Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: Thomas bepaalt ons weer
Het hogedrukgebied Thomas ligt met de kern boven de Britse Eilanden en heeft een uitloper tot over onze streken. Ten westen van Portugal ligt het lagedrukgebied Queenie en tussen beide druksystemen in waait een vrij koude noordoostenwind. Begin volgende week profiteren we volop van hogedruk en komt in de nacht lokaal matige vorst voor.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: perioden met zon
Gisteren waren er wolkenvelden en in het zuidoosten viel aanvankelijk nog wat lichte regen, maar gaandeweg de dag scheen steeds vaker en langer de zon. In het noorden scheen de zon uiteindelijk 5 tot 7 uur, in het westen 5 en elders zo’n 2 tot 4 uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 11° met in Maastricht maximaal 10,7°. Het koudste KNMI station was Lelystad met 7,7°. In Vlaanderen werd het 10-11° met in Schaffen maximaal 11,0°.

het was gisteren op veel plaatsen een prachtige dag. Deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen
het was gisteren op veel plaatsen een prachtige dag. Deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen

Vandaag: flink wat zon, in het noordoosten vanmiddag grijs en bewolkt
Het is op deze vrijdag aanvankelijk vrij zonnig in de Lage Landen. Ook vanmiddag zal op veel plaatsen de zon nog volop schijnen, maar het noordoosten an het land is gevoelig voor laaghangende bewolking en nevel/mist vanuit Duitsland. Het blijft overal droog en er waait een matige en aan zee vrij krachtige noordoostenwind. In het noordoosten is de noordooster slechts zwak. De temperatuur stijgt naar maximaal 5-6° in het noordoosten en naar 7 elders in de Lage Landen. Voor het gevoel zal het enkele graden kouder zijn.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen in het zuiden en in Vlaanderen, meer naar het noorden komt vrij veel (laaghangende) bewolking en lokaal nevel en mist voor. De noordoostenwind neemt af naar zwak tot hooguit nog matig en de temperatuur daalt in het zuiden en in Vlaanderen naar -1/-2°. In de bewolkte gebieden liggen de minima zo’n 1-2° boven het vriespunt.

wederom was de zonsondergang fraai. Albert Thibaudier maakte deze schitterende foto.
wederom was de zonsondergang fraai. Albert Thibaudier maakte deze schitterende foto.

Morgen: in het zuiden geregeld zon, elders grijs en bewolkt
Morgen schijnt in het zuiden en in Vlaanderen geregeld de zon, maar in het midden en noorden is het grijs en bewolkt. Het blijft overal droog en er waait een zwakke noordoostelijke en later veranderlijke wind. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar waarden tussen de 3 en 5°, maar in het noorden kan het later, door een aanlandige wind, zo’n 7 tot 9° worden.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het over het algemeen bewolkt en hier en daar valt uit die bewolking wat lichte regen of motregen. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen, maar in de loop van de nacht draait de wind vanuit het noorden weer naar noord. Bovendien neemt de wind weer toe naar matig en aan zee naar vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. De temperatuur daalt in Vlaanderen en in zuidelijk Limburg, waar nog geruime tijd opklaringen voorkomen, naar -1 of -2, maar elders blijft het kwik (ruimschoots) boven nul met in het noorden geen lagere temperaturen dan 6°.

ook Jannes Wiersema maakte een fraaie foto van de ondergaande zon.
ook Jannes Wiersema maakte een fraaie foto van de ondergaande zon.

Zondag: eerst bewolkt en lokaal wat gespetter. In de middag opklaringen
Zondag is het aanvankelijk bewolkt en uit die bewolking kan hier en daar wat lichte regen of motregen vallen. In de middag is het droog met vanuit het noorden enkele opklaringen. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 6 in zuidelijk Limburg en naar 9, lokaal 10 elders in den lande.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor zondag
de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor zondag

Na het weekend: koud met op uitgebreide schaal nachtvorst, later in de week weer zachter
Na het weekend ligt het hogedrukgebied boven onze streken en is het prima novemberweer. Zowel maandag, dinsdag en wellicht ook woensdag schijnt de zon volop en is het droog. In de nachten gaat het licht en in de nacht naar dinsdag wellicht matig vriezen met uitersten tot -7, lokaal zelfs -8°. Overdag is het ook koud met dinsdag bijvoorbeeld geen hogere temperaturen dan 2-3° boven het vriespunt.

Vanaf woensdag ligt de as van het hoog ten zuiden van onze streken en draait de stroming naar het westen tot zuidwesten. Het gevolg is dat de temperaturen weer gaan stijgen.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor woensdag
de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor woensdag

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat de temperatuur de komende tijd vrij laag is. Vandaag en ook morgen worden kwikstanden van hooguit een graad of 6 verwacht. Zondag zijn de maxima, door een aanlandige wind, duidelijk hoger, maar na het weekend is het wederom koud met vooral op dinsdag temperaturen slechts iets boven het vriespunt. In de nachten gaat het dan licht vriezen. Vanaf woensdag loopt de temperatuur weer op naar waarden dichtbij de 10°.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de temperaturen aanvankelijk vrij laag zijn voor de tijd van het jaar. Vandaag wordt het nog een graad of 7, maar morgen blijft het kwik geruime tijd onder de 5°. Zondag is het tijdelijk zachter met ongeveer 9°, maar begin volgende week is het gewoon koud met dinsdag temperaturen van hooguit een graad of 2. Vanaf woensdag gaan de temperaturen weer duidelijk omhoog en ook het ensemblegemiddelde ligt met december op de kalender rond de 7°.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Als we naar de pluim van de Amerikanen kijken (GFS) dan zien we dat de ‘oper’, ofwel de groene lijn hierboven, ook koud is met temperaturen aanvankelijk van een graad of 5. Ook de zachtere zondag en de koude start van de nieuwe week vinden we terug in de pluim. Vanaf woensdag gaan de temperaturen omhoog met een ensemblegemiddelde temperatuur van een graad of 7-8.

de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de
de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en er wordt ook geen sneeuw verwacht.

Dit was het voor vandaag. Komend weekend worden de weerpraatjes verzorgt door Daan. Ik ben er maandag weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 379 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier