Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Orkaan Dorian is nog steeds een orkaan van de eerste categorie en trekt langs de Amerikaanse oostkust naar het noordoosten. Komende nacht wordt Nova Scotia met orkaankracht bereikt en daarna transformeert Dorian zich tot een tropische depressie als het over Newfoundland trekt.

Maandag begint Dorian aan de oversteek naar Europa en komt halverwege volgende week in de omgeving van IJsland aan. In het kielzog van Dorian en onder invloed van orkaan Gabrielle breidt het Azorenhoog zich later volgende week naar onze streken uit. De temperaturen gaan dan enkele graden omhoog. Voordat het zover is hebben we eerst een wisselvallig en vrij koel weekend!

Joyce Derksen maakte deze foto in Doornenburg bij zonsopkomst.
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Flinke buien met kans op hagel en onweer

Nederland: Het is op deze zaterdag behoorlijk wisselvallig. Het draait om flinke buien en bij die buien is kans op hagel en onweer. Tijdens droge momenten kan de zon schijnen. Van zachte lucht is nog zeker geen sprake, want de temperatuur stijgt naar 17 graden in het westen en naar 18 graden in de rest van het land. Langs de oostgrens en in gebieden met wat langere tijd zon kan het 19 graden worden. De wind draait naar het noordwesten en is matig boven land en (vrij) krachtig aan zee.

Vanavond en vannacht neemt het aantal buien vooral in het binnenland af, elders blijft de kans op buien bestaan. De temperatuur daalt naar 8-9 graden, aan zee wordt het niet kouder dan 10-11 graden. en in de nacht daalt de temperatuur naar 6-9 graden. Aan de kust is het een graad of 11.

Ton Wesselius maakte deze foto.

België: Het is ook in België wisselvallig septemberweer met regelmatig enkele buien. Bij die buien is kans op onweer. Tussen de buien door schijnt geregeld de zon. De temperatuur stijgt naar maximaal 14 graden in de Hoge Venen en naar 15-18 graden in de rest van het land. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is zwak tot matig en aan zee vrij krachtig.

Vanavond is er nog een buienkans, komende nacht wordt het wat rustiger en droger. Toch blijft de kans op buien bestaan. De temperatuur daalt naar 8-13 graden.

Licht wisselvallig en vrij koel

Morgen is er opnieuw een mix van zon, stapelwolken en enkele buien. Toch zijn deze buien minder talrijk en ook minder fel dan vandaag. De noordwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar maximaal 16-17 graden en daarmee is het gewoon fris voor de tijd van het jaar. Normaal is het 19-21 graden.

Maandag starten we de dag op veel plaatsen droog. Alleen in de kustgebieden is kans op enkele buien. De rest van de dag is er een mix van zon, stapelwolken en vooral in het westen en noorden een enkele bui. Elders blijft het zo goed als overal droog. De wind waait uit het zuidwesten en het blijft fris met maximaal 17-18 graden.

Dorian en Gabrielle verschijnen volgende week op de weerkaart

Volgende week geleidelijk zachter

Ook dinsdag is nog kans op een bui, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De temperatuur stijgt naar 18-19 graden. Ondertussen verschijnt bij IJsland voormalig orkaan Dorian. Het is dan niet meer dan een normale Atlantische depressie en het bijbehorende front trekt waarschijnlijk later op woensdag over onze streken naar het oosten. Er kan dan wat regen vallen. De temperatuur wordt wat hoger en stijgt naar 18-20 graden.

Het Azorenhogedrukgebied breidt zich in de tweede weekhelft naar onze streken uit en om het hoog trekt ook orkaan Gabrielle via IJsland naar het noordoosten. De exacte koers van Gabrielle is nog niet helemaal duidelijk en dat maakt de verwachting enigszins onzeker. Wel lijken de neerslagkansen af te nemen en de zon gaat vaker schijnen. De temperatuur gaat omhoog en stijgt donderdag en vrijdag naar 19 graden in het noordwesten en naar 21-22 graden in het zuiden en oosten.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de eerste dagen onder normaal is voor de tijd van het jaar. Na het weekend gaat het kwik geleidelijk omhoog en aan het eind van de week is het gemiddeld een graad of 20. Daarna lijkt het kwik weer dalende.

Joyce Derksen maakte ook deze foto.
Jolanda Bakker maakte deze foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 531 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer