klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Gisteren en vandaag hadden/hebben we te maken met een rustig weertype omdat we tussen 2 drukgebieden inzitten. Het lagedrukgebied boven de oceaan komt echter dichterbij en zal de komende dagen steeds meer het weerbeeld gaan bepalen. Kort gezegd maakt het vrij koude weer ruimte voor zachter weer en is er minder ruimte voor de zon. Lees voor een uitgebreidere analyse verder!

De weerkaart van vandaag van het KNMI. West van Groot-Brittannië ligt een lagedrukgebied dat geleidelijk dichterbij komt. Achter het occlussiefront zit warmere lucht waar we later deze week mee te maken gaan krijgen. 

Gisteren: tweedeling, met name noordoosten koud

Gisteren begon de dag op veel plekken met temperaturen onder nul. Bovendien was het op veel plekken in het noorden, noordoosten en oosten mistig. Op de plekken waar het mistig was bleef het een groot deel van de ochtend en lokaal tot zelfs na het middaguur vriezen. Het weerbeeld was dan ook terug te zien in de maximumtemperaturen: in het noordoosten lag de maximumtemperatuur op 1 graad, terwijl het in het uiterste zuiden en westen 7 graden werd.

Het satellietbeeld laat het gebied met lage bewolking/mist goed zien. In het westen en zuiden was het vrijwel de gehele dag zonnig! Bron: Nl.sat24.com

Afgelopen nacht vroor het opnieuw op veel plekken. Ook kwam er, met name in de noordelijke helft van het land, lage bewolking, nevel en mist voor.

Bij Albert Thibaudier was het mistig.
Bij Jannes Wiersema begon de dag droog, maar werd het later op de dag grijs. Op deze foto kan je het mistveld al zien aankomen.
Vrij koud, vorst
Bij Trijntje van den Berg waren het gras en de planten, zoals op zoveel plekken, berijpt en lag er zelfs een dun vliesje ijs op het water!
Vrij koud, vorst
Naast de mist, vroor het bij Albert Thibaudier ook.

Opnieuw fris

Neerslag radar

Ook vandaag komt er in het noorden mist en lage bewolking voor. In het zuiden wisselen zon en hoge bewolking elkaar af. De mist verdwijnt in het noorden maar langzaam, terwijl het vanuit het zuiden steeds bewolkter wordt. Er staat een zwakke tot matige wind uit meest oostelijke richting en de maximumtemperatuur ligt tussen de 3 en 6 graden. In het noordwesten kan het nog wat harder waaien.
Komende nacht en morgen in de vroege ochtend kan er wat lichte regen vallen. De temperatuur daalt naar 1 tot 4 graden.

Morgen overdag wisselen wolkenvelden en zonnigere perioden elkaar af. Het blijft waarschijnlijk op de meeste plekken droog. Er staat een matige zuidoostelijke wind. Het eerdergenoemde lagedrukgebied heeft warmere lucht aangevoerd en dit is terug te zien in de maximumtemperaturen: met 7 tot 10 graden is het een stuk zachter. De hoogste temperaturen zijn te vinden in het zuiden van Nederland en in België, de laagste temperaturen zijn voor het noorden van Nederland.

Het weekend: kleine tegenvaller na mooie dagen

Het weekend verloopt een stuk minder mooi dan de afgelopen dagen. Vooral zaterdag is het bewolkt, zondag kan de zon zich ook zo nu en dan laten zien. Zaterdag kan er lokaal wat lichte regen vallen. Het weekend is het met 8-11 graden ietwat zacht.

Begin volgende week bevinden we ons dankzij een zuid tot zuidwestelijke aanvoer in zachte lucht. Bron: Wetterzentrale

Volgende week begint zacht, maar daarna?

Begin volgende week bevinden we ons in nog zachtere lucht (zie de weerkaart hierboven). De temperatuur ligt rond of boven de dubbele cijfers. Ook is het weerbeeld wisselvallig; dankzij de verschillende lagedrukgebieden neemt de neerslagkans toe.

Vrij koud, oplopende temperaturen
De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Warmer in het weekend, begin volgende week dubbele cijfers en daarna zeer grote spreiding.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. In het weekend lokaal wat regen, begin volgende week grotere neerslagkansen.
De 15-daagse zon/bewolkingsverwachting van het KNMI. Vooral zaterdag verloopt grijs. 

Later in de week neemt de onzekerheid flink toe (zoals ook te zien is aan de spreiding in de pluimen hierboven). Het Europese ECMWF-model hint voorzichtig naar een noordstroming waarmee koude lucht wordt aangevoerd, terwijl het Amerikaanse GFS een voor de winterliefhebber genadeloos diepe zuidweststroming op gang laat komen. Wat het weer tegen het eind van deze maand en begin december gaat doen is nog niet duidelijk, maar het kan twee uiterste kanten op. Zoals in de blogs die Lars gisteren schreef is te zien, gaat de poolwervel klappen krijgen (kijk hier voor een nog uitgebreidere analyse), en daarmee is een ding zeker: we kunnen aan het begin van de winter interessante en ongebruikelijke weerkaarten verwachten, al kunnen die zowel negatief als positief uit gaan pakken voor de winterliefhebber.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 731 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer