Advertentie 

Wederom kunnen we ons opmaken voor een natte en vrij koude dag. Alleen in het noorden en noordoosten van het land valt het met de nattigheid vandaag wel mee en blijft het overwegend droog. Bovendien kan zelfs even de zon schijnen. Na een koude nacht is het morgen prima weer met geregeld zon. Vanaf dinsdag neemt de wisselvalligheid weer duidelijk toe, maar het kwik gaat wel omhoog.

Ton Wesselius maakte gisterochtend deze foto.
Albert Thibaudier maakte deze prachtige foto.
Aad Hogenboom maakte deze prachtige foto.

Grijs en druilerig

Er is op deze zondag vrij veel bewolking, maar vanochtend kan hier en daar de zon nog even schijnen en dan vooral in het noorden en noordoosten. In het zuiden en zuidwesten van het land valt al wat lichte regen en geleidelijk stijgt ook in het midden en westen de kans op regen. In het noorden en oosten is het vanochtend nog droog.

Vanmiddag is het in het overgrote deel van het land grijs, nat en druilerig. De meeste regen valt in het zuiden, midden en westen van het land met over het algemeen 10-20 millimeter regen, lokaal zelfs meer. In Flevoland en grote delen van Gelderland wordt 5-10 mm verwacht en in Overijssel is de regen meest licht en valt er 2-5 mm. In Friesland, Groningen en grote delen van Drenthe blijft het waarschijnlijk droog met ook vanmiddag soms nog wat zon.

De temperatuur stijgt naar hooguit 10-11 graden. In het zuiden kan het 12 graden worden en alleen in Zeeland zijn de maxima met 13-14 graden nog wat hoger. Normaal is het in deze tijd van het jaar 15-17 graden. De wind waait matig en aan zee (vrij) krachtig uit het oosten en voor het gevoel is het dan nog enkele graden kouder.

Vanavond valt hier en daar nog wat regen, maar de regen trekt naar het zuiden weg en op steeds meer plaatsen wordt het droog. De bewolking overheerst, maar in het noorden klaart het op. Komende nacht koelt het flink af. In het noordoosten en oosten van het land kan het kwik dalen, onder heldere omstandigheden, naar waarden rond of iets boven nul. Daar waar het bewolkt blijft koelt het af naar 4-7 graden.

Perioden met zon en droog

Morgen begint de maandag vrij koud met in het zuiden wolkenvelden en in het noorden flinke zonnige perioden. In de middag breekt ook in het zuiden de zon af en toe door terwijl het in het noorden wat bewolkter wordt. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 12-13 graden in het noorden en naar 14-15 graden in het zuiden van het land. De wind waait uit het zuidoosten en is overwegend matig van kracht.

Morgenavond neemt de bewolking toe en in het zuidwesten valt wat lichte regen. Later op de avond gaat het ook in het westen regenen en in de nacht naar dinsdag regent het op veel meer plaatsen. De temperatuur daalt naar 8-12 graden.

Janieke Bloemhof maakte deze schitterende foto in het bos de Zwarte Dennen in Staphorst
Jolanda Bakker maakte deze foto
Deze compilatie van zaterdag 5 oktober werd gemaakt door Rob de Graaf uit Steenwijk. Zijn relaas: Na een koude start met ijs op mijn autoruiten (1e keer weer van het komende winterseizoen) volgde een zonnige ochtend. In de zon en mede dankzij weinig wind was het al snel aangenaam. Rond het middaguur verschenen hier de eerste cumuluswolkjes, die vooral in de tweede helft van de middag overgingen in een hoog stratocumulusveld. Samen met een aantrekkende oostenwind werd het daardoor buitenshuis een stuk onaangenamer. Tegen de avond vielen in de bewolking door de dalende temperatuur weer gaten waardoor een mooie zonsondergang te aanschouwen was. Resumerend: een prima doe-dagje.

Wisselvalligheid neemt weer toe

Vanaf dinsdag neemt de wisselvalligheid weer flink toe. Dagelijks is er vrij veel bewolking met een grote kans op buien. Zo nu en dan schijnt ook de zon, maar het aandeel wolken blijft groot. De temperatuur kruipt langzaam uit het dal en stijgt dinsdag naar 15-17 graden. Woensdag is het met 14-15 graden weer iets frisser, maar vanaf donderdag liggen de maxima tussen de 15 en 18 graden.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig en aan zee (vrij) krachtig. Aan het eind van de week neemt de buienkans geleidelijk wat af en breekt wat vaker de zon door de wolken.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen wat hoger uitkomt dan eerder voorzien. Na deze koude zondag wordt het warmer met later in de week dagen met temperaturen (iets) boven de 15 graden.

Martin Vye maakte deze prachtige herfstfoto.
Aad Hogenboom maakte deze foto

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met

(Visited 319 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier