Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een stormdepressie genaamd Dudley trekt vandaag over de Noordzee met een stevig windveld. Ook op vrijdag wordt het zeer onstuimig weer als een volgende stormdepressie nadert, genaamd Eunice. Alle hens aan dek?

Onstuimige week, met storm en zware windstoten

Het belooft een zeer onstuimige week te worden met veel wind in de Lage Landen. Oorzaak een stevige straalstroom, waarbij de turbo vol open staat met op 9 km hoogte windsnelheden tot wel 300 km/u. Potentieel een gevaarlijke situatie. Depressies kunnen hiermee snel uitdiepen (cyclogynese) waarmee een sterk windveld ontstaat. Afhankelijk van de exacte koers is het dan uitkijken waar de meeste wind voor gaat komen.

De boosdoener. De straalstroom op 9 km hoogte met de Jet precies over Engeland en de Benelux. Met een piek van soms wel 300 km per uur racet de ene storing na de andere voorbij. Zolang de jet op deze positie blijft liggen, gaat het onstuimige weer niet voorbij.

We schreven er al eerder over, deze winter is de Polar Vortex bijzonder compact en krachtig. Een krachtige Polar Vortex zwengelt de straalstroom nog eens extra aan. Een vervelende bijkomstigheid is dat de temperatuurtegenstelling tussen Polen en de Evenaar nu maximaal zijn. Dit zien we ook op kortere afstand terug.

Op Spitsbergen ligt de temperatuur nu dagelijks tussen -15 en -22 graden. Terwijl dat in delen van Zuid-Spanje het al zomers begint te worden met maxima tussen 22 en 25 graden. Nog een extra impuls voor de straalstroom dus. Onder deze omstandigheden is het dus het beste dat je niet in de buurt van de straalstroom zit. Maar helaas het lootje is getrokken voor onze omgeving.

De stratosferische Polar Vortex heel deze winter al op volle kracht. De stroming blijft hiermee sterk zonaal (westelijk)

Vandaag storm aan de noordkust, zware windstoten elders

Vandaag neemt de wind langzaam verder in kracht toe. Het is nu al onstuimig met een vrij krachtige zuidwestelijke wind in het binnenland en een harde wind aan de kust. Vooral later vanavond en aan het begin van de nacht gaat de wind pieken. In het binnenland komen windstoten voor van 80 tot 90 km/u en lokaal kan het nog iets hoger uitkomen. Er is een kans op een heuse windkracht 9 aan de noordwestkust, dan spreken we van een officiële storm. Gisteren waren er ook berekeningen met windstoten tot 120 km/u, vandaag zijn de modellen iets milder geworden. Overigens gaan de windstoten bij buien nog eens extra uitpakken. Zo lijkt de kust de hoogste windstoten te pakken met maximaal 100 tot 110 km/u. Overigens heeft het KNMI hiervoor een code geel uitgegeven, mogelijk kan dit nog code oranje gaan worden.

Iets minder fors dan gisteren berekend werd, maar vandaag nog altijd zware windstoten. Hoogtepunt later vanavond en begin van de nacht.

De regen trekt in de ochtend weg en er volgt een spaarzame opklaring. In de warme sector wordt het vandaag maar liefst 10 tot 14 graden. Lokaal is 15 graden mogelijk in het zuiden. In het noorden zit echter koudere lucht op hoogte. Dat gaat vanavond daar voor activering van de buien zorgen, maar ook de wind. Hier kunnen de windstoten dan ook tijdelijk fors gaan uitpakken. Bij de buien is in het noorden ook lokaal een klap onweer en hagel mogelijk.

Storm Dudley in beeld op de Noordzee met een kerndruk van 967 Hpa. Dit veroorzaakt in de Benelux een sterk windveld. Te zien aan de isobaren die heel dicht bij elkaar staan. Vooral in de noordelijke helft vallen bovendien stevige buien vanavond. Merk ook op de rustige en droge condities Spanje en Portugal.

Donderdag rustiger onder een zwakke mobiele wig

Donderdagochtend neemt de wind af. Vooral in het binnenland is dit te merken. Er nadert namelijk een zwakke uitloper van een hogedrukgebied boven Zuid-Europa. Het is even een periode droog, al vallen in de ochtend nog buien in het oosten en in de avond gaat het vanuit het westen alweer regenen op nadering van een volgende storing. Aan zee staat nog een vrij krachtige tot krachtige wind.

Donderdagmiddag even een adempauze. Links op de kaart het volgende (storm) systeem die van belang gaat worden voor onze omgeving. De depressies hebben het prima naar hun zin en leven zich helemaal uit in de krachtige straalstroom.

Vrijdag opnieuw storm, extreme berekeningen op de weerkaarten

Vrijdag staat in het teken van een nieuwe stormdepressie genaamd Eunice. Ook dit lagedrukgebied is aan flinke cyclogynese onderhevig. Het bijbehorende windveld wordt nog wat sterker berekend door de weermodellen. Al is op deze termijn de exacte koers van het lagedrukgebied en dus het bijbehorende windveld nog enigszins onzeker.

De volgende raddraaier voor aankomende vrijdag. Wel een prachtig exemplaar op de weerkaart, met een langgerekt koufront. Aan de achterzijde stroomt polaire lucht de UK binnen met pittige winterse buien. Met de isobaren zeer dicht bij elkaar dus weer veel wind in de Benelux. Vooral later op de dag.

Dan is het nog de vraag hoe heftig en waar precies vrijdag de (zware) windstoten gaan voorkomen. Gisteren kwamen extreme berekeningen voorbij met zeer zware windstoten tot 140 km/u langs de Wadden aan de westkust. Bij zulke snelheden treedt er op grote schaal schade op. Daar zit dus niemand op te wachten.

Het Amerikaans weermodel GFS komt ook vandaag met extreme berekeningen. Zo wordt op vrijdag windstoten verwacht tot 135 km/u langs de kust. Ook in het binnenland komen windstoten voor tot boven de 100 km/u. Bij zulke windsnelheden is er grote kans op schade. Zaak om ook vrijdag de situatie goed in de gaten te houden en de weerberichten te volgen.
Het Duits weermodel ICON schetst een iets ander beeld. Met juist de meeste wind aan de westkust en in het zuidoosten. We gaan de situatie dan ook nauwlettend opvolgen.

Samenvattend staan er dus 2 onstuimige dagen te wachten, waarbij er flinke windstoten zullen voorkomen vandaag en op vrijdag. U bent alvast gewaarschuwd.

Afsluitend; is er zicht op verbetering?

Het antwoord hierop is ja, er zijn namelijk aanwijzingen dat halverwege volgende week het weer wat gaat stabiliseren. De straalstroom lijkt wat minder krachtig te worden en ook op te schuiven naar het noorden. Hogedrukgebieden boven Zuid-Europa kunnen dan eens wat vaker (een uitloper) richting de Benelux sturen.

In de loop van volgende week wat rustigere condities. De straalstroom lijkt wat op te schuiven, waardoor de wind afneemt en het ook eens een dagje droog is. Echt lang stabiel lijkt het nog niet te worden. Of deze weersverbetering gaat doorzetten komen we in een later bericht weer op terug.
Stockfoto

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

(Visited 1.134 times, 1 visits today)
Advertentie
Advertentie

Skivakantie incl. skipas


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Dit boetiekhotel ligt vlakbij bekende bezienswaardigheden in de Dolomieten

Dit boetiekhotel ligt vlakbij bekende bezienswaardigheden in de Dolomieten

Wanneer de nazomer en de herfst de Dolomieten in prachtige kleuren hullen, baadt hotel Badia Hill in een feeërieke sfeer. Het boetiekhotel ligt vlak bij bekende “bezienswaardigheden” zoals de Heiligkreuzkofel, het meer LagazuoiSee en het hoogland van Gardenaccia. En er zijn nog veel meer natuurparels en hutten die je ontspannen doen genieten van de bergen.  Maak herfstwandelingenof verken de omgeving met de e-bikes van het hotel. ...
Lees verder
Trek goed uitgerust en veilig de bergen in

Trek goed uitgerust en veilig de bergen in

Met adembenemende uitzichten, rust en frisse lucht bieden de bergen de ideale ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven. Vergeet je luie stoel, vergeet 777 en gamen, een bergwandeling is de ideale manier om je hoofd helemaal leeg te maken en volledig herbrond terug aan de slag te gaan! Maar bergen...
Lees verder

Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer