Advertentie 

Het hogedrukgebied Irmingard ligt boven het noorden van Europa en heeft geen invloed meer op ons weer. Wij hebben te maken met depressie Zlatan en het bijbehorende koufront trekt over onze streken oostwaarts. Het luidt een wisselvallige en na het weekend ook een vrij koele weerfase in. Het wachten is dan weer op een nieuwe warmere periode die zeker weer gaat komen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Heet met lokaal onweer

Gisteren was het zeer warm zomerweer in de Lage Landen. Bij geregeld zon, maar ook wolkenvelden steeg de temperatuur naar waarden tussen de 27 en 32°. Vlieland noteerde maximaal 27,0, maar de toppers waren Westdorpe met 31,6, Hoek van Holland met 32,0 en Twenthe met 32,1°. Opvallend was ook de tropische dag op het meetpunt Den Helder met 31,1°. In België lagen de maxima tussen de 26 en 32° met in Beitem maximaal 32,1°. De hoogste temperatuur in Europa werd genoteerd in het Italiaanse Bologna met 37,7°.

Verder bleef het aanvankelijk droog, maar het eerst in België en later ook in de westelijke helft van Nederland kwam het al vroeg in de middag tot onweer. Ook het zuidoosten kreeg al vroeg te maken met onweer en later op de middag kwam het ook elders lokaal tot onweer, maar er waren ook zeker plaatsen waar het droog bleef.

zeer warm, broeierig en zeer onstabiel zomerweer gisteren. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Aangename donderdag, maar wel met buien

Na een kleffe nacht met temperaturen tussen de 16 en 19° en enkele regen- en onweersbuien, draait het ook op deze donderdag om enkele buien. Vooral in de noordoostelijke helft is er daarbij ook nog kans op onweer, maar tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon.

De zuidwestenwind is matig en later in de westelijke helft (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt naar 21-22° in het noordwesten en naar 25-26 in het oosten van het land. In België zijn de maxima iets lager en wordt het 21 tot 24°. Heel lokaal kan het 25° worden.

Vanavond is er nog een bui mogelijk, komende nacht blijft het droog met flinke opklaringen. Bij een tot zwak afnemende en naar zuid draaiende wind daalt de temperatuur naar 10° in België (hogere delen een graad of 8) en naar 10 tot 12 van zuid naar noord elders.

Ton Wesselius loopt de Nijmeegse 4 daagse. Motto: veel koelen en drinken

Perioden met zon

Morgen profiteren we van een een uitloper van hogedruk. Het blijft overal droog en er zijn flinke perioden met zon. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden, later wordt de wind veranderlijk en de temperatuur stijgt naar 22-23° in het noorden en naar een graad of 26 in het zuidoosten. Ook in België worden dergelijke temperaturen verwacht.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag zijn er flinke opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. Langs de oostgrens is in de nacht een enkele regen- of onweersbui mogelijk. De wind wordt oost en draait geleidelijk weer naar zuid en de temperatuur daalt naar 13 tot 16°.

de verwachte weerkaart voor zondag. Bron: DWD

Wisselvallig weekend

Komend weekend is het wisselvallig met zowel zaterdag als zondag enkele buien mogelijk met onweer. Geregeld schijnt ook de zon en de temperatuur stijgt zaterdag nog naar 22° in het zuidwesten en westen en naar 26-27, lokaal 28 in het oosten. Zondag zijn de maxima duidelijk lager en wordt het 19 tot 22°.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor eind volgende week. Depressies lijken weersbepalend te blijven… Bron: wetteronline.de

Volgende week wisselvallig en vrij koel zomerweer

Ook na het weekend is het wisselvallig zomerweer met elke dag wel kans op regen of enkele buien en daarbij kan het ook tot onweer komen. De temperaturen zijn (iets) te laag voor de tijd van het jaar en dat is goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Vandaag, morgen en ook nog zaterdag liggen de maxima nog boven de 20°, maar vanaf zondag is het te koel voor de tijd van het jaar met temperaturen rond de 20°.

Dit was het weer voor deze donderdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen. Voor een de vakantiegangers waar dan ook… een fijne vakantie!

ook bij Albert Thibaudier een fraaie lucht bij naderend onweer

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 387 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier