Advertentie 

Algemene situatie:
Ons weerbeeld wordt momenteel bepaald door het hogedrukgebied Uwe. De kern van dit hogedrukgebied ligt ten zuidwesten van ons. Hierdoor hebben wij te maken met een vrij zachte en vochtige noordwestelijke stroming. Door de hogedruk is het ondanks de vochtigheid wel grotendeels droog. Uwe gaat zich de komende dagen wat meer richting het noorden bewegen, waardoor we in de loop van het weekend weer te maken krijgen met een aflandige wind. Hierdoor zal de temperatuur in het komende weekend opnieuw dalen.

weerkaart-30-11-2016
De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren begon op de meeste plekken erg koud met in de ochtend op veel plekken nog matige vorst. In de loop van de ochtend kwam er echter een noordwestelijke stroming op gang die aan het begin van de middag de vorst op de meeste plekken al verdreven had. Het invallen van de dooi ging samen met bewolking. Vanaf de middag was het in het gehele land bewolkt en ook kwamen de temperaturen uiteindelijk overal boven het vriespunt te liggen. Aan de kust steeg de temperatuur naar 9 graden, in het oosten en in Limburg lag de maximumtemperatuur rond de 4 graden. Dit betekende op een aantal plaatsen een verschil van bijna 15 graden tussen de minimum- en maximumtemperatuur.

img_6398
Veel sloten en meren waren gisterochtend bevroren. Hier een foto van een klein, compleet bevroren meertje in Wageningen.

Vandaag begint niet al te koud met vrijwel overal temperaturen boven het vriespunt. Alleen in het zuidoosten heeft het afgelopen nacht lokaal een graadje gevroren. Het is de gehele dag (zwaar) bewolkt en in de loop van de ochtend neemt vanuit het noorden de kans op wat lichte regen of motregen toe. De temperatuur stijgt naar een graad of 8 a 9 in de meeste delen van de Benelux. Aan de kust is het een graadje warmer, in de Ardennen en in Limburg stijgt de temperatuur naar 3 tot 5 graden. De wind is westelijk, aan de kust en op de Wadden waait het matig tot vrij krachtig.

Waar de kans op regen overdag vooral voor het noordelijke deel van de Benelux is weggelegd, neemt deze in de avond ook toe in het zuidelijke deel van de Benelux. Overal is kans op wat lichte regen en de temperatuur daalt nauwelijks. In de Ardennen blijft de temperatuur net boven het vriespunt, in de rest van de Benelux blijft de temperatuur met 6 tot 8 graden ruim boven 0. Aan de kust ligt de minimumtemperatuur zelfs nog enkele graden hoger.

30-11-2016-kaart-1
De vrij hoge minimumtemperaturen voor komende nacht. Bron: WRF/Wetterzentrale

Morgenochtend neemt vanuit het noorden de lichte neerslag af, in België kan er tot in de middag lichte neerslag vallen. Het blijft, zeker in de ochtend, grotendeels bewolkt, in de de middag neemt vanuit het noordoosten de kans op opklaringen toe. Her en der is lokaal zelfs de zon even te zien, maar de bewolking blijft in grote delen van de Benelux overduidelijk aanwezig. De temperatuur ligt tussen de 8 en de 10 graden, in de hogere delen van de Lage Landen wordt het enkele graden koeler.

In de nacht naar zaterdag koelt het af, in het binnenland en de Ardennen daalt de temperatuur mogelijk tot onder het vriespunt. Hoe koud het precies wordt hangt af van de opklaringen. Hoe beter het opklaart; des te kouder het wordt. De verwachting is dat de temperatuur in Limburg rond het vriespunt gaat schommelen, in de Ardennen enkele graden daaronder. In de rest van de Benelux komt de temperatuur tussen de 2 en de 4 graden te liggen, aan de kust nog wat hoger.

30-11-2016-kaart-2
Hogedruk verplaatst iets naar het noorden waardoor wij met een oostelijke wind te maken krijgen. Bron: GFS/Wetteronline

In het weekend verplaatst het hogedrukgebied Uwe noordwaarts, hierdoor zoekt de wind net als de afgelopen dagen de (noord)oosthoek op. Dit zorgt ervoor dat koudere lucht over de Benelux uitstroomt. Zaterdag ligt de maximumtemperatuur tussen de 5 en de 8 graden, in de nacht naar zondag gaat het licht vriezen. Dankzij de hoge luchtdruk in onze omgeving neemt de wind af en zal de zon zich vaker laten zien; wel blijven wolkenvelden aanwezig.

Zondag klaart het nog iets verder op, desondanks wordt het enkele graden kouder dan zaterdag. De maximumtemperatuur stijgt naar een waarde tussen de 2 en de 5 graden. In de avond koelt het af, de minimumtemperatuur ligt dan veelal tussen de -1 en -3 graden. Lokaal is matige vorst niet uitgesloten, de matige vorst zal echter niet zoals de afgelopen dagen op uitgebreide schaal voorkomen.

30-11-2016-kaart-2
De drukverdeling voor maandag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Volgende week breidt de hogedruk uit richting het zuid(oost)en. Hierdoor draait de wind van noord(oost) naar meer zuidelijke richtingen. De temperatuur blijft de eerste paar dagen van de nieuwe week nog laag, maar daarna lijken de drukgebieden zich zodanig te stationeren dat het met een zuidelijke tot westelijke stroming een stuk zachter wordt.

Het blijft dus tot en met dinsdag of woensdag koud met overdag temperaturen net boven 0 en in de nachten lichte tot matige vorst. Hierna wordt het (tijdelijk ?) zachter met temperaturen tussen de 5 en 10 graden boven 0.

30-11-2016-pluim
De pluimverwachting van het KNMI.

De pluim laat dit beeld goed zien, tot dinsdag/woensdag blijft het vrij koud. Daarna gaat de temperatuur omhoog maar is er ook wat lichte spreiding in de pluim te zien. Dit betekend dat de verwachting vanaf hier onzeker wordt. Ook laten de verschillende weermodellen vanaf hier andere mogelijkheden zien; het GFS berekend bijvoorbeeld in eerste instantie een stevige, zachte zuidwestelijke stroming, om daarna over te gaan naar een noordelijke stroming met Arctische uitbraak. Andere weermodellen laten in de loop van December hogedruk ten noorden van ons zien, wat een koude noordoostelijke wind betekent. Wat het wordt valt nu nog niet te zeggen, dat blijft afwachten. Er zijn in elk geval genoeg interessante opties om de komende tijd in de gaten te houden. Wat we in ieder geval kunnen stellen is dat het vanaf het weekend opnieuw kouder wordt, halverwege volgende week lijkt het weer zachter weer te worden.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen:
Vanavond en morgen wordt er wat lichte neerslag voor de Ardennen en Hoge Venen verwacht, het is dan echter niet koud genoeg voor sneeuw. Vanaf het weekend neemt de temperatuur af, maar ook neemt de kans op neerslag af. Er wordt voor deze gebieden dus geen sneeuw verwacht de komende dagen.

cyfwrldwiaaukds
Deze prachtige foto is gisterochtend gemaakt door Gerald the White (Twitter: @gjfotos).

Dat was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter staat op punt van beginnen. Volg hier de weersontwikkelingen en JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 491 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier