Advertentie 

Algemene situatie:
Hogedruk zorgt ervoor dat we opnieuw een zomerweek krijgen voorgeschoteld. Aanvankelijk is de stroming noordelijk aan de oostflank van het hoog Wilfried, maar later trekt dit hoog naar Scandinavië en wordt de stroming oost. De aangevoerde lucht is dan duidelijk warmer met dus oplopende temperaturen vanaf woensdag.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst grijs, later geregeld zon
Gisteren begonnen we de zondag met veel bewolking en op veel plaatsen kwam nevel en mist voor. Gaandeweg de ochtend klaarde het in het zuiden en westen flink op, maar in het oosten en noorden bleef het ook de rest van de dag grijs en bewolkt. In Groningen viel zelfs nog wat lichte regen. Het aantal zonuren kwam uit op 2-3 uur in het noordoosten en lokaal 13 in het zuidwesten.

De temperatuur steeg naar 17 tot 20° aan zee en naar 21 tot 26 elders. Op Ameland werd het 17,0 en Vlieland noteerde 17,7°. De toppers waren Herwijnen, Gilze-Rijen en Arcen met respectievelijk 25,4, 25,5 en 25,8°. In België werd het 20 tot 26° met in Kleine Brogel 26,0°.

Het was een fraaie zondag op veel plaatsen. Martin Vye maakte deze foto in Wolvega.
Deze prachtige foto werd gemaakt in Stompwijk door Debbie van Ooststroom.
Albert Thibaudier maakte deze foto in het Friese Rottum.
Zonnepont ‘t Verlaat vaart op zonne-energie. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker bij de Rotte.
De Zouwe Boezem bij Meerkerk, met mooie Hollandse lucht. Peter van Lindenberg maakte de foto.

Vandaag: eerst grijs, later zonneschijn
Het is op deze maandag aanvankelijk op veel plaatsen grijs met veel bewolking, nevel en mist. In het zuidoosten schijnt de zon al en geleidelijk verdwijnt ook elders de grijzigheid. Vooral in het zuiden en midden van het land en natuurlijk ook in België zal de zon geregeld schijnen. In het noorden en ook op stranden blijft het overwegend bewolkt.

Het blijft over het algemeen droog, maar over de zuidoostelijke helft van het land is een lokale bui niet uitgesloten. De temperatuur stijgt naar 17-18° op de Wadden en op het stranden. Elders in het westen en noorden wordt het zo’n 20-21°, maar verder landinwaarts liggen de maxima tussen de 22 en 26, lokaal zelfs 27° met de hoogste temperaturen in het zuidoosten en in Belgisch Limburg. De wind waait uit het noorden en neemt toe naar matig.

Vanavond en de komende nacht raakt het op veel plaatsen weer bewolkt. Het koelt af naar 11 tot 13°.

UV-Index: 6-7
De kracht van de zon hoog. De UV-index is 6 tot 7 en dat betekent matig tot sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 15 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na minder dan 10 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Morgen: geregeld zon
Morgen beginnen we de dag weer grijs met veel wolken, maar al vrij snel klaart het weer op en zeker morgenmiddag zal de zon flink schijnen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige noordenwind.

De temperatuur stijgt naar een graad of 18 op de Wadden en op de stranden en naar 21 tot 24 elders. In het zuidoosten en in Belgisch Limburg kan het 25-26° worden.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: oplopende temperaturen
Het hogedrukgebied Winfried breidt woensdag uit naar het zuidoosten en boven Polen komt een filiaal tot stand. Daardoor gaat de wind wat meer naar het noordoosten en gaan de temperaturen omhoog. Vooral in het binnenland loopt het kwik op naar zomerse waarden van 25 tot 29, in het zuidoosten lokaal naar een tropische 30°. Op de Wadden en langs de kust wordt het 21 tot 24°.

De rest van de week blijft het kwik landinwaarts zomers, ofwel boven de 25°, maar door langzaam toenemende lagedrukinvloeden neemt de kans op buien weer toe en daarbij is ook weer onweer mogelijk. Richting het weekend gaat de temperatuur weer langzaam naar beneden.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat zien dat we weer een warme zomerweek tegemoet kunnen zien. Vandaag en morgen is de warmte nog gematigd, maar vooral woensdag en donderdag worden een tweetal zomerse dagen. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur weer omlaag, maar al vrij snel is het kwik weer stijgende. Kortom: het blijft voorlopig veel te warm voor de tijd van het jaar.

Deze mooie foto werd gemaakt door Ton Wesselius in Roelofarendsveen.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait uit het noorden en neemt toe van 5 naar 10 knopen. Aan zee neemt de wind toe van 6 naar 15 knopen. De golfhoogte neemt toe van 0,1 naar 0,5 meter en de watertemperatuur is 16°.

Morgen verandert er weinig. Wederom waait de wind eerst met 5 en later met 10 knopen. Aan zee neemt de wind weer toe naar 15 knopen. De golfhoogte is 0,4 tot 0,5 meter en de watertemperatuur 15-16°.

Martin Vye maakte ook deze prachtige foto.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de weersverwachting voor de Lage Landen. Voor nu een mooie maandag en graag weer tot morgen.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 427 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier