Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een stormdepressie genaamd Dudley trekt vandaag over de Noordzee met een stevig windveld. Ook op vrijdag wordt het zeer onstuimig weer als een volgende stormdepressie nadert, genaamd Eunice. Alle hens aan dek?

Onstuimige week, met storm en zware windstoten

Het belooft een zeer onstuimige week te worden met veel wind in de Lage Landen. Oorzaak een stevige straalstroom, waarbij de turbo vol open staat met op 9 km hoogte windsnelheden tot wel 300 km/u. Potentieel een gevaarlijke situatie. Depressies kunnen hiermee snel uitdiepen (cyclogynese) waarmee een sterk windveld ontstaat. Afhankelijk van de exacte koers is het dan uitkijken waar de meeste wind voor gaat komen.

De boosdoener. De straalstroom op 9 km hoogte met de Jet precies over Engeland en de Benelux. Met een piek van soms wel 300 km per uur racet de ene storing na de andere voorbij. Zolang de jet op deze positie blijft liggen, gaat het onstuimige weer niet voorbij.

We schreven er al eerder over, deze winter is de Polar Vortex bijzonder compact en krachtig. Een krachtige Polar Vortex zwengelt de straalstroom nog eens extra aan. Een vervelende bijkomstigheid is dat de temperatuurtegenstelling tussen Polen en de Evenaar nu maximaal zijn. Dit zien we ook op kortere afstand terug.

Op Spitsbergen ligt de temperatuur nu dagelijks tussen -15 en -22 graden. Terwijl dat in delen van Zuid-Spanje het al zomers begint te worden met maxima tussen 22 en 25 graden. Nog een extra impuls voor de straalstroom dus. Onder deze omstandigheden is het dus het beste dat je niet in de buurt van de straalstroom zit. Maar helaas het lootje is getrokken voor onze omgeving.

De stratosferische Polar Vortex heel deze winter al op volle kracht. De stroming blijft hiermee sterk zonaal (westelijk)

Vandaag storm aan de noordkust, zware windstoten elders

Vandaag neemt de wind langzaam verder in kracht toe. Het is nu al onstuimig met een vrij krachtige zuidwestelijke wind in het binnenland en een harde wind aan de kust. Vooral later vanavond en aan het begin van de nacht gaat de wind pieken. In het binnenland komen windstoten voor van 80 tot 90 km/u en lokaal kan het nog iets hoger uitkomen. Er is een kans op een heuse windkracht 9 aan de noordwestkust, dan spreken we van een officiële storm. Gisteren waren er ook berekeningen met windstoten tot 120 km/u, vandaag zijn de modellen iets milder geworden. Overigens gaan de windstoten bij buien nog eens extra uitpakken. Zo lijkt de kust de hoogste windstoten te pakken met maximaal 100 tot 110 km/u. Overigens heeft het KNMI hiervoor een code geel uitgegeven, mogelijk kan dit nog code oranje gaan worden.

Iets minder fors dan gisteren berekend werd, maar vandaag nog altijd zware windstoten. Hoogtepunt later vanavond en begin van de nacht.

De regen trekt in de ochtend weg en er volgt een spaarzame opklaring. In de warme sector wordt het vandaag maar liefst 10 tot 14 graden. Lokaal is 15 graden mogelijk in het zuiden. In het noorden zit echter koudere lucht op hoogte. Dat gaat vanavond daar voor activering van de buien zorgen, maar ook de wind. Hier kunnen de windstoten dan ook tijdelijk fors gaan uitpakken. Bij de buien is in het noorden ook lokaal een klap onweer en hagel mogelijk.

Storm Dudley in beeld op de Noordzee met een kerndruk van 967 Hpa. Dit veroorzaakt in de Benelux een sterk windveld. Te zien aan de isobaren die heel dicht bij elkaar staan. Vooral in de noordelijke helft vallen bovendien stevige buien vanavond. Merk ook op de rustige en droge condities Spanje en Portugal.

Donderdag rustiger onder een zwakke mobiele wig

Donderdagochtend neemt de wind af. Vooral in het binnenland is dit te merken. Er nadert namelijk een zwakke uitloper van een hogedrukgebied boven Zuid-Europa. Het is even een periode droog, al vallen in de ochtend nog buien in het oosten en in de avond gaat het vanuit het westen alweer regenen op nadering van een volgende storing. Aan zee staat nog een vrij krachtige tot krachtige wind.

Donderdagmiddag even een adempauze. Links op de kaart het volgende (storm) systeem die van belang gaat worden voor onze omgeving. De depressies hebben het prima naar hun zin en leven zich helemaal uit in de krachtige straalstroom.

Vrijdag opnieuw storm, extreme berekeningen op de weerkaarten

Vrijdag staat in het teken van een nieuwe stormdepressie genaamd Eunice. Ook dit lagedrukgebied is aan flinke cyclogynese onderhevig. Het bijbehorende windveld wordt nog wat sterker berekend door de weermodellen. Al is op deze termijn de exacte koers van het lagedrukgebied en dus het bijbehorende windveld nog enigszins onzeker.

De volgende raddraaier voor aankomende vrijdag. Wel een prachtig exemplaar op de weerkaart, met een langgerekt koufront. Aan de achterzijde stroomt polaire lucht de UK binnen met pittige winterse buien. Met de isobaren zeer dicht bij elkaar dus weer veel wind in de Benelux. Vooral later op de dag.

Dan is het nog de vraag hoe heftig en waar precies vrijdag de (zware) windstoten gaan voorkomen. Gisteren kwamen extreme berekeningen voorbij met zeer zware windstoten tot 140 km/u langs de Wadden aan de westkust. Bij zulke snelheden treedt er op grote schaal schade op. Daar zit dus niemand op te wachten.

Het Amerikaans weermodel GFS komt ook vandaag met extreme berekeningen. Zo wordt op vrijdag windstoten verwacht tot 135 km/u langs de kust. Ook in het binnenland komen windstoten voor tot boven de 100 km/u. Bij zulke windsnelheden is er grote kans op schade. Zaak om ook vrijdag de situatie goed in de gaten te houden en de weerberichten te volgen.
Het Duits weermodel ICON schetst een iets ander beeld. Met juist de meeste wind aan de westkust en in het zuidoosten. We gaan de situatie dan ook nauwlettend opvolgen.

Samenvattend staan er dus 2 onstuimige dagen te wachten, waarbij er flinke windstoten zullen voorkomen vandaag en op vrijdag. U bent alvast gewaarschuwd.

Afsluitend; is er zicht op verbetering?

Het antwoord hierop is ja, er zijn namelijk aanwijzingen dat halverwege volgende week het weer wat gaat stabiliseren. De straalstroom lijkt wat minder krachtig te worden en ook op te schuiven naar het noorden. Hogedrukgebieden boven Zuid-Europa kunnen dan eens wat vaker (een uitloper) richting de Benelux sturen.

In de loop van volgende week wat rustigere condities. De straalstroom lijkt wat op te schuiven, waardoor de wind afneemt en het ook eens een dagje droog is. Echt lang stabiel lijkt het nog niet te worden. Of deze weersverbetering gaat doorzetten komen we in een later bericht weer op terug.
Stockfoto

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

(Visited 864 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder

Alpen: veel sneeuw voor het hooggebergte

Opnieuw is verse sneeuw onderweg voor het hooggebergte en dat is natuurlijk goed nieuws voor de gletsjers. Daar blijft de sneeuw waarschijnlijk het hele seizoen liggen. In de lagergelegen gebieden is de komende dagen sprake van herfst, maar wel met een winters tintje. Vooral op hoogte valt sneeuw, onder 1200...
Lees verder

Op deze gletsjer in Oostenrijk kun je het hele jaar skiën

Op de Hintertuxer Gletscher, het enige skigebied van Oostenrijk dat het hele jaar door toegankelijk is, wedelen en carven de skiërs nu al op perfect geprepareerde pistes. Al lang voordat andere skigebieden openen, is de Hintertuxer Gletscher de ‘place to be’ voor skiërs en snowboarders, die de winter met ongeduld tegemoet zien. Je...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier