvoeren. Lees het weerbericht daarover hier nog eens na.

Vanuit de helikopter maakte Sebastiaan Aarts deze mooie foto. Mooi te zien hoe droog de natuur nog is! Wie raad het knooppunt?

Synoptische ontwikkeling

Een hogedrukgebied gaat zich opbouwen boven Scandinvie en een hoogtelaag zakt af via IJsland naar de Britse Eilanden en komt uiteindelijk zuidwestelijk van de Benelux te liggen. Vanaf de Oceaan komen van tijd tot tijd cyclonale impulsen in zuidoostelijke richting die zorgen voor instabiliteit in een groot deel van Midden en Zuid-Europa.De positie van de verschillende hoogtelagen en de invloed van het blokkerend hoog boven Scandinavië, bepalen de komende tijd het weerbeeld in de Benelux. De baan en de voorspelbaarheid van deze hoogtelagen zijn de onzekerheid in de verwachting voor de komende tijd. Hebben we meer invloed van het hoog boven Scandinavie, zal het stabieler zijn. Komen we onder invloed van de hoogtelagen, neemt de onstabiliteit toe, en is het wisselvalliger met grote kans op onweer. In beide gevallen hebben we echter wel te maken met aanvoer van warme lucht.

weerkaart dinsdag GFS
Een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt voor stabilisatie in onze regio. Een (hoogte) laag boven IJsland wordt later belangrijk voor ons weer en trekt zuidoostwaarts.
weerkaart vrijdag GFS
Vrijdag ligt een omvangrijk hoog boven Scandinavie en een hoogtelaag boven het zuidwesten van Frankrijk. Tussen deze systemen wordt met een oostelijke stroming steeds warmere, maar ook vochtigere continentale lucht aangevoerd.

Vooral in het weekend kans op fiks onweer

Vrijdag neemt op nadering van het hoogtelaag de onstabiliteit in de atmosfeer al toe, maar vooral in het weekeinde stijgt de neerslagkans flink. Inmiddels bevinden we ons dan in warme, vochtige luchtmassa’s en hoeft alleen de “trigger” nog over te gaan voor het ontstaan van diverse onweerscomplexen.

Zaterdag bevind het hoogtelaag zich volgens het ECMWF in de buurt van het Kanaal. Hierbij is kans op pittige onweersbuien in onze omgeving.
Zondag vind er mogelijk een afsnoering plaats van het hoogtelaag naar Duitsland. Hierbij hebben we nog steeds te maken met regen en onweerskansen.
Zeer warme lucht op 850 hPa (1500 meter) bevind zich zaterdag boven de Benelux. Samen met het hoogtelaag in de buurt zorgt dit voor toenemende onstabiliteit.

Belangrijke triggers en parameters voor het ontstaan van (Ost)gewitter

Voor het ontstaan van onweer gaan een aantal verschillende processen vooraf. Niet elk onweer ontstaat uit de zelfde situatie en dat maakt vaak uit in intensiteit, levensduur en frequentie. Typerend voor Ostgewitter is een zwakke oostelijke hoogtestroming.Hierbij ontstaan, vaak boven Duitsland, meerdere multicellen. Deze cellen blijven zich voeden waardoor nieuwe cellen gecreëerd worden. Zo groeien deze onweersbuien uit tot een groot, of meerdere cluster(s). Typerend door een hogedrukgebied boven Scandinavië en een sturend lagedrukgebied zuidelijk van de Benelux.
Van belang bij wolkenvorming is de atmosferische stabiliteit. De mate van onstabiliteit en de verticale verdeling daarvan bepaalt samen met de hoeveelheid vocht in de lucht welke soorten wolken zich vormen. Zonder daar nu verder te diep op in te gaan kunnen we van enkele “parameters” de onstabiliteit van de lucht bekijken. Onweer ontstaat namelijk door wrijving tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. In onweerswolken stromen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht vlak langs elkaar.

Cape waarde

Een zeer belangrijke parameter voor het bekijken van de instabiliteit in de verschillende luchtlagen is de Cape waarde.
Cape=Convective Available Potential Energy. Hoe hoger de Cape waarde, hoe meer convectie. In onze omgeving is een waarde van ongeveer 2000 J/KG al veel. Vanaf 300 J/KG hebben we te maken met een zwakke convectie. Cape is dus zogezegd een maximale waarde voor energie die beschikbaar is voor een luchtbel dat vertikaal opstijgt in een ongestoorde omgeving. Echter naar alleen de Cape waarde te bekijken is niet voldoende, er zijn zat situaties waarbij een hoge Cape niet zorgt voor het ontstaan van onweer. Er zijn nog talloze andere triggers die samen de cocktail maken van het ontstaan van (heftig) onweer met de bijbehorende weersverschijnselen. Deze zullen we later ook verder behandelen.

Hoge capewaardes zondag berekend boven de Benelux. Samen met een hoogtelaag in de buurt is er een vergrote kans op onweer.

Afsluitend nog de weerpluim

Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info HIER

(Visited 5.618 times, 1 visits today)

7 Reactie op “Lage Landen: Ostgewitter in aantocht, mogelijk veel neerslag”

  • MrB
    9 juni 2020 at 07:39

    Knooppunt Beekbergen bii Apeldoorn. Rechtsaf richting Deventer, Links Amersfoort / Apeldoorn Zuid en rechtdoor Apeldoorn/Zwille

    • Arjan
      9 juni 2020 at 09:36

      Dat is nog eens gedetailleerd uitgelegd!
      Gefeliciteerd, u had het goed.

  • Johann
    9 juni 2020 at 10:14

    Mooie blog en interessante ontwikkelingen voor het weekend. Uitgaande van diverse andere zgn onweer indices voor de onweer liefhebbers vooralsnog geen groot spektakel. Gezien de interessante synoptische ontwikkelingen (hoogtelaag / bodemlaag) en de aanvoer van veel warmere maar ook toenemend vochtigere lucht van het ZO tot O (DP oplopend tot 20°C en Theta-Es tot in de 50° / broeierig warm) een situatie om goed in de gaten te houden! Dank alvast voor deze eerste aanzet Arjan. To be continued………..

  • HansS
    9 juni 2020 at 12:29

    Leuk dat jullie uitgebreid stilstaan bij onweerskansen! Naast het winterweer m’n andere grote interesse. Dank voor een mooi bericht met hopelijk ook mooie ontwikkelingen voor de komende dagen.

  • Johann
    9 juni 2020 at 14:52

    Voor de onweer geïnteresseerden en verdere discussie /vragen etc hebben we een apart TOPIC aangemaakt in ons FORUM. Meld je voor de volledigheid meteen even aan! Thx

    Link – https://www.alpenweerman.nl/forum/benelux/onweerskansen-weekend-14-15-juni/

  • Frans
    10 juni 2020 at 22:04

    Het verkeersplein ligt bij Voorst
    Als je van Deventer richting Apeldoorn rijdt
    Kruising A50 en de A1
    Nog niet zo lang geleden, helemaal aangepast
    Prima foto overigens

  • Frans
    10 juni 2020 at 22:08

    Het is het verkeersplein bij Voorst
    Kruising A50 / A1

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier