Het is op deze donderdag bewolkt met in het noordoosten en oosten ook enige regen. Elders is er een buienkans en naar het zuidwesten toe kan de zon af en toe schijnen. Het wordt 8 tot 11 graden. Morgen weer oplopende temperaturen naar waarden tussen de 10 en 15 graden en zaterdag kan het zelfs 13 tot 18 graden worden. Daarbij schijnt geregeld de zon, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. Vanaf zondag is de weersverwachting erg onzeker!

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Op deze donderdag is het over het algemeen bewolkt en in het noorden en oosten valt af en toe wat regen. Elders is er een buienkans, maar veruit de meeste plaatsen zullen het droog houden. Naar het zuidwesten toe schijnt ook zo nu en dan de zon en deze opklaringen zullen later vanmiddag geleidelijk noordoostwaarts uitbreiden.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur stijgt naar 8-9 graden in het noordoosten en naar 11 in het zuiden en zuidwesten. In het westen van België kan het 12, lokaal 13 graden worden. In de hogere delen van België wordt het een graad of 6.

Vanavond klaart het vanuit het zuidwesten geleidelijk op en komende nacht is het vrij helder. Alleen in de noordoostelijke helft blijft het bewolkt. Het blijft droog en het koelt af naar -1 in het zuiden, ofwel lichte vorst en naar 2 tot 4 in het noord(oost)en van het land.

De dag begon fraai met wolken en een proberende zon. Monique Bormans maakte de foto.
Ton Wesselius maakte gisterochtend deze foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Later klaarde het op en Jolanda Bakker maakte deze foto.
Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
De Carnisse grienden. Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Morgen starten we op veel plaatsen met zonneschijn. Alleen in het noordoosten en oosten van het land zal het grijs zijn en waarschijnlijk ook blijven. Morgenmiddag neemt overal de bewolking weer toe, maar in het noordwesten blijft de zon het langst schijnen.

De wind waait zwak tot hooguit matig en draait van zuidoost naar oost tot noordoost. De temperatuur stijgt naar 9 of 10 graden op de Wadden en in het noordoosten. In het midden van het land wordt het 12-13 en in het zuiden 14, lokaal 15 graden.

Zaterdag zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een matige oostenwind. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar waarden tussen de 15 en 18 graden. Alleen in het noordwesten, op de Wadden en ook in het zuidwesten en langs de Belgische kust wordt het 12 tot 14 graden.

De verwachte weerkaart voor zondag met hogedruk ten noorden en lagedruk ten zuiden en ook in de buurt van ons land. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf zondag is de weersverwachting erg onzeker. Ten noorden van onze streken ligt een krachtig hogedrukgebied en ten zuiden van ons is de luchtdruk laag. De diverse weermodellen weten vooralsnog geen raad met deze ontwikkeling, mede ook door kleinschalige lagedrukgebieden in onze omgeving.

De verwachting van de Amerikanen is lenteweer met veel zon en temperaturen richting de 20 graden. Het Europese weermodel komt later in de week met buien en temperaturen van 7 tot 11 graden. Afwachten is het devies en wellicht dat er morgen al meer duidelijkheid komt.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat goed zien dat de temperatuur de komende dagen flink gaat stijgen. Zaterdag komt het kwik uit op waarden rond of boven de 15 graden. Vanaf zondag nemen de verschillen zoals gezegd toe. Zondag al liggen de maxima tussen de 8 en 18 graden. Ook volgende week zijn de verschillen in temperatuur groot. Afwachten dus!

Later kwam het tot buien en Jolanda Bakker maakte deze foto.
Er werd zelfs mammatus waargenomen. Ton Wesselius maakte deze foto en stuurde hem in.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait vandaag en morgen zwak uit uiteenlopende richtingen met 3 tot 7 knopen. De windvlagen liggen niet veel hoger. Pas later morgenmiddag zal de wind draaien naar noordoost en toenemen naar 11-12 knopen.

Tegen de avond waren er ook regenbogen zichtbaar. Monique Bormans maakte de foto.
De zon ging fraai onder in het Friese Stiens. Meteo Nederland maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer een dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie donderdag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 464 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer