klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: de komende dagen krijgen we te maken met rustig lenteweer. Dankzij de toenemende invloed van een hogedrukgebied neemt de wind af. Wolkenvelden en zonneschijn zullen elkaar afwisselen. Bij het wegvallen van de wind en bij opklaringen komt het op diverse plaatsen tot vorst aan de grond. In de tweede helft van deze week nemen de kansen op wat neerslag toe en gaat het kwik weer richting normale waarden voor de tijd van het jaar.

De natuur komt tot bloei deze dagen! Foto: Erica van Leeuwen de Bruijn nabij Kloetinge
Zaterdag was er veel ruimte voor de zon. Foto: Michel Looyenstein (Hazerswoudedorp)
Afgelopen zaterdag maakte Ton Wesselius deze foto.
Zondag was er op veel plaatsen meer bewolking aanwezig. Foto: Jolanda Bakker

Vandaag: wolkenvelden met weinig wind

Vandaag begint de dag met wolkenvelden maar is er ook ruimte voor de zon. Deze bewolking hoort bij een afzwakkend koufront dat boven de Lage Landen ligt. Neerslag wordt er niet meer verwacht uit deze bewolking. Gedurende de dag trekken de wolkenvelden langzaam richting het oosten. Tussen de bewolking door schijnt geregeld de zon.

De weerkaart (KNMI) voor vandaag: een afzwakkend koufront ligt boven ons land en zorgt voor bewolking. De invloed van hogedrukgebieden gaat toenemen. Bron: KNMI

In België en het zuiden van Nederland komen er in de middag een aantal regenbuien voor. Vanuit het noordwesten trekken er juist opklaringen binnen die zich geleidelijk over het land verspreiden.

Met een zwakke westelijke wind loopt het kwik morgen aan de kust op naar zo’n 9 à 10 graden. Landinwaarts wordt het 14 tot 16 graden. Vannacht zijn er, met uitzondering van het zuidoosten), brede opklaringen maar ontstaat er ook mist op diverse plaatsen. Daarnaast staat er weinig wind waardoor onder een heldere hemel het kwik vannacht op diverse plaatsen richting het vriespunt zal gaan op neushoogte. Aan de grond komt uit uitgebreidere schaal vorst voor.

Morgen: meer ruimte voor de zon

Morgen begint de dag op een aantal plaatsen nog met mist, maar deze zal relatief snel oplossen. Net als vandaag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Met name in de noordwestelijke helft komen wolkenvelden voor en kan er lokaal wat lichte regen of motregen vallen. Deze wolkenvelden zijn afkomstig van een afzwakkend warmtefront. In de zuidoostelijke helft zal meer ruimte voor de zon zijn.

Morgen krijgen we alweer te maken met een toenemende invloed van hogedrukgebieden.

De wind komt uit zuidwestelijke richting en gaat met name in het noordwesten iets toenemen in kracht: 4 tot 5 Bft. In het noordwesten wordt het morgen met een aanlandige wind 8 tot 10 graden. De hogere temperaturen vinden we landinwaarts met maxima tussen de 13 en 16 graden.

Komende week: temperaturen richting normaal

In eerste instantie behouden we nog even hetzelfde weerbeeld waarbij wolkenvelden en zonneschijn elkaar afwisselen.Maar vanaf donderdag gaat de wind draaien naar een meer noordelijke tot oostelijke richting. Hiermee wordt minder zachte lucht aangevoerd en gaat het kwik weer wat omlaag. Daarnaast zal er ook af en toe een bui of wat regen vallen als afgezwakte fronten onze regio weten te bereiken.

Als de wind richting het weekend steeds verder aflandig wordt krijgen we eigenlijk te maken met normale temperaturen voor de tijd van het jaar: overdag rond de 10 graden en in de nachten temperaturen rond of iets boven het vriespunt.

We kunnen weleens een aantal dagen te maken gaan krijgen met deze aflandige stroming uit het oosten. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië weet zich richting het weekend te ontwikkelen. Hierdoor zal drogere, maar iets minder zachte, lucht aangevoerd worden. Dit zou dan ook betekenen dat er meer ruimte voor de zon zal zijn met een matige oostelijke tot zuidoostelijke wind. De komende dagen zal meer duidelijk worden. Via Alpenweerman blijf je in ieder geval op de hoogte!

De weerkaart (ECMWF) voor volgend weekend: een hogedrukgebied wordt boven Scandinavië verwacht en zal dan zorgen voor een droge aflandige wind. Bron: Wxcharts
Met het wegvallen van de wind en opklaringen zal het de komende tijd geregeld tot vorst aan de grond of nachtvorst komen. Foto: Albert Thibaudier (Heerenveen)

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 269 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer