Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerbericht

Het is al een tijdje uitermate wisselvallig en daar komt voorlopig geen verandering in, want ook deze week regeren depressies. Zowat elke dag regent het of komt het tot enkele buien en daarbij waait het ook regelmatig flink.

Op deze maandag komt het tot enkele buien en aanvankelijk zijn deze ‘maarts’ van karakter en gaan gepaard met hagel en smeltende sneeuw. Vanmiddag neemt vooral in de noordelijke helft de buiigheid toe en is er (wederom) kans op hagel en dan ook onweer. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is vrij krachtig tot krachtig over land en aan zee hard tot stormachtig met windstoten tot 80/90, in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden tot 100 km/uur.  De temperatuur stijgt naar maximaal 7-8°, maar in stevige buien is het kouder.

Vanavond en de komende nacht neemt de bewolking geleidelijk toe, maar het blijft droog. Pas tegen de ochtend neemt vanuit het westen de kans op regen weer toe. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 0 en 4° met de laagste temperaturen in het binnenland.

Er stond een hoop wind in vooral de zuidelijke helft van het land. Jolanda Bakker maakte deze foto in Zevenhuizen.
Suzanne Vermulm maakte deze grijze foto op een regenachtige zondag.
Ton Wesselius maakte deze foto gistermiddag met enkele opklaringen.
In het noorden van het land kwam het ook tot smeltende sneeuw bij dalende temperaturen. Albert Thibaudier maakte deze foto in Heerenveen.
Ook volle regenmeters. Martin Vye maakte deze foto in Wolvega.
Deze foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg uit Barendrecht.

Weerpraatje

We hebben deze week een sterk meanderende bovenstroming met een komen en gaan van lagedrukgebieden. Soms waait het ook flink en het kwik blijft veelal onder de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Kortom: het blijft uitermate wisselvallig.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren trok een venijnige randstoring over het midden van het land naar het oosten. Ten zuiden van dit systeem trok de wind fors aan en dat leverde in zowel Zeeland, Brabant alsook in Limburg zeer zware windstoten op. Het Limburgse Ell noteerde een stoot van 120 en Vlissingen van 121 km/uur. Woensdrecht en Wilhelminadorp noteerden een stoot van 117 km/uur en zelfs Maastricht had een zeer zware windstoot van 102 km/uur. De reguliere wind trok natuurlijk ook aan en de gehele zuidelijke helft had windkracht 7 tot 9 (!!) en in Zeeland stond zelfs een zware storm, windkracht 10. Erg bijzonder dat de wind ook landinwaarts zo uitpakte.

Wat wind betreft was er in het noorden en (deels) midden weinig aan de hand, maar daar viel de neerslag hier en daar in de vorm van smeltende sneeuw bij temperaturen die in de middag daalde tot vlak boven nul. In Nieuw Beerta daalde het kwik naar 0,5 en in Hoogeveen naar 0,4°. De neerslag, veelal in de vorm van regen, leverde op veel plaatsen volle regenmeters op, want in Apeldoorn viel tot gisteravond 32 en in Almere 25 millimeter. In het zuiden van het land klaarde het later op de middag flink op en kon de zon, na alle onstuimigheid, nog even flink schijnen. Vervolgens trokken er gisteravond flinke buien met hagel en onweer vanuit het zuidwesten over het land.

De temperatuur steeg naar 6-7° in het noorden en naar ruim 12 in het zuiden van het land met in Ell 12,8°. In België, waar Zeebrugge een zeer zware windstoot had van 119 en Stabroek van 122 km/uur, steeg de temperatuur naar 8-9° in de Ardennen en naar 12-13 elders met in Dourbes 13,0°.

De kanspluim voor de windstoten voor de komende 2 weken voor het noordwesten van het land. Op termijn wordt het allemaal wat rustiger.

Morgen is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is vrij krachtig tot krachtig over land, windkracht 5 tot 6 en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 7 tot 8 met windstoten tot 90 en aan zee tot 100 km/uur. De temperatuur loopt op naar ongeveer 7° in het noorden en naar 10 in het zuiden van het land en in België.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Na morgen blijft het uitermate wisselvallig en onstuimig weer. De ene na de andere depressie met bijbehorende aanhang trekt over onze streken en daardoor is er aanhoudend kans op (veel) regen, veel wind en temperaturen rond of (iets) onder normaal.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur deze week heel langzaam weer wat gaat stijgen naar waarden rond de 10° aan het eind van de week. In het weekend gaat het kwik vervolgens weer wat omlaag.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Later klaarde het op voordat er flinke buien kwamen met hagel en onweer. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ton Wesselius had de buien al in het vizier.
Maurice Vroegrijk maakte de eerste bliksemfoto van het jaar. Net boven het boompje aan de rechterkant is een stukje zichtbaar.
Ondanks het slechte weer loopt de natuur verder uit. Suzanne Vermulm maakte deze foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie maandag en graag weer tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 511 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier