Advertentie



 

Na de passage van een koufront met ook wat regen, is koelere, maritiem polaire lucht uitgestroomd over de Lage Landen. Wel is het droog met zonnige periodes. Een hogedrukgebied ligt dit weekend boven de Benelux en de aangevoerde lucht wordt snel warmer. Zondag kan het tegen de 30 graden worden in delen van België en het zuidoosten van Nederland. De kans op een (officiële) hittegolf is sterk afgenomen. Volgende week valt namelijk een enkele (onweers)bui. Het blijft wel (zeer) warm.

Zomerse warmte, en lokaal zelfs al tropische waarden op het Europese vasteland. In Innsbruck werd het gisteren zowaar exact 30 graden. Flink koeler op de Britse Eilanden en Scandinavië.

Flinke perioden met zon en aangenaam

Donderdag en vrijdag zijn er flinke perioden met zon.Wel komen er (flinke) stapelwolken tot ontwikkeling. Vandaag vooral over het midden en zuiden. Morgen zien we de meeste bewolking juist in het noorden.

Zeer lokaal valt daaruit een kortdurende bui. De wind is westelijk en in de middag matig van kracht. Het wordt 15 graden aan zee en 20 of 21 graden in het zuidoosten en in delen van België. Al met al best aangenaam.

In het weekend temperatuur flink in de lift

Een hogedrukgebied trekt dit weekeinde over de Lage Landen om vervolgens te bivakkeren ergens tussen Scandinavië en de Oostzee. Depressies liggen over de Atlantische Oceaan, maar komen wel steeds dichterbij. Daar tussenin komt een zuidelijke stroming opgang met aanvoer van zeer warme lucht.

Er zijn flinke perioden met zon en het blijft zaterdag droog. Zondag kan er wel lokaal al een bui tot ontwikkeling komen. Verder blijft het weerbeeld op de meeste plaatsen vriendelijk. Zaterdag is het al warm met 20 tot 25 graden. Zondag komt er nog een schepje bovenop met 25 tot 29 graden. Een zeer lokale 30 graden is niet uitgesloten.

Maandag afkoeling en flinke regen en onweersbuien?

Maandag lijkt er wat te gaan veranderen in het weerspatroon. Waar het er eerst naar uitzag dat het droge en zeer warme weer lang zou aanhouden, zien we nu meer onstabiliteit terug op de weerkaarten. Dat komt omdat het hogedrukgebied boven Scandinavië wat noordelijker gaat liggen en depressies hierdoor de Benelux soms kunnen gaan bereiken met regen en onweersbuien. Hierdoor wordt een langdurige zuidelijke situatie de pas afgesneden. De kleine kans op een hittegolf die we eerder beschreven wordt dan gereduceerd naar nihil.

Een (thermisch) lagedrukgebied bereikt maandag de Lage Landen, hierdoor neemt de onstabiliteit toe. Er vallen enkele regen en onweersbuien. Met de hoogste onweerskans over het midden en zuiden van de Benelux. Lokaal valt veel neerslag in korte tijd.

Na maandag keert zomerse warmte al snel weer terug

Het hogedrukgebied trekt via Scandinavië naar de Oostzee en met een nieuw lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan komt opnieuw een warme zuidelijke tot zuidoostelijke stroming tot ontwikkeling. Van dinsdag tot en met donderdag zijn er flinke perioden met zon, maar ook weer stapelwolken. Dinsdag is het in het noorden en westen nog relatief koel. Hoewel het meestentijds droog blijft, is een lokale (onweers) bui op woensdag en donderdag niet ondenkbaar. Het kwik ligt in de middag in het binnenland rond 25 graden en daarmee is het zomers warm. In het zuiden is het soms nog wat warmer.

Samenvattend; warm lenteweer met af en toe een (onweers)bui

Het zomerse weertype blijft voorlopig gehandhaafd. Wel wordt het soms onstabieler met een verhoogde kans op een (onweers)bui. De temperatuur gaat dan tijdelijk weer naar beneden, om vervolgens weer aan een opmars te beginnen. Voorlopig komen de maxima op de meeste plaatsen ruim boven normaal uit. In dit tijdvak is 17 of 18 graden de norm. Verder zien we nog steeds forse temperatuurtegenstellingen tussen het noordwesten en het zuidoosten. Het zeewater is immers nog koel. Voor de natuur zijn de verwachte buien zeer welkom, het zal nog niet meteen genoeg zijn om de droogte weg te poetsen.

Tenslotte nog de ensembles

De ensembles voor Zuid-Nederland met de blauwe lijn weergeven voor de “normale”maximum temperatuur. Dit weekeinde zien we een flinke stijging en wordt het zomers warm.

Zondag, maar vooral op maandag neemt de kans op (onweers) buien toe. Daarna blijft het aanhoudend zomers met hoge temperaturen. Er zijn perioden met zon maar er is ook lokaal een (onweers) bui.

Pas rond 20 mei lijkt er meer langdurige verkoeling te komen en gaat de stroming vermoedelijk naar het (noord)westen. Er lijkt dus wat broodnodige neerslag te komen voor de natuur.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag!

De uitgelichte afbeelding is van Ton Wesselius


Wil je er dit weekend op uit in Nederland, België of Duitsland? Bekijk dan eens onze wandel- en fietstips op OutdoorDichtbij.nl

(Visited 650 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier