Advertentie 

Algemene situatie

Het kan maar niet op dit jaar. We hebben inmiddels al 122 warme dagen kunnen noteren en dat is, zoals al eerder gezegd, een recordaantal. Nooit eerder steeg de temperatuur op zoveel dagen tot boven de warme grens van 20° en ook oktober krijgt z’n twintigers. Niet alleen vandaag en morgen, maar ook later volgende week loopt het kwik op naar waarden rond of boven de 20° en het record wordt nog veel scherper gezet.

Vandaag wordt aan de voorzijde van een ontwikkelende (hoogte)storing boven het Kanaal en aan de westflank van het hogedrukgebied Ulf warme lucht uit het zuiden aangevoerd. Het (hoogte)laag trekt via Frankrijk naar het oosten en zorgt morgenavond en in de nacht naar zondag voor buien. Zondag draait de stroming naar het noordoosten en is het duidelijk minder warm, maar dat is maar tijdelijk…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wolkenvelden, later opklaringen

Gisteren begonnen we de dag met wolkenvelden en hier en daar viel wat lichte regen en motregen. Vanuit het zuiden klaarde het geleidelijk op en kwam de zon tevoorschijn en dat leverde in het zuiden zo’n 3 tot 6 uur zonneschijn op.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 16 en 19, bijna 20° met in Stavoren 15,6 en in Nieuw-Beerta 16,2°. De toppers waren Westdorpe met 19,5 en Eindhoven 19,7°. In België werd het 15 tot 20° met in Antwerpen, Beitem, Gent en Chievres die 20°.

We begonnen de dag met veel bewolking en hier en daar viel wat lichte regen. Jannes Wiersema maakte deze foto in Roodeschool.
Johan Klos maakte deze foto van de bewolkte ochtend.
Geleidelijk kwamen er enkele opklaringen voor. Ton Wesselius maakte deze foto.
De zon ging prachtig onder. Jolanda Bakker maakte deze schitterende foto.
Deze mooie foto werd gisteravond gemaakt door Suzanne Vermulm.

Warme en zonnige vrijdag

Het is op deze vrijdag prachtig oktoberweer met volop zonneschijn. Er is in het westen en noorden hooguit wat hoge (sluier)bewolking zichtbaar. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuid tot zuidoostenwind.

De temperatuur stijgt naar 18° in het noordwesten en op de Wadden, naar 20-21° in het midden en naar 22-23 in het zuiden van het land en in delen van België.

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder en blijft het droog. Bij een zwakke tot hooguit matige zuidenwind daalt de temperatuur naar 4 tot 6° in het noorden en naar 7 tot 11 elders.

Weekend met twee gezichten

Morgen schijnt de zon wederom flink, maar vanuit het westen neemt geleidelijk de hoge (sluier)bewolking toe. Gaandeweg de middag wordt de bewolking dikker, maar het blijft nog droog.

De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 19-20° in het westen en noorden en naar 23-24, misschien wel een zomerse 25° in het oosten en zuidoosten.

In de nacht naar zondag krijgen we te maken met enkele buien, lokaal met onweer en zondag is het dan, aan de achterzijde van de wegtrekkende storing, duidelijk koeler. Met een stevige noordoostelijke stroming wordt dan koele lucht aangevoerd waarin het niet warmer wordt dan 15-16°.

Het weerbeeld kenmerkt zich zondag door een mix van zon en wolken en aanvankelijk in de zuidelijke helft tot enkele buien. Elders lijkt het weer droog te blijven.

De verwachte weerkaart voor later volgende week. Hogedruk ten oosten, lagedruk ten westen en bij ons een warme zuidelijke stroming. Bron: meteologix.com

Nazomer!

Na het weekend is het, dankzij hogedruk boven het oosten van Europa, droog weer met geregeld zonneschijn. De temperatuur gaat weer omhoog en stijgt maandag naar 16 tot 18 en dinsdag kan het in het zuiden en zuidoosten alweer 20-21° worden.

In de tweede weekhelft komt op meerdere plaatsen de 20° of meer op de thermometerbuis met veelal kwikstanden van 20 tot 22°. Overigens wordt de nacht naar maandag en wellicht ook de nacht naar dinsdag koud met temperaturen dichtbij het vriespunt met grote kans op vorst aan de grond.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat we de komende 10 dagen weer een groot aantal warme dagen kunnen bijschrijven. Zowel vandaag als morgen is de kans op twintigers groot en vanaf dinsdag is dat wederom het geval. Begin volgende week, in de nacht naar maandag en ook in de nacht naar dinsdag is het koud.

De kleurenpracht wordt met de dag mooier. Debbie van Ooststroom maakte de foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen in Doornenburg.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie vrijdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 337 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier