Het hogedrukgebied Irmingard ligt inmiddels voor de Noorse kust en houdt bij ons aanvankelijk nog een zuidoostelijke stroming in stand. Deze stroming zorgt voor hoge temperaturen, maar we zien ook een thermische vore naderen en dat betekent onweer.

Na passage koelt het af en na passage van een koufront behorende bij depressie Zlatan gaat het kwik verder naar beneden naar aanvankelijk aangename waarden. Vanaf zondag zorgen depressies in onze buurt voor wisselvallig zomerweer met temperaturen rond of zelfs onder de 20°.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Prima zomerdag

Gisteren was het prachtig zomerweer in de Lage Landen. Bij flink wat zonneschijn, maar ook sluierwolken steeg de temperatuur naar waarden tussen de 20 en 29°. In het noorden werd het 20 tot 23. In het midden op veel plaatsen 24 tot 26 en in het zuiden 27 tot 29. Lauwersoog noteerde maximaal 20,1 en Maastricht kwam uit op 28,8°. In België werd het tussen de 25 en 31°, want Zeebrugge noteerde 25,0 en Chievres maximaal 31,0°. In Europa was Cordoba wederom het warmst met gisteren 41,1°.

Prachtig zomerweer gisteren. Deze foto werd gemaakt door Carel ten Hoor in Tjongervallei – Oosterwolde

Hete woensdag, maar het gaat flink onweren

De zon schijnt vanochtend nog geregeld, maar er is ook vrij veel hoge bewolking. De bewolking neemt geleidelijk toe en later vanochtend is er over België lokaal al een onweersbui mogelijk. Vanmiddag neemt ook elders de kans op onweer toe en dat kunnen flinke buien zijn die gepaard gaan met hagel, windstoten en lokaal veel regenwater in korte tijd. Overigens zijn het buien, dus niet iedereen zal ermee te maken hebben. Hou de radar hieronder dan ook goed in de gaten vandaag.

De matige en in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtige zuidoostenwind draait langzaam naar zuid en neemt in kracht af en de temperatuur stijgt naar 27-28° in het (uiterste) noorden en naar 30-31, lokaal zelfs 32° elders. Ook in België wordt het vandaag 28 tot 32°.

Vanavond en de komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en het komt op veel plaatsen tot stevige regen- en onweersbuien met kans op hagel, zware windstoten en lokaal veel regenwater in korte tijd. De aanvankelijk zwakke wind wordt zuidwest en neemt toe naar matig en de temperatuur wordt niet lager dan 17-18°.

de lucht is erg onstabiel. Hoe hoger de CAPE waarde en hoe lager de LI (lifted index) hoe grote de kans op zwaar onweer. Bron: wetterzentrale.de

Aangename temperatuur, maar wel enkele buien

Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien op de passage van een koufront verbonden aan depressie Zlatan. Bij die buien kan het lokaal ook nog tot onweer komen, maar de buien zijn zeer waarschijnlijk minder heftig dan de buien van later vandaag. De zuidwestenwind waait overwegend matig en later aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar maximaal 21-22° in het noordwesten en naar 26 in het zuidoosten. Voor velen is dit natuurlijk een veel aangenamere waarde dan de hitte van vandaag.

Morgenavond is er nog een enkele bui mogelijk. Daarna is het droog met een mix van wolken en opklaringen. De wind neemt af naar zwak en waait uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur daalt naar

Peter van Lindenberg maakte deze prachtige foto gisteren in Elburg

Perioden met zon

Vrijdag wordt een prima zomerdag. Er zijn flinke perioden met zon en het blijft overal droog. De zwakke tot matige zuidenwind draait later naar oost en de temperatuur stijgt naar ongeveer 21-22° in het noordwesten en naar 25-26 in het zuiden en zuidoosten. Kortom: prima zomerweer!

de verwachte weerkaart voor zaterdag. Bron: DWD

Wisselvallig weekend

Komend weekend is het licht wisselvallig zomerweer met zowel op zaterdag als op zondag enkele buien. Geregeld schijnt ook de zon en bij een overwegend matige zuidwestenwind stijgt de temperatuur zaterdag naar 22° in het westen en 26 in het oosten. Zondag zijn de maxima met 19 tot 23° van noordwest naar zuidoost wat lager.

dinsdag wordt er volgens het ECMWF een derpessie boven onze streken berekent. Dat betekent wisselvallig weer met enkele buien. Bron: wetteronline.de

Volgende week wisselvallig en duidelijk minder warm

Ook volgende week is het wisselvallig zomerweer met duidelijk lagere temperaturen en dat is weer goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Vandaag wordt het op veel plaatsen tropisch met een graad of 30. Morgen tot en met zaterdag is het nog aangenaam met temperaturen boven de 20°, maar vanaf zondag gaat het kwik verder naar beneden en wordt het hooguit een graad of 20, maar veelal er net onder. Later volgende week lijkt het kwik weer te gaan stijgen.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen. Voor een ieder die op vakantie gaat of is wens ik een hele fijne vakantie.

deze prachtige foto met al de nodige ‘onweersverklikkers’ werd gemaakt door Jan Snijders op het Schapenpark, een heideveld bij het Drentse Exloo

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 537 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer