klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie

Van IJsland tot aan de Zwarte Zee is de luchtdruk hoog door de hogedrukgebieden Burckhard en Constantin. De aangevoerde lucht is koud, maar echte kou kan ons door de uitbreiding naar het zuidoosten niet bereiken. Een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje zorgt bovendien langzaam voor wat zachtere lucht vanuit het zuiden.

Dit weekend kunnen storingen verbonden aan dat lagedrukgebied voor enige regen zorgen. De meeste kans op regen maakt de zuidelijke helft van de Lage Landen. Hoe verder naar het noorden hoe groter de kans op droog weer.

Na het weekend kan het nog alle kanten op en is het onzekerheid troef. De oostelijke stroming neemt aanvankelijk weer toe en koudere lucht komt weer in beweging onze kant op. De temperaturen zullen dan ook weer gaan dalen. Vanaf dinsdag nemen de verschillen tussen de diverse weermodellen toe en kan het vriezen of dooien. Uiteindelijk lijkt het richting december bij alle modellen zachter te worden…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wolkenvelden, ook geregeld zon

Gisteren was het lang niet zo koud als dinsdag en bovendien kwam op meerdere plaatsen de zon geregeld tevoorschijn. Vooral in een brede strook van Noord-Holland over Flevoland naar de Achterhoek scheen de zon met 5-6 uur flink. Ook in Zeeland kon weer 6-7 uur zon worden bijgeschreven. Elders scheen de zon 1-2 uur, alleen in het noorden van het land bleven de gordijnen gesloten.

De temperatuur steeg naar ruim 3° in het bewolkte noorden en naar (ruim) 6 in het zuidwesten. Terschelling noteerde 3,5 en Hoogeveen en Nieuw-Beerta 3,6°. De toppers werden in Zeeland genoteerd met in Westdorpe 6,3 en in Vlissingen 6,7°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 7° met in Antwerpen, Melle en Zeebrugge maximaal 6,9°.

Het blauwe bos in Haule deed zijn naam eer aan. Grauwe bomen met een blauwe gloed. Carel ten Hoor maakte de foto.
Ook grijs en grauw in Roodeschool bij Jannes Wiersema.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
Op veel plaatsen kwam ook de zon tevoorschijn zoals hier in Zevenhuizen. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ook bij Ton Wesselius kwam de zon geregeld tevoorschijn in Roelofarendsveen.
Deze mooie foto op een vrij zonnige dag werd gemaakt door Joyce Derksen in Doornenburg.
De dag eindigde ook fraai in Zevenhuizen met een gekleurde zonsondergang. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.

Wolkenvelden, vanuit het zuiden opklarend

Het is vandaag over het algemeen bewolkt, maar wel droog. Vanuit het zuiden klaart het gaandeweg de dag op, maar het noorden van het land en deels midden zal daarvan niet veel merken.

De wind waait uit het oosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 3 in het noorden en naar 5 in het zuiden van het land. In het zuidoosten en in delen van België kan het een graad of 6 worden.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen en blijft het droog. Bij een zwakke oostenwind daalt de temperatuur op veel plaatsen onder nul met uitersten tot ongeveer -2.

Geregeld zon

Morgen zijn er flinke perioden met zon en het blijft overal droog. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten en de temperatuur komt een fractie hoger uit.

In het noorden van het land wordt het een graad of 4, in het midden 5 tot 7 en in het zuiden en in België ongeveer 8°.

Zaterdag aan het begin van de avond ligt het verwachte regengebied tot halverwege het land. Bron: meteologix.com

Weekend wat regen

In het weekend breidt het ‘Biskajelaag’ zich naar het oosten uit. De bijbehorende storingen trekken vanuit het zuiden over onze streken, maar de grote vraag is hoever de storingen noordwaarts trekken. In het zuiden van de Lage Landen en waarschijnlijk ook in het midden valt enige tijd regen, in het noorden blijft het zaterdag overdag waarschijnlijk nog droog.

De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten en de temperatuur stijgt naar 4° in het noorden en naar 6-7 in het zuiden.

In de nacht naar zondag blijft het bewolkt met overal enige regen en daardoor blijft het kwik zo’n 1 tot 3° boven nul. Op zondag nemen de neerslagkansen geleidelijk weer af en het wordt van noord naar zuid zo’n 3 tot 6°.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens EC. Bron: meteologix.com

Onzekerheid troef

Na het weekend vinden we maandag een depressie in het Middellandse Zeegebied. Het hoog bij IJsland breidt weer uit naar Scandinavië en de oostelijke stroming neemt bij ons weer in kracht toe.

De bewolking heeft de overhand, maar gaandeweg de dag klaart het vanuit het noordoosten op. De noordoostenwind waait matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur wordt niet hoger dan 4-5°. Alleen in Zeeland en in het westen van België kan het nog 6° worden.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens het Duitse model. Dit model laat, net als het Europese model, ons nog lang profiteren van hogedruk. Bron: meteologix.com

Het vervolg is onzeker. Het Europese weermodel laat voorlopig nog tot en met volgende week donderdag hogedruk regeren met bij ons verder dalende temperaturen en geregeld zonneschijn. In de nacht en ochtend gaat het vriezen en overdag is het niet warmer dan een graad of 1 tot 3°.

De Amerikaanse tegenhanger daarentegen wil van (licht) winterweer niets weten en stuurt dinsdag al een Atlantische depressie naar onze streken. De regenkansen nemen toe en de temperaturen gaan duidelijk omhoog.

Uiteindelijk kiest het Europese model voor een zuidwestelijke stroming onder aanvoering van lagedruk. Bron: meteologix.com

Uiteindelijk kiest ook het Europese weermodel eind volgende week voor een zachter weertype, althans de ‘oper’, met een toenemende kans op regen. De uitkomst over 10 dagen lijkt dus hetzelfde, maar de vraag is hoe snel we te maken krijgen met zachter en wisselvalliger weer. Misschien wil de kou wel helemaal niet verdwijnen, want de termijn is nog zover weg dat er nog vele veranderingen kunnen plaatsvinden.

Temperatuurpluim

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI

De pluim met alle berekeningen verbonden aan het Europese weermodel (ECMWF) laat zien dat het vanaf halverwege volgende week alle kanten op kan. De hoofdberekening (oper) gaat voor duidelijk zachter weer en met de ‘oper’ nog een aantal andere berekeningen. Het ensemblegemiddelde gaat dan ook omhoog, maar er is ook groot aantal berekeningen die voor duidelijk kouder weer gaan met in de nacht lichte tot matige vorst en overdag temperaturen maar net boven nul. Afwachten lijkt het devies!

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het bovenstaande mooi zien. Aanvankelijk loopt het kwik wat op naar boven de 5° morgen. Daarna gaan we langzaam, maar gestaag omlaag naar hooguit een graad of 3 op dinsdag. Daarna nemen de verschillen duidelijk toe met op woensdag al temperatuursverschillen tussen de 1 en 9°. Vrijdag 30 november zijn de verschillen, volgens de hoofdberekeningen, weer klein met temperaturen tussen de 9 en 11°. Gezien de pluim van het ECMWF, kan het dus ook zomaar anders zijn…

Deze prachtige herfstfoto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.

Dit was het voor deze donderdag. Morgen zal Daan vanuit Spitsbergen het weerpraatje voor de vrijdag verzorgen en ik ben er dan zaterdag weer. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 844 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer