Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: noordoostelijke stroming zorgt voor normale tot (iets) onder normale temperaturen
Op de weerkaart zien we boven Scandinavië het hogedrukgebied Sonja. Van belang voor ons weer is vandaag het lagedrukgebied Utz en het bijbehorende front ligt over onze Lage Landen. De komende dagen zorgt het hogedrukgebied Sonja en een hoogtelaag boven het midden van Europa (Utz) voor een noordoostelijke stroming en daarmee wordt geen warme lucht aangevoerd. Mei lijkt er wat temperatuur dan ook voorlopig geen zin in te hebben. Bovendien trekken met regelmaat storingen rondom het laag naar onze streken.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon, maar ook veel wind
Het was gisteren op de laatste dag van een te koude aprilmaand prachtig weer met volop zonneschijn. Wel was er sluierbewolking zichtbaar en later op de dag raakte het vanuit het zuidwesten geleidelijk bewolkt. De zon scheen tussen de 8 uur in het zuidwesten en 13 in het noordoosten.

De zuidoostenwind was duidelijk aanwezig en was nagenoeg overal vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. Meetpunt Hoek van Holland kwam zelfs even tot een harde wind, windkracht 7. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 16 en 21°. Terschelling noteerde maximaal 16,0 en Nieuw-Beerta 16,1°. In het zuiden kwam Westdorpe uit op 21,1 en Gilze-Rijen op 21,2°. In België lagen de maxima tussen de 17 en 22° met in Gent maximaal 22,4°.

zon, maar ook hoge wolken. Dat was het weerbeeld van gisteren. Deze prachtige foto werd gemaakt door Arno van Brakel.
ook Jolanda Bakker maakte een prachtige foto van de windveren

Vandaag: bewolkt en regionaal regenachtig
We hebben vandaag te maken met een front behorende bij depressie Utz. Afgelopen nacht trok dit front met de bijbehorende regen vanuit het zuidwesten de Lage Landen in en vandaag blijft het front over het land slepen. In het zuidwesten en in België wordt het weer overwegend droog en ook in het noordoosten lijkt het droog te blijven. Elders dus kans op regen.

De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en neemt gedurende de dag in kracht af en de temperatuur stijgt op deze dag van de arbeid naar maximaal 12-13° in de regen en naar 14-15 in de zuidwestelijke helft en in België. In het noordoosten zit nog de warme lucht van gisteren en kan het maximaal 16° worden.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen en dan met name in het midden van het land. Later neemt in het noorden de kans op buien toe. De wind waait aanvankelijk zwak uit uiteenlopende richtingen, later wordt de wind vanuit het noorden geleidelijk noordoost en de temperatuur daalt naar een graad of 4 in het zuiden en naar 8 in het noorden.

de dag begon gisteren al erg fraai. de foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Morgen: buiige regen
Morgen is het ook bewolkt en vanuit het noordoosten trekt een gebied met buiige regen over het land naar het zuidwesten. De noordoostenwind waait matig over land en vrij krachtig bij de Wadden en de temperatuur stijgt naar 14-15, in België naar 16°. Op de Wadden blijft het kwik steken bij een graad of 12.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het bewolkt en vanuit het oosten tot noordoosten trekt een nieuw regengebied over het land naar het westen tot zuidwesten. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur daalt naar 6 tot 8°.

er stond veel wind en de vlag wapperde volop bij Albert Thibaudier
ook Ton Wesselius maakte een prachtige foto van het resultaat van de stevige wind.

(middel)lange termijn en de pluim:
Woensdag is het bewolkt en valt er aanvankelijk enige regen. Later komt het tot enkele buien, maar tussen de buien door zien we ook af en toe de zon. De noordoostenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 14 tot 16° met de hoogste temperaturen in de oostelijke helft.

de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag. Bron: DWD

De rest van de week vinden we een hoogtelaag boven het midden van Europa en een krachtig hogedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië. Rondom het laag trekken met een noordoostelijke stroming storingen over onze streken, maar met het naar het oosten trekken van het hoogtelaag neemt de kans op nattigheid geleidelijk af.

Donderdag is er in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen nog kans op regen, maar elders lijkt het al droog te blijven. Vrijdag, Bevrijdingsdag, is het ook over het algemeen droog, met hooguit hier en daar een bui. De stroming komt uit het noordoosten en de temperatuur stijgt donderdag naar 14-15 en vrijdag naar 15-16°. Op de Wadden wordt het beide dagen niet warmer dan 11-12°. Normaal is het begin mei een graad of 16.

het hoogtelaag is op de 500-hPa kaart goed zichtbaar. Deze kaart is de verwachting voor woensdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Komend weekend lijkt het weer tijdelijk wat zachter te worden, maar volgende week gaan de temperaturen wederom naar beneden. Het is allemaal weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim. Voorlopig lijkt mei geen zin in warmte te hebben.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weerpraatje voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

veel zon boven de nog bloeiende tulpenvelden. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 539 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier