Advertentie 

Na een dinsdag met ’typisch herfstweer’ gaat het kwik weer stijgen en krijgen we vrij zacht herfstweer. Het lagedrukgebied dat gisteren overtrok ligt inmiddels boven Scandinavië. Vandaag liggen we onder een uitloper van een hogedrukgebied waardoor het weerbeeld weer een stuk rustiger zal zijn. Ook de komende dagen liggen we onder de vleugels van een hogedrukgebied, maar blijft het niet helemaal droog. De temperaturen kunnen weer oplopen waardoor dit frisse herfstachtige intermezzo voorlopig tijdelijk lijkt te zijn geweest.

De barometer van Ton Wesselius ‘voelde’ de regen van gisteren al aankomen!
En die regen kwam er, zo tapte Martin Vye in het begin van de dag al meer dan 15mm af nadat er stevige buien overtrokken.
Maar ook bij het Pikmeer bij Grouw was het weerbeeld grijs en nat. Foto: Peter van Lindenberg
Deze fraaie close-up werd gemaakt door Jolanda Bakker
Ook Suzanne Vermulm maakte een mooie close-up van de regen gisteren.

Gisteren

De bewolking, wind en regen overheersten gisteren. Een lagedrukgebied trok precies over de Lage Landen heen. Het was gisteren toch wel ’typisch herfstweer’ te noemen. Dit resulteerde in een flink aantal files in de ochtend- en avondspits, maar ook de nodige neerslag. Er viel op veel plaatsen tussen de 10 en 30 mm aan regen. De maxima lagen tussen de 5 en 10 graden en in combinatie met de matige tot aan de kust stormachtige wind voelde het extra fris. Het was niet overal helemaal grijs, hier en daar brak de zon toch heel even door.

Herfstweer bij Ton Wesselius.
Maar Jannes Wiersema wist nog op de valreep wat zonlicht vast te leggen in Roodeschool!
En ook Martin Vye kon een blauwe lucht verwelkomen!
Maar op de meeste plaatsen was het grijs zoals hier bij in Barendrecht. Foto: Trijntje vd Berg

In de hogere delen van België lag het kwik onder het vriespunt voordat de warmere lucht binnen kon stromen. De neerslag viel dan ook als (natte) sneeuw in de hogere delen. Dit leverde dan ook een kort sneeuwdek op van zo’n 1-5 cm!

De webcam bij Wideumont (545 meter hoogte) liet gisteren een eerste sneeuwdekje zien! Bron: meteo.be (KMI)

Vandaag

Het lagedrukgebied dat gisteren overtrok is richting Scandinavië gegaan. Een uitloper van een hogedrukgebied weet haar invloed bij ons in de regio uit te oefenen. Het weerbeeld zal hierdoor vandaag een stuk rustiger zijn.

De ochtend begint dan ook met opklaringen naast een aantal wolkenvelden. Uit de dikkere bewolking kan met name in het noorden en westen nog wat neerslag vallen. De start van de ochtend is in de zuidelijke helft van de Benelux fris met zo’n 2 tot 4 graden. In het noorden van Nederland is het met zo’n 7 tot 8 graden warmer.

De weerkaart van het KNMI van vandaag. Het lagedrukgebied dat gisteren overtrok is richting Scandinavië getrokken. Een uitloper van een hogedrukgebied boven Rusland zorgt voor een rustiger weertype bij ons. Lagedrukgebieden vinden we ten noorden van ons en boven Portugal en Spanje. Wel trekt er een kleine storing vanuit het zuiden richting de Lage Landen.Bron: KNMI

Gedurende de dag verdwijnen de buien in het noorden en westen van Nederland. Voornamelijk in de noordelijke helft komen er dan opklaringen op. In het zuiden is er meer bewolking aangezien er bewolking vanuit het zuiden binnentrekt. Deze bewolking komt van een kleine storing en zal gedurende de dag steeds meer richting het noordwesten binnentrekken.

In de middag valt er dan met name België en in het zuidoosten van Nederland verspreid wat (lichte) regen. Deze regen breidt zich gedurende de vroege avond verder uit richting het noordwesten. Waarschijnlijk blijft het tot de nacht naar donderdag in het noordoosten van Nederland droog (met uitzondering van de neerslag vanochtend).

De wind komt uit zuidoostelijke richting en is zwak tot matig aan kracht. De maxima van vandaag liggen tussen de 9 en 12 graden. In de nacht naar donderdag trekken de buien weg naar het noorden. Vanuit het zuiden ontstaan er dan wat opklaringen en koelt het af naar zo’n 7 tot 9 graden.

Morgen

De Lage Landen liggen tussen een uitloper van een hogedrukgebied boven Rusland en lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan in. Hierdoor schampen storingen onze regio via de Noordzee.

In de vroege ochtend kan er eerst nog wat lichte regen vallen in de noordelijke kustprovincies. Elders wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind. Er wordt hierdoor weer duidelijk warmere lucht aangevoerd. De temperaturen liggen in de middag tussen de 13 en 16 graden. Lokaal kan het in het zuidoosten nog iets warmer worden.

In de loop van de middag wordt de bewolking vanuit het zuiden en zuidwesten weer dikker als een nieuwe storing dichterbij komt. In de loop van de middag begint het dan weer te regenen in België. Het neerslaggebied trekt gedurende de avond en nacht over Nederland en België richting het noordwesten.

Komend weekend

In het weekend liggen de lagedrukgebieden en storingen op een grotere afstand dankzij een toenemende invloed van een hogedrukgebied boven de Azoren. Vrijdag moet de neerslag eerst nog richting het oosten wegtrekken, maar de neerslagkansen zijn vanaf vrijdagmiddag laag. Zaterdag lijkt de mooiste dag van het weekend te worden met opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. In de loop van zondag weet een afzwakkende storing weer dichterbij te komen waardoor er op zondag weer een kans op neerslag is.

De neerslag volgens diverse modellen voor Midden-Nederland. De komende dagen dus elke dag wel kans op neerslag, maar tijdens en na het weekend dalen de kansen op neerslag weer! Bron: kachelmannwetter
Ook de temperatuur gaat voor Midden-Nederland weer oplopen volgens diverse modellen. Op donderdag alweer bijna 15 graden, maar ook tijdens en na het weekend temperaturen tussen de 12 en 15 graden. Bron: Kachelmannwetter

Met een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming wordt het zo’n 10 tot 14 graden. De wind is over het algemeen zwak tot matig, maar kan in de kustregio’s toch ook even krachtig of vrij krachtig worden.

Droogte nog niet voorbij

Dankzij de vele neerslag in de Alpen en de regen van gisteren kunnen de watertekorten wellicht weer wat aangevuld worden. Maar nog steeds hebben we te maken met de gevolgen van de droogte van de zomer en de herfst. Normaal wordt het neerslagtekort van 1 april t/m 30 september bepaald door het KNMI. Maar in een interessant artikel hebben ze het neerslagtekort doorgetrokken t/m oktober:

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort van 2018 t/m oktober. In de maand oktober liep het neerslagtekort weer verder op en kwamen we zelfs weer boven het recordjaar uit 1976 uit. 2018 blijft een bijzonder jaar. Bron: KNMI

De droogte van 2018 ligt actueel net iets onder de 300 mm. Maar in de maand oktober is het neerslagtekort weer verder opgelopen en kwam deze voor de tweede keer dit jaar boven het recordjaar van 1976 uit!

Droge sloten in het noorden bij Jannes Wiersema. Tot nu toe is er zo’n 511 mm gevallen in het noorden, normaal valt er zo’n 800-900 mm. Een natte winter is voor het herstel van de (grond)waterstanden belangrijk! Foto: Jannes Wiersema

Ook na het weekend lijken hogedrukgebieden de storingen en lagedrukgebieden op afstand te houden. De neerslagkansen zijn dan ook relatief laag in het begin van volgende week en met temperaturen tussen de 12 en 15 graden is het hiermee wederom te zacht voor de tijd van het jaar. Dit was het weer voor vandaag, morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich! Voor nu: geniet van de dag!

Tussen de buien door is het prima weer om een herfstwandeling te maken zoals Johan Klos in Alblasserdam deed.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 564 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier